300px nasa logo svg

Ιστορική Γραμμή Της NASA

  • Γέννηση του Ιδρυτή της NASA

    Γέννηση του Ιδρυτή της NASA
    περισσότερες πληροφορίες εδώΟ Ντουάιτ Ντέιβιντ «Άικ» Αϊζενχάουερ (αγγλικά: Dwight David "Ike" Eisenhower, 1890-1969) ήταν ο 34ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
  • Εκτόξευση του Δορυφόρου Σπούτνικ 1

    Εκτόξευση του Δορυφόρου Σπούτνικ 1
    περισσότερες πληροφορίες εδώΟ Σπούτνικ 1 (Спутник-1, Sputnik 1) ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία. Εκτοξεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 1957 από τη Σοβιετική Ένωση και αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος.
  • Εκτόξευση του Explorer 1

    Εκτόξευση του Explorer 1
    για περισσότερες πληροφορίες εδώΟ Explorer 1 ήταν ο πρώτος δορυφόρος που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ στο διάστημα, στις 31 Ιανουαρίου του 1958. Ο Explorer 1 ήταν η απάντηση στον Sputnik των Σοβιετικών, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει την προσπάθεια για την εξερεύνηση του διαστήματος. Δεν αποτέλεσε ωστόσο την πρώτη απόπειρα για εκτόξευση δορυφόρου, καθώς είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια το Δεκέμβριο του 1957.
  • Ίδρυση της NASA

    Ίδρυση της NASA
    Περισσότερες πληροφορίες εδώΙδρύθηκε στις 29 Ιουλίου του 1958 με την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος. Η έδρα της NASA βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ όλες οι εκτοξεύσεις των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων της πραγματοποιούνται στο διαστημικό κέντρο Κένεντι.
  • Ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα

    Ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα
    περισσότερες πληροφορίες εδώΣτις 5 Μαΐου 1961 ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ έγινε ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα όταν πιλοτάρισε το Freedom 7 (Ελευθερία 7) σε μια 15-λεπτη υποτροχιακή πτήση.
  • Ο Πρώτος γύρος της Γης

     Ο Πρώτος γύρος της Γης
    Περισσότερες πληροφορίες εδώΟ Τζον Γκλεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός που έκανε το γύρο της Γης σε μια πτήση 5,25 ωρών, στις 20 Φεβρουαρίου 1962, με το Friendship 7 (Φιλία 7).
  • Η πρώτη επανδρωμένη πτήση Τζέμινι

    Η πρώτη επανδρωμένη πτήση Τζέμινι
    περισσότερες πληροφορίες εδώΜετά την απόδειξη από το πρόγραμμα Μέρκιουρι ότι οι επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις είναι εφικτές, ξεκίνησε το πρόγραμμα Τζέμινι (αγγλ. Gemini) για την εκτέλεση πειραμάτων και την επίλυση προβλημάτων σχετικών με μια αποστολή στη Σελήνη. Η πρώτη επανδρωμένη πτήση Τζέμινι, η Τζέμινι ΙΙΙ έγινε από τους Βέρτζιλ Γκρίσομ και Τζον Γιανγκ στις 23 Μαρτίου 1965.
  • Θάνατος του ιδρυτή της NASA

    Θάνατος του ιδρυτή της NASA
    περισσότερες λεπτομέρειες εδώΑπεβίωσε στην Ουάσιγκτον στις 28 Μαρτίου του 1969. Ήταν νυμφευμένος από το 1916 με την Mamie Geneva Doud και είχαν δύο παιδιά. Ο εγγονός του, Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ, νυμφεύτηκε την κόρη του Ρίτσαρντ Νίξον, Τζούλι.
  • Προσελήνωση του πρώτου ανθρώπου

    Προσελήνωση του πρώτου ανθρώπου
    Βίντεο από την προσελήνωση του Apollo 11περισσότερες πληροφορίες εδώΣτις 20 Ιουλίου 1969, το Απόλλων 11 προσελήνωσε τον πρώτο άνθρωπο, τον Νηλ Άρμστρονγκ.
  • Εκτόξευση του Σκάιλαμπ

    Εκτόξευση του Σκάιλαμπ
    περισσότερες πληροφορίες εδώΤο Σκάιλαμπ εκτοξεύτηκε στις 14 Μαϊου 1973
  • Εκτόξευση του πρώτου Κολούμπια

