Αντισταση

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

By depfra
  • Η Γερμανική εισβολή

    Η Γερμανική εισβολή
    Η Γερμανία συντρίβοντας την Γιουγκοσλαβική αντίσταση χτυπά την Ελλάδα. Ο Ελληνικός στρατός που υπερασπιζόταν τα Μακεδονικά οχυρά στα Ελληνο- Βουλγαρικά σύνορα περικυκλώνεται και μετά από Ηρωική αντίσταση αναγκάζεται να υποκύψει.
  • Period: to

    ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

    Τέλος Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
  • Οι Γερμανοί στην Αθήνα

    Οι Γερμανοί στην Αθήνα
    Οι Γερμανοί στην ΑθήναΟι Γερμανοί μόλις εισήλθαν στην Αθήνα φρόντισαν να ιδρύσουν κυβέρνηση κουίσλινγκς με πρωθυπουργό τον Στρατηγό Γ. Τσολάκογλου. Η κυβέρνηση και ο Βασιλιάς έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.
  • Γέννηση της Εθνικής Αντίστασης

    Γέννηση της Εθνικής Αντίστασης
    Τα λαϊκά συσσίτια είναι η πρώτη νίκη του Ελληνικού λαού. Τη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Αποστόλης Σάντας κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη
  • Ίδρυση του Ε.Α.Μ.

    Ίδρυση του Ε.Α.Μ.
    Την ιδρυτική του πράξη υπογράφουν οι αντιπρόσωποι τεσσάρων κομμάτων. Με την ίδρυση του Ε.Α.Μ. ολοκληρώνεται ο κύκλος της αντιστασιακής οργάνωσης του Ελληνικού λαού. Σε λίγο ο αγώνας εναντίον των κατακτητών στα βουνά και τις πόλεις της Ελλάδας θα αρχίσει. Έχει προηγηθεί η ίδρυση του Ε.Δ.Ε.Σ. και του Ε.Κ.Α.
  • Η ίδρυση του ΕΛΑΣ

    Η ίδρυση του ΕΛΑΣ
    Στις 16 του Φλεβάρη 1942, κυκλοφόρησε πλατιά η Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ. Σ’ αυτή διατυπώνονταν οι σκοποί του λαϊκού στρατού, που ήταν: 1) Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές, 2) περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού και των ελευθεριών του εναντίον κάθε επιβουλής και 3) εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε ο λαός να μπορεί να εκφράσει πραγματικά ελεύθερα τη θέλησή του.
  • Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

    Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου
    Αγγλικό κλιμάκιο με τον συνταγματάρχη Μαγιερς συντονίζει τις ενέργειες όλων των αντάρτικων ομάδων με αποτέλεσμα την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος 120 άνδρες του ΕΛΑΣ, 65 των ΕΟΕΑ και 12 Άγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.
  • Κηδεία του Κωστή Παλαμά

    Κηδεία του Κωστή Παλαμά
    Κηδεία Κ. ΠαλαμάΗ κηδεία του ποιητή Κωστή Παλαμά μεταβάλλεται σε αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών.
  • Η Σφαγή των Καλαβρύτων

    Η Σφαγή των Καλαβρύτων
    Στις προσπάθειες των κατακτητών για την κατάπνιξη της Εθνικής Αντίστασης συμμετέχουν τόσο οι κατοχικές κυβερνήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη όσο και τα Τάγματα Ασφαλείας τα οποία επάνδρωναν Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών. Ολόκληρα χωριά και κωμοπόλεις καίγονται και ο πληθυσμός τους εκτελείται. Στις 9 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί πυρπολούν τα Καλάβρυτα και εξοντώνουν τον πληθυσμό τους. Φονεύονται 1101 άτομα ανάμεσα στα οποία βρίσκονται βρέφη και παιδιά κάτω των 14 ετών.
  • Η Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας (Π.Ε.Ε.Ε.Α.)

    Το Ε.Α.Μ. δημιουργεί την Π.Ε.Ε.Ε.Α., ένα είδος κυβέρνησης της ελεύθερης Ελλάδας. Τέλη Απριλίου με πρωτοβουλία της Π.Ε.Ε.Α. οργανώνονται μυστικές εκλογές που θα αναδείξουν το Εθνικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο θα επικυρώσει την εξουσία της Π.Ε.Ε.Α ως αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης με έδρα την Ελλάδα. Έτσι δημιουργείται μια δεύτερη ελληνική αρχή παράλληλα με την κυβέρνηση του Καΐρου.
  • Διάσκεψη στο Λίβανο

    Διάσκεψη στο Λίβανο
    Ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά την παραίτηση Τσουδερού και του Σοφοκλή Βενιζέλου αναλαμβάνει την πρωθυπούργευα και συγκαλεί διάσκεψη στο Λίβανο όπου συμμετέχουν αντιπρόσωποι όλων των κομμάτων και των αντιστασιακών οργανώσεων. Κατέληξε σε συμφωνία συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου στην οποία θα συμμετείχε και η Π.Ε.Ε.Α.
  • Τα Δεκεμβριανά

    Τα Δεκεμβριανά
    Στις 3 Δεκεμβρίου το Ε.Α.Μ, οργανώνει διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πλ. Συντάγματος. Έχει προηγηθεί η πρόταση για γενικό αφοπλισμό των ανταρτικών σωμάτων και η παραίτηση των ΕΑΜικών υπουργών. Η Διαδήλωση καταλήγει σε αιματοχυσία. Τα Δεκεμβριανά, η πρώτη φάση του εμφυλίου πολέμου άρχιζε.
  • Τέλος Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    Τέλος Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
    Βερολίνο-Καρλσχόρστ, 8 Μαΐου του 1945, 11 μμ. Ο ανώτατος διοικητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Βίλχελμ Κάιτελ υπογράφει την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Βέρμαχτ. Αυτό αναφέρουν τουλάχιστον τα επίσημα έγγραφα. Στην πραγματικότητα όμως, ο Κάιτελ έβαλε την υπογραφή του στο έγγραφο μια μέρα αργότερα, στις 9 Μαΐου, συνυπογράφοντας ουσιαστικά ό,τι είχε υπογράψει μια μέρα νωρίτερα, στις 7 Μαΐου, στη γαλλική Ρενς οΤο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ελλάδα σήμαινε την αρχή του Εμφύλιου Πολέμου