Images

Ιστορική εξέλιξη φωτογραφικής μηχανής

By atze
  • 350

    Οι πρώτες φωτογραφίες

    Οι πρώτες φωτογραφίες
    Δείτε ένα σχετικό βίντεοΟι πρώτες φωτογραφίες αποτελούν ουσιαστικά απλές προβολές εικόνων πάνω σε κάποια επιφάνεια. Ως πρώτη φωτογραφική "μηχανή" μπορεί να θεωρηθεί ένα σκοτεινό δωμάτιο ή κουτί (camera obscura) που στη μία άκρη διαθέτει μια γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντι άκρη μία πολύ μικρή οπή. Σε μία τέτοια κατασκευή, οι ακτίνες του φωτός διαδίδονται μέσα από την οπή και σχηματίζουν πάνω στην επιφάνεια ένα είδωλο των αντικειμένων έξω από το δωμάτιο ή κουτί.
  • Feb 10, 1490

    Η πρώτη μεταφερόμενη φωτογραφική κατασκευή

    Η πρώτη μεταφερόμενη φωτογραφική κατασκευή
    Για περισσότερες πληροφορίεςΗ camera obscura ήταν η πρώτη μεταφερόμενη φωτοφραφική κατασκευή.Δεν μπορούμε να την πούμε ακριβώς φωτογραφική μηχανή, γιατί δε διέθετε φιλμ και φακό.Ο Λεονάρωτο ντα Βίντσι, γνώριζε και πιθανότητα χρησιμοποιούσε τις δυνατότητες αυτής της κατασκευής.
  • Feb 11, 1550

    Μεγαλύτερη ευκρίνεια

    Μεγαλύτερη ευκρίνεια
    Μάθετε περισσότεραΟ Τζιρόλαμο Καρντάνο τοποθέτησε στο φακό και μηχανισμό διαφραγμάτων για να πετυχαίνει μεγαλύτερη ευκρίνεια.
  • Feb 11, 1558

    Camera obscura

    Camera obscura
    Εδώ για περσσότεραO Τζιοβάνι Μπατίστα Ντέλα Πόρτα σχεδιάζει και δίνει πλήρη πριγραφή της camera obscura στο βιβλίο του που ασχολείται με τη φύση.
  • Αλλαγή χρώματος στο φως

    Αλλαγή χρώματος στο φως
    Για επιπλέον πληροφορίεςΟ Ιταλός, φυσικός, Άγγελος Σάλα παρατήρησε ότι κάποιες ενώσεις του αρφύρου, άλλαζαν χρώμα στο φως του ήλιου, μαύριζαν. Δεν μπόρεσε όμως να βρει κάποιο τρόπο για να διατηρήσει αυτήν την αλλαγή.
  • Η πρώτη φορητή μηχανή

    Η πρώτη φορητή μηχανή
    Βρείτε και άλλα εδώΗ πρώτη φορητή μηχανή σε λογικές διαστάσεις, ώστε να τη μεταφέρουν δύο άτομα, camera obscura, πρόγονος της σημερινής φωτιγραφικής μηχανής. Τη χρησιμοποιούσε ο αυστριακής καταγωγής αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ. Με αυτή σκιτζάριζε σε μεγάλο μέγεθος χαρτιού τοπία με μεγάλη ακρίβεια. Στην κυριολεξία έστηνε μία σκηνή σε ένα χώρο, κλείνονταν μέσα και σχεδίαζε με το λίγο φως που περνούσε από το υποτυπώδες οπτικό σύστημα, αυτό που σήμερα αρκεί ένα κλικ για να το πετύχουμε.
  • Πρώτη μηχανή με μεταβλητή εστιακή απόσταση

    Πρώτη μηχανή με μεταβλητή εστιακή απόσταση
    Και για άλλες πληροφορίεςΈχουμε την πρώτη μηχανή με μεταβλητή εστιακή απόσταση και καθρέπτη αναστροφής της εικόνας, πατέντα του Γιόχαν Στουρμ, Γερμανού μαθηματικού. Μετά τα πράγματα δείχνουν ότι φωτομηχανικά λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη, χρειάζεται και η χημεία. Μέχρι την εμφάνιση της δαγεροτυπίας οι μηχανές αυτές χρησιμοποιούσαν απλό χαρτί, πάνω στο οποίο σκιτζάριζαν το είδωλο. Πολλοί ζωγράφοι βρήκαν την κατασκευή αυτή πολύτιμη στο να σχεδιάζουν με ακρίβεια εικόνες με προοπτική και τοπία.
  • Υπέρυθρη ακτινοβολία

    Υπέρυθρη ακτινοβολία
    Βρείτε εδώ και άλλαΟ Σερ Γουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει την υπέρυθρη ακτονοβολία. Σήμερα έχουμε και το υπέρυθρο φιλμ που δίνει φωτογραφίες με βάση τον υπέρυθρο φωτισμό, γι'αυτό και τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά από αυτό που βλέπει το μάτι, προκαλώντας έκπληξη.
  • Καταγραφή εικόνων

    Καταγραφή εικόνων
    περσσότερα εδώΟ Νιέπς είναι ο πρώτος που κατάφερε να καταγράψει εικόνες με τη βοήθεια του φωτός και να τις διατηρεί. Η πρώτη φωτογραφία του στην ιστορία χρειάστηκε χρόνο έκθεσης χρόνου οκτώ ωρών, διάστημα όπου, όπως ήταν φυσικό, ο ήλοις έκανε την καθημερινή του βόλτα στον ουρανό. Ο πρώτος αυτός φωτογράφος πέθανε σαν όλουσ τους πρωτοπόρους, φτωχός και άγνωστος. Έτσι το 1826 και ο Γάλλος Νιέπς είναι τα σημαντικά που θα πρέπει να θυμόμαστε. Η μέθοδός του ονομάστηκε ηλιογραφία.
  • Συνεργασία Ντάγκερ και Νιέπς

