1830 1947 1 638

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1830-1948)

  • Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830

    Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830
    Η πρώτη σελίδα του πρωτοκόλλουΤο Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830) υπογράφτηκε από τις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία στις 3 Φεβρουαρίου του 1830. Ήταν η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός. Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
  • Period: to

    Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1832

    Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1832
    Με αυτό επιδικαζόταν στο ελληνικό κράτος η περιοχή της Λαμίας και έτσι τα ελληνο-οθωμανικά σύνορα ορίζονταν μεταξύ των κόλπων του Αμβρακικού και του Παγασητικού. Ταυτόχρονα, επιδικάστηκε το ποσό των σαράντα εκατομμυρίων γροσίων ως αποζημίωση προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα Σαμιωτών και Κρητικών να ενταχθούν στο ελληνικό κράτος.
  • Ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα

    Ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα
    Στις 21 Μαΐου του 1864 τα Επτάνησα εντάσσονται επισήμως στην Ελλάδα και στο Κάστρο της Κέρκυρας υψώνεται η Ελληνική σημαία.
  • Η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και της Άρτας

    Η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και της Άρτας
    Στις 20 Ιουνίου 1881 υπογράφηκε ελληνοτουρκική συνθήκη. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα αποκτούσε τη Θεσσαλία, εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας, καθώς και την επαρχία της Άρτας. Η υπόλοιπη Ήπειρος παρέμεινε στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
  • Συνθήκη του Βουκουρεστίου

    Συνθήκη του Βουκουρεστίου
    • Η Ελλάδα κέρδιζε τη νότια Ήπειρο (το γεωγραφικό διαμέρισμα της σημερινής Ελλάδας που ονομάζεται Ήπειρος), την κεντρική Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη καθώς και την ανατολική Μακεδονία με την Καβάλα.
    • Τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, με ειδική Διακοίνωση των Δυνάμεων.
    • Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θεωρεί την Κρήτη ελληνικό έδαφος, απόφαση που έγινε αποδεκτή τόσο από τις Δυνάμεις όσο και από την Οθωμανική αυτοκρατορία.
  • Συνθήκη των Σεβρών

    Συνθήκη των Σεβρών
    Κείμενο της Συνθήκης των Σεβρών- Τα εδάφη της ανατολικής Θράκης μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας (δηλαδή, χωρίς την Κωνσταντινούπολη) παραχωρούνταν στην Ελλάδα ενώ, παράλληλα, αναγνωριζόταν και επίσημα η ελληνική κυριαρχία στη δυτική Θράκη.
    - Τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, μαζί με την Ίμβρο και την Τένεδο, αναγνωρίζονταν, τόσο από τις Δυνάμεις όσο και από την τουρκική πλευρά, ως τμήμα του ελληνικού κράτους.
    - Η Ελλάδα αναλάμβανε για πέντε χρόνια τη διοίκηση της Σμύρνης
  • Συνθήκη της Λωζάνης

    Συνθήκη της Λωζάνης
    Η συνθήκη της ΛωζάνηςΗ Ελλάδα παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας και παραχωρούσε στην Τουρκία την ανατολική Θράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Ο ποταμός Έβρος αναγνωριζόταν ως το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
  • Η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων

    Η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων
    Η ενσωμάτωση των ΔωδεκανήσωνΕφαρμόζοντας τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού (10 Φεβρουαρίου 1947), η Ελλάδα παρέλαβε τα Δωδεκάνησα στις 31 Μαρτίου 1947. Η επίσημη ενσωμάτωση έγινε στις 7 Μαρτίου 1948.