    Εκτόξευση του πρώτου Κολούμπια
    περισσότερες πληροφορίες εδώΤο Διαστημικό Λεωφορείο έγινε ο βασικός στόχος της NASA στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στη δεκαετία του '80. Σχεδιασμένο ως ένα συχνά εκτοξεύσιμο και, ως επί το πλείστον, επαναχρησιμοποιούμενο όχημα, το 1985 κατασκευάστηκαν τέσσερα διαστημικά λεωφορεία. Το πρώτο, το Κολούμπια εκτοξεύθηκε στις 12 Απριλίου 1981.
  • Πρώτη πτήση του Ατλαντίς

    Πρώτη πτήση του Ατλαντίς
    περισσότερες πληροφορίες εδώΤο Ατλαντίς πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Οκτώβριο του 1985, με μια αποστολή το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίστηκε ως στρατιωτικό απόρρητο, κάτι που επαναλήφθηκε τέσσερις ακόμα φορές. Το 1989 το Ατλαντίς εξαπέλυσε δύο πλανητικές διαστημοβολίδες Magellan και Galileo, ενώ το 1991 εξαπέλυσε το Παρατηρητήριο Ακτίνων Γάμμα Κόμπτον (Compton Gamma Ray Observatory).
  • Καταστροφή του Challenger

    Καταστροφή του Challenger
    Εδώ φαίνεται η εκτόξευση του πυραύλουΣτις 28 Ιανουαρίου 1986, στις 11:38 π.μ., EST, το διαστημικό λεωφορείο Challenger ανασηκώνεται Pad 39B στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα. Το σύνολο του πληρώματος των επτά χάθηκε σε έκρηκη μετά από 73 δευτερόλεπτα.
  • Εκτόξευση του Mars Pathfinder

    Εκτόξευση του Mars Pathfinder
    περισσότερες πληροφορίες εδώΣτις 4 Δεκεμβρίου του 1996 εκτοξεύθηκε από τη Γη το διαστημικό σκάφος Mars Pathfinder.
  • προσγείωση του Mars Pathfinder

    προσγείωση του Mars Pathfinder
    περισσότερες πληροφορίες εδώΣτις 4 Ιουλίου του 1997 προσγειώθηκε το διαστημικό σκάφος Mars Pathfinder στον Άρη.
  • Το πρώτο πλήρωμα του διαστημικού σταθμού

    Το πρώτο πλήρωμα του διαστημικού σταθμού
    περισσότερες πληροφορίες εδώΟ ISS κατοικείται συνεχώς από τότε που το πρώτο πλήρωμα μπήκε στον σταθμό στις 2 Νοεμβρίου 2000, παρέχοντας έτσι συνεχή ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα.
  • Εκτόξευση της αποστολής Φοίνιξ

    Εκτόξευση της αποστολής Φοίνιξ
    περισσότερες πληροφορίες εδώΔιαχειριζόμενη από το Εργαστήριο Προώθησης Τζετ (αγγλ. Jet Propulsion Laboratory, JPL) της NASA, στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, η αποστολή Φοίνιξ (αγγλ. Phoenix) εκτοξεύθηκε στις 4 Αυγούστου 2007.
  • τελευταία προσγείωση του Discovery

    τελευταία προσγείωση του Discovery
    περισσότερες πληροφορίες εδώΤο Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι (Κωδικός Τροχιακού Οχήματος: OV-103) είναι ένα από τα τρία επιχειρησιακά διαστημικά λεωφορεία του στόλου της NASA[1]. Όταν πρωτοπέταξε το 1984, το Ντισκάβερι έγινε το τρίτο επιχειρησιακό διαστημικό λεωφορείο και προσγειώθηκε για τελευταία φορά στις 9 Μαρτίου 2011 αφού ολοκλήρωσε την αποστολή STS133. Το Ντισκάβερι έχει πραγματοποιήσει τόσο ερευνητικές αποστολές όσο και αποστολές συναρμολόγησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station - ISS).
  • Εκφόρτωση του διαστημικού λεωφορείοτ Ατλαντίς

    Εκφόρτωση του διαστημικού λεωφορείοτ Ατλαντίς
    περισσότερες πληροφορίες εδώΕπιτυχής εκφόρτωση από το διαστημικό κέντρο Ατλαντίς στο διαστημικό κέντρο Κέννεντυ.
  • Μη επανδρωμένη αποστολή της NASA

    Μη επανδρωμένη αποστολή της NASA
    περισσότερες πληροφορίες εδώΣτις 26 Νοεμβρίου 2011, η αποστολή Mars Science Laboratory της NASA ξεκίνησε με επιτυχία για Άρη.