    Συνεργασία Ντάγκερ και Νιέπς
    για περισσότερα εδώΟ Ντάγκερ αλληλογραφεί με τον Νιέπςκαι αναπτύσσει και αυτός τη μέθοδό του, που μας έδωσε τις θαυμάσιες δαγεροτυπίες. Ο Νιέπς και ο Ντάγκερ υπογράφουν ένα συμβόλαιο συνεργασίας και αρχίζουν να ενημερώνουν ο ένας το άλλον για την πρόοδό τους πάνω στη φωτογραφία.
  • Σταθεροποίηση γωτογραφιών

    Σταθεροποίηση γωτογραφιών
    Και άλλα εδώΟ Φοξ Τάμπλοτ στην Αγγλία ήταν ακόμη ένας ανήσυχος μαθηματικός, που είχε τις ίδιες ιδέες με τον Ντάγκερ και τον Νιέπς, αλλά αγνοούσε τι είχαν καταφέρει. Κατάφερε να πάρει αρνητικές φωτιγραφίες σε χαρτί και να τις σταθεροποιήσει.
  • Πρώτη φωτοφραφική έκθεση

    Πρώτη φωτοφραφική έκθεση
    Βρείτε και άλλαΈνας ακόμη Γάλλος, δημόσιος υπάλληλος, ο Ιππόλυτος Μπαγιάρ, κατάφερε να παίρνει θετικές φωτογραφίες σε χαρτί και να παρουσιάσει την πρώτη φωτογραφική έκθεση
  • Πρώτοι πολεμικοί φωτορεπόρτερ

    Πρώτοι πολεμικοί φωτορεπόρτερ
    Και άλλα εδώΈχουμε φωτογραφίες από τον πόλεμο στην Κριμαία, από τους Ρότζερ Φέντον και Τζέιμς Ρόμπερτσον. Οι πρώτοι πολεμικοί φωτορεπόρτερ. Την ίδια χρονιά ο Πουατεβίν τυπώνει φωτολιθογραφίες επάνω σε πέτρα, που ευαισθητοποιούνται με διχρωμικό κάλιο, ζελατίνα και αραβική κόλλα. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή σαν μέθοδος εκτύπωσης διχρωμικού καλίου (gum bichromate)
  • Το πρώτο φιλμ-Kodak

    Το πρώτο φιλμ-Kodak
    Περισσότερα εδώΤο πρώτο φιλμ είναι το αμερικάνικο φιλμ Ίστμαν και τη χρονιά αυτή έχουμε την πρώτη Kodak με ρολό φιλμ. Η πρώτη, προσιτή στον κόσμο φωτογραφική μηχανή του1888, που παρουσίασε ο Γεώργιος Ίστμαν, συμπίπτει με τη χρονιά που κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού National Geographic, που έχει δημοσιεύσει από τότε μερικά από τα σημαντικότερα φωτογραφικά ρεπορταζ. Η αναστάτωση και ο πυρετός της φωτογραφίας ανέβηκε κατακόρυφα.Το σελιλόιντ είναι ίσως ο μεγαλύτερος σταθμός στην ιστορία της φωτογραφίας.
  • Μέθοδος παρασκευής έγχρωμης διαφάνειας

    Μέθοδος παρασκευής έγχρωμης διαφάνειας
    Βρείτε περισσότεραΠαρουσιάζεται η πρώτη μέθοδος παρασκευής έγχρωμης διαφάνειας από τους Μέινς και Κοντόφσκι, που λίγο αργότερα θα γίνει το πρώτο έχρωμο θετικό φιλμ για διαφάνειες το Kodakchrome. Παρουσιάζονται δύο σημαντικές φωτογραφικές μηχανές η Exacta, που είναι και η πρώτη μονορεφλέξ για φιλμ 24Χ36, και η Argus.
  • AgfaColor

    AgfaColor
    Για περισσότερες πληροφορίεςΚυκλοφορεί το έγχρωμο φωτογραφικό χαρτί AgfaColor για εκτύπωση έγχρωμων φωτογραφιών.
  • Θετικό φιλμ Kodak

    Θετικό φιλμ Kodak
    ΠερισσότεραΚυκλοφορεί το πρώτο Ektachrome έγχρωμο, θετικό φιλμ της Kodak.
  • Ολογραφία

    Ολογραφία
    Για περισσότεραΟ Dennis Gabor διατυπώνει τη βασική θεωρία της ολογραφίας.
  • Εκτύπωση έγχρωμων φωτογραφιών

    Εκτύπωση έγχρωμων φωτογραφιών
    Διαβάστε και άλλαΚυκλοφορεί η μέθοδος εκτύπωσης έγχρωμων φωτογραφιών από έγχρωμες θετικές διαφάνειες.
  • Ψηφιακές φωτογραφίες

    Ψηφιακές φωτογραφίες
    Παρακολουθήστε ένα σχετικό βίντεοΑπό αυτήν τη χρονιά και έπειτα οι ψηφιακές φωτογραφίες εξελίσσονται συνεχώς.(πχ. Nikon)