Bundesarchiv bild 141 0848  kreta  soldatengräber

Η Γερμανική επίθεση στην Ελλάδα

  • Απόφαση των Γερμανών για την επίθεση

    Απόφαση των Γερμανών για την επίθεση
    Η Ανώτατη Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση εκδίδει την Οδηγία Νο. 20. Το έγγραφο περιέγραφε την εκστρατεία κατά της Ελλάδος με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μαρίτα» και αφορούσε σχέδια για την γερμανική κατοχή των βόρειων ακτών του Αιγαίου μέχρι τον Μάρτιο του 1941. Παράλληλα, περιείχε σχέδια για την κατάληψη ολόκληρης της ηπειρωτικής Ελλάδας, εφόσον αυτό κρίνονταν αναγκαίο. Η 12η Στρατιά ορίστηκε να αναλάβει την διεξαγωγή της επιχείρησης
  • Period: to

    Η Γερμανική επίθεση στην Ελλάδα (1941)

  • Ελληνοβρετανικές συσκέψεις στην Αθήνα

    Ελληνοβρετανικές συσκέψεις στην Αθήνα
    Κατά τη διάρκεια συσκέψεων των βρετανικών και ελληνικών στρατιωτικών και πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα, ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος, επικεφαλής του Ελληνικού Στρατού, ζητά από τους Βρετανούς 9 εξοπλισμένες μεραρχίες και αεροπορική υποστήριξη. Οι Βρετανοί απαντούν ότι λόγω των υποχρεώσεών τους στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής μπορούν να διαθέσουν πολύ λιγότερες δυνάμεις.
  • Απόφαση για αποστολή Βρετανών στρατιωτών στην Ελλάδα

    Απόφαση για αποστολή Βρετανών στρατιωτών στην Ελλάδα
    Ο Τσώρτσιλ επιμένει στη φιλοδοξία του για τη δημιουργία Βαλκανικού Μετώπου με τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πραγματοποιείται συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του βρετανού υπουργού πολέμου Ήντεν και της ελληνικής ηγεσίας υπό τον πρωθυπουργό Κορυζή, το στρατηγό Παπάγο και το βασιλιά Γεώργιο Β', Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η απόφαση για την αποστολή της εκστρατευτικής δύναμης περιπου 60.00 ανδρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην Ελλάδα.
  • Η έναρξη της γερμανικής επίθεσης

    Η έναρξη της γερμανικής επίθεσης
    ΝτοκιμαντέρΗ γερμανική 12η Στρατιά με συνολική δύναμη περίπου 180.000 ανδρών εισβάλει στην Ελλάδα. Το κέντρο βάρους της επίθεσης δίνεται στα οχυρά της Ανατολικής Μακεδονίας, κυρίως στο Ρούπελ και στο Μπέλες.
  • Η πτώση των οχυρών

    Η πτώση των οχυρών
    Η επίμονη προσπάθεια των γερμανικών δυνάμεων, μετά από τριήμερο αιματηρό αγώνα, έχει σαν αποτέλεσμα την διάσπαση της Γραμμής Μεταξά από δύο Ορεινές Μεραρχίες. Καταλαμβάνονται τα περισσότερα οχυρά και η Θεσσαλονίκη, ενώοι ελληνικές δυνάμεις του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας παραδίδονται έντιμα.
  • Κύκλωση του ελληνικού στρατού στο αλβανικό μέτωπο

    Κύκλωση του ελληνικού στρατού στο αλβανικό μέτωπο
    Οι στρατιώτες της 9ης Μεραρχίας Πάντσερ φτάνουν στην Κοζάνη.
    Μετά από συγκρούσεις στην μάχη της στενωπού της Κλεισούρας, οι Γερμανοί μπλοκάρουν την ελληνική υποχώρηση, η οποία εκτείνεται κατά μήκος ολόκληρου του αλβανικού μετώπου.
  • Κατάληψη της Λάρισας και των Ιωαννίνων

