Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ: ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ, 1875-1893

  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο Α', ΔΥΝΑΣΤΕΊΑ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

    περίοδος πρώτη 1864-1875: Το σύνταγμα του 1864 ήταν πιο φιλελεύθερο από το σύνταγμα του 1844. Ο ρόλος του Γεωργίου, όπως αναδεικνύεται αυτήν την περίοδο, είναι παρεμβατικός στον σχηματισμό κυβερνήσεων. Διορίζει και υποχρεώνει σε παραίτηση κυβερνήσεις με αποτέλεσμα την παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.
  • Period: to

    Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ, 1875-1893

    ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΤΟΥ Α' . ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ, ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ.
  • ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ

    Εκλογές 1874 [ 4 Φεβρουαρίου]: Ο Βούλγαρης χρησιμοποιεί βία και νοθεία προκειμένου να αποκλείσει τους αντιπάλους του.
  • ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ; άρθρο του Τρικούπη στην εφημερίδα Καιροί.

    Ο Χ.Τρικούπης καταλογίζει ευθύνες στον Θρόνο, στηλιτεύει τον τρόπο άσκησης εξουσίας και την πολιτική κατάσταση. Υπαινίσσεται με το άρθρο του ότι οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επαναστατήσουν και αποκαταστήσουν την τάξη. Αυτό θορύβησε τον Γεώργιο, ο οποίος κάλεσε τον Τρικούπη και του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης.
  • ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΕΝΕΣΤΩΣ [9 Ιουλίου 1874] άρθρο του Τρικούπη στην εφημερίδα Καιροί.

    «Αλλεπάλληλα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο νόμος αντί να εκτιμάται παρά των προσωπικών κυβερνήσεων ως εγγύησις της τάξεως θεωρείται αυθάδης περιορισμός της ελευθερίας ασκήσεως της εξουσίας και αθετείται δια τούτο και μόνον ότι είναι νόμος»
  • ΠΡΏΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

    Ο Γεώργιος αναθέτει στον Tρικούπη τον σχηματισμό κυβέρνησης με σκοπό τη θεραπεία των παθογενειών του πολιτικού συστήματος.
  • αρχή της δεδηλωμένης

    [απόσπασμα από την ομιλία του Γεωργίου στη βουλή, την οποία έχει συντάξει ο Τρικούπης] « Απαιτών ως απαραίτητον προσόν των καλουμένων παρ’ εμού ις την κυβέρνησιν του τόπου την δεδηλωμένην προς αυτούς εμπιστοσύνην της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων του Έθνους»
  • 1882-1885 τριετής πρωθυπουργία Χ. Τρικούπη

    εκσυγχρονισμός του κράτους
    Με τις εκλογές του Δεκεμβρίου 1881 και την ανάδειξη του Τρικούπη ως πρωθυπουργού της χώρας αρχίζει μια περίοδος ανασυγκρότησης.Οικοδόμηση αστικού κράτους με πρότυπο τη Βρετανία και το κοινοβουλευτικό της σύστημα που θα επέτρεπε την εναλλαγή στην εξουσία δύο διαρθρωμένων κομμάτων που θα ήταν έτοιμα να κυβερνήσουν. Νόμος περί προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων. Για να μπορέσει να προβεί στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα χρειάστηκε να αυξήσει τη φορολογία.
  • ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

    Αποξήρανση της Κωπαΐδας. Διάνοιξη και παρεμβάσεις στα υπάρχοντα λιμάνια, κατασκευή φάρων
    https://www.youtube.com/watch?v=-NOlmquXEvk
  • ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΚΟΥΠΗ

    Υπογραφή παραχωρήσεων με την Πιστωτική Τράπεζα για την κατασκευή σιδηροδρόμων Πελοποννήσου. Την 1-12-1882 ιδρύεται ο ΣΠΑΠ, ο οποίος υπέγραψε παραχωρήσεις για την κατασκευή των σιδηροδρόμων Θεσσαλίας. Ενώ την ίδια περίοδο αρχίζει και η διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου.
  • Η "ΕΝΟΠΛΟΣ ΕΠΑΙΤΕΙΑ" ΤΟΥ Θ. ΔΗΛΙΓΙΑΝΝΗ

    Η αύξηση της φορολογίας προκειμένου να γίνουν όλα αυτά τα έργα οδήγησε σε εκλογές και στην ανάδειξη του Θ.Δηλιγιάννη στον πρωθυπουργικό θώκο.Κατάργησε τον νόμο περί προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων. Μείωσε τον φόρο του καπνού και του κρασιού. κατάργησε όλες τις πρεσβείες πλην εκείνης της Κωνσταντινουπόλεως. Η Βουλγαρία προέβη στην ένωση των «δύο Βουλγαριών» καταστρατηγώντας τη Συνθήκη του Βερολίνου, ο Δηλιγιάννης ακολούθησε φιλοπόλεμη ρητορική παραμένοντας αδρανής (περίοδος «ειρηνοπολέμου»).
  • 1887-1890 ΤΡΙΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

    Επαναφορά έμμεσων φόρων και μονοπωλίων.
    Ανασυγκρότηση του στρατού. Ναυπήγηση των θωρηκτών Υδρα, Σπέτσαι και Ψαρά
    Πρόσκληση Ελλήνων ομογενών να επενδύσουν στη χώρα. Η συμμετοχή των Ομογενών στο οικονομικό πρόγραμμα ήταν προνομιακή με αποτέλεσμα να τους αποφέρει μεγάλα κέρδη τα οποία δεν επενδύθηκαν στον δευτερογενή τομέα όπως ήλπιζε ο Τρικούπης. Για την ολοκλήρωση του έργου του στηρίχθηκε σε δάνεια από τράπεζες του εξωτερικού με δυσκολίες μεγάλες να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις απέναντί τους.
  • ΑΝΑΔΕΙΞΗ Θ.ΔΗΛΙΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    Το οικονομικό περιβάλλον της χώρας είναι δυσχερές και ο Θ.Δηλιγιάννης αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Υποχρεούται να διατηρήσει τη φορολογία της προηγούμενης περιόδου, ενώ η δυσαρέσκεια των πολιτών διογκώνεται. Η πολιτική κρίση και αστάθεια που θα ακολουθήσει θα οδηγήσει στην Πτώχευση του 1893