Η Μεγάλη Επανάσταση 1821-1830 (Κεφ. 4 - 9)

By har_ben
  • Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

    Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
    Η πρώτη σύσκεψη των οπλαρχηγών πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα τον Ιανουάριο του 1821. Εκεί αναφέρθηκε η 25η Μαρτίου ως η ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης.
  • Ξεκινά η Επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου

    Ξεκινά η Επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου
    Πρώτα επανάστησαν οι Σπέτσες με τη ................ . Ακολούθησε η Ύδρα, με τον πλοίαρχο Αντώνιο Οικονόμου. Στη συνέχεια, επαναστάτησαν τα Ψαρά, η Σάμος, η Κάσος και τα Δωδεκάνησα.
  • Μάχη της Αλαμάνας

    Μάχη της Αλαμάνας
    Εκεί βρήκε φρικτό θάνατο ο οπλαρχηγός ............. ................ .Πρώτα ο Ομέρ Βρυώνης του είπε να προσχωρήσει στο στρατό του για να του σώσει τη ζωή και εκείνος αρνήθηκε.
  • Μάχη στο ........ της .......... .

    Μάχη στο ........ της .......... .
    Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος μαζί με 118 άνδρες πολέμησαν εναντίον του Ομέρ Βρυώνη. Η μάχη αυτή κατάφερε να ανακόψει την πορεία του Οθωμανικού στρατού προς την Πελοπόννησο και να τονώσει το ηθικό των Ελλήνων.
  • Η άλωση της ......... .

    Η άλωση της ......... .
    Τον Απρίλιο του 1821, ξεκινά η πολιορκία με επικεφαλής τον ........... ............ . Η πόλη αυτή ήταν η στρατιωτική έδρα των Τούρκων στην περιοχή.
  • Η σφαγή της .... .

    Η σφαγή της .... .
    Ήταν η αντίδραση των Οθωμανων στη σημαντική δράση που είχαν αναπτύξει στη θάλασσα, οι Δημήτριος Παπανικολής και Κωνσταντίνος Κανάρης από τα Ψαρά και ο Ανδρεάς Μιαούλης από την Ύδρα.
  • Καταστροφή της ............... .

    Καταστροφή της ............... .
    Οι τουρκικές δυνάμεις πολιόρκησαν τη Νάουσα, όπου είχαν καταφύγει αγωνιστές. Η πόλη καταστράφηκε και γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, για να αποφύγουν την αιχμαλωσία, έπεσαν στο γκρεμό της Αράπιτσας.
  • Πυρπόληση Τουρκικής Ναυαρχίδας στη ......... .

    Πυρπόληση Τουρκικής Ναυαρχίδας στη ......... .
    Ο .............. ................ ανατίναξε με τοπυρπολικό του τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, όπου βρήκαν το θάνατο ο αρχιναύαρχος Καρά Αλής με περίπου 2.000 άνδρες, καθώς γιόρταζαν το Μπαϊράμι, τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων.
  • Η μάχη του ........ .

    Η μάχη του  ........ .
    Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές με επικεφαλής τον Αλέξανδρο ............... προσπάθησαν να εμποδίσουν το Χουρσίτ Πασά να περάσει με τα στρατεύματά του στην Πελοπόννησο. Ο οθωμανικός στρατός ήταν πολυάριθμος και οι ελληνικές δυνάμεις χωρίς να έχουν την απαιτούμενη οργάνωση ηττήθηκαν.
  • Η μάχη στα ................... .

    Η μάχη στα ................... .
    Την άνοιξη του 1822 στάλθηκε από τους Οθωμανούς στη Στερεά Ελλάδα, επικεφαλής πολυάριθμης στρατιωτικής δύναμης, ο ......... . Στα ............ ο Θεόδωρος ..................... με 2.500 πολεμιστές και άλλους οπλαρχηγούς, όπως ο Νικηταράς και ο Παπαφλέσσας παγίδευσαν τους Τούρκους και πέτυχε σπουδαία νίκη.
  • Ναυμαχία στον κόλπο του Γέροντα.

    Ναυμαχία στον κόλπο του Γέροντα.
    Ο Ελληνικός στόλος κατάφερε να νικήσει τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Ο ναύαρχος ........... ............ προκάλεσε σύγχυση στα εχθρικά πλοία με τους ελιγμούς του, ενω χρησιμοποίησε αποτελεσματικά και τα πυροβολικά καταστρέφοντας μία φρεγάτα με 1.000 άνδρες.