    Κατάληψη της Λάρισας και των Ιωαννίνων
    Γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στη Λάρισα και καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο, ενώ οι ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις υποχωρούν μαχόμενες προς τις Θερμοπύλες. Ο γερμανικός στρατός καταλαμβάνει και τα Ιωάννινα αναγκάζοντας τις κυκλωμένες ελληνικές δυνάμεις του αλβανικού μετώπου υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου να παραδοθούν την επομένη μέρα.
  • Η μάχη των Θερμοπυλών

    Η μάχη των Θερμοπυλών
    Οι Γερμανοί επιτίθενται στις κοινοπολιτειακές δυνάμεις στις Θερμοπύλες και εισβάλουν στη Βοιωτία την επόμενη μέρα. Η βρετανική οπισθοφυλακή αποσύρεται στην Θήβα.
    5.200 στρατιώτες της Κοινοπολιτείας εκκενώνονται από το Πόρτο Ράφτη της ανατολικής Αττικής.
  • Η κατάληψη της Αθήνας

    Η κατάληψη της Αθήνας
    Οι πρώτοι Γερμανοί εισέρχονται στην Αθήνα και παρελαύνουν μαζί με τους Ιταλούς στους άδειους δρόμους της πόλης. Ακολούθως, υψώνουν τη ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη.
  • Ολοκλήρωση της κατάληψης της ηπειρωτικής Ελλάδος

    Ολοκλήρωση της κατάληψης της ηπειρωτικής Ελλάδος
    ΝτοκιμαντέρΟι Γερμανοί ολοκληρώνουν την κατάληψη της ηπειρωτικής χώρας με κόστος 5.000 απώλειες σε άνδρες φθάνοντας ως τη νότιο Πελοπόννησο. Καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν περίπου 7.000 στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, όμως περίπου 50.000 Βρετανοί και Έλληνες διαφεύγουν με πλοία στην Κρήτη.
  • Γερμανική επίθεση στην Κρήτη

    Γερμανική επίθεση στην Κρήτη
    ΝτοκιμαντέρΞεκινά η Μάχη της Κρήτης με γερμανική αεραποβατική ενέργεια. Περίπου 15.000 αλεξιπτωτιστές από αέρος και 8.000 πεζοί που θα αποβιβάζονταν με πλοία, επρόκειτο να αντιμετωπίσουν περί τις 40.000 Βρετανούς και Έλληνες σε όλο το νησί. Δημιουργείται γερμανικό προγεφύρωμα στον ποταμό Ταυρωνίτη Χανίων. Στο Ρέθυμνο, στην Κίσαμο και στο Ηράκλειο διεξάγονται μάχες με μεγάλες απώλειες για τους Γερμανούς.
  • Κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε

    Κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε
    Τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου εγκαταλείπεται από τις βρετανικές δυνάμεις το ύψ. 107 στο Μάλεμε. Το αεροδρόμιο του Μάλεμε καταλαμβάνεται από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Έκτοτε, η συνεχής ενίσχυση των Γερμανών από μεταγωγικά αεροσκάφη και η αποτυχημένη προσπάθεια άμυνας των ελληνοβρετανικών δυνάμεων κρίνει την τύχη της νήσου.
  • Ολοκλήρωση της Μάχης της Κρήτης

    Ολοκλήρωση της Μάχης της Κρήτης
    ΝτοκιμαντέρΑποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των Βρετανικών δυνάμεων. Όσοι από τους Έλληνες και Βρετανούς παραμένουν στην Κρήτη, είτε παραδίδονται στους Γερμανούς είτε καταφεύγουν στα βουνά ξεκινώντας την Εθνική Αντίσταση. Οι απώλειες των Γερμανών ανέρχονται σε 6.500 άνδρες εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νεκροί αλεξιπτωτιστές, ενώ Έλληνες και Βρετανοί μέτρησαν περί τις 18.000 απώλειες, αλλά και 20.000 αιχμαλώτους.