Η Ελλάδα μέσα από τη μουσική

  • 500 BCE

    Πυθαγόρας ο Σάμιος

    Πυθαγόρας ο Σάμιος
    Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος με το μονόχορδο έθεσε τις βάσεις της μουσικής.
  • 400 BCE

    Μουσικά όργανα της αρχαιότητας

    Μουσικά όργανα της αρχαιότητας
    Στην αρχαιότητα έπαιζαν κιθάρα, λίρα του Απόλλωνα, αυλό και πολύαυλο του Πάνα
  • Period: 330 to 1453

    Θρησκευτικοί ύμνοι

    Ο μοναστικός πληθυσμός παρήγαγε τους πρώτους και εξαιρετικότερους υμνογράφους και μουσικούς — Ρωμανός ο Μελωδός, Ιωάννης Δαμασκηνός, Ανδρέας ο Κρης, και Θεόδωρος Στουδίτης. Ο μοναστικός πληθυσμός παρήγαγε επίσης τους εφευρέτες μιας περίπλοκης μουσικής σημειογραφίας που επέτρεψε στους γραφείς να συντηρήσουν σε χειρόγραφους κώδικες, τις μουσικές πρακτικές της μεσαιωνικής Ανατολής.
  • Period: 800 to 1300

    Βυζάντιο

    Στο Βυζάντιο συναντάμε τα ακριτικά τραγούδια που υμνούν τα κατορθώματα των ακριτών οι οποίοι υπερασπίζονται τα σύνορα του Βυζαντίου από τους εχθρούς. Το παλαιότερο είναι "το άσμα του Αρμούρη" και ο γνωστότερος ήρωας είναι ο Διγενής Ακρίτας.
  • Period: 1453 to

    Δημοτικό τραγούδι

    Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ανθεί η παραδοσιακή μουσική και το παραδοσιακό τραγούδι που μεταφέρεται προφορικά γεγονός που εξηγεί και τις παραλλαγές του από περιοχή σε περιοχή. Στα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια διακρίνουμε στοιχεία που σχετίζονται με την κοινωνική, θρησκευτική και υλική ζωή των Ελλήνων.
  • Επτανησιακή σχολή

    Επτανησιακή σχολή
    Η Επτανησιακή μουσική Σχολή είναι η πρώτη "μουσική σχολή" στην Ελλάδα που επηρεάστηκε από τον δυτικό τρόπο μουσικής, την κλασική μουσική. Ιδρύθηκε από το Νικόλαο Χαλκιόπουλο Μάντζαρο και διήρκεσε από τον 19ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι αναλφάβητοι. Μουσικές γνώσεις λαμβάνουν όσοι έχουν οικονομική άνεση.
  • Όργανα

    Όργανα
    Η ελληνική μουσική δανείζεται το κλαρίνο και το ούτι από τους Τούρκους.
  • Βαλκανικοί Πόλεμοι

    Βαλκανικοί Πόλεμοι
    Γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας είναι ακόμα κάτω από την τουρκική κυριαρχία. Υπάρχει έντονη η ανάγκη για ελευθερία. Ο πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό παραμένει αναλφάβητος. Υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο στη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και στον Πόντο. Τότε γεννιέται το ρεμπέτικο.
  • Period: to

    Μεσοπόλεμος - Νίκος Σκαλκώτας

    Ως ελληνικός μεσοπόλεμος ορίζεται ιστοριογραφικά η περίοδος µεταξύ του 1923 και του 1940, µεταξύ δηλαδή της Mικρασιατικής Καταστροφής και της εισόδου της Ελλάδας στον Β' Π.Π.
    Ο Νίκος Σκαλκώτας (8 Μαρτίου 1904 - 19 Σεπτεμβρίου 1949) ήταν Έλληνας συνθέτης της σύγχρονης κλασικής μουσικής και είχε επιρροές τόσο από την κλασική μουσική όσο και από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική.
    Σήμερα, ο Νίκος Σκαλκώτας θεωρείται ένας από τους σημαντικούς συνθέτες του 20ού αιώνα.
  • Period: to

    Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Τα τραγούδια της νίκης της Σοφίας Βέμπο.

    Η Ελλάδα απωθεί τους Ιταλούς και το εθνικό φρόνημα τονώνεται. Στη συνέχεια βρίσκεται κάτω από γερμανική κατοχή για 4 χρόνια.
  • Δεκεμβριανά

    Δεκεμβριανά
    Το 1944, οι Άγγλοι με τανκς γκρεμίζουν την πόρτα του Πολυτεχνείου. Ο Ιάνης Ξενάκης φεύγει για το Παρίσι. Ο Ξενάκης χρησιμοποίησε ως βάση για τις περισσότερες συνθέσεις του µαθηµατικά µοντέλα, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «νεοπυθαγόρειος»
  • Period: to

    Μετανάστευση των Ελλήνων - Τα τραγούδια της ξενιτιάς

    Στην προπολεμική περίοδο μετανάστευαν κυρίως από την Πελοπόννησο ενώ τώρα η μετανάστευση πλήττει τη Μακεδονία, τη "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής οικονομίας. Υπολογίζεται ότι στη δεκαετία του 1960, το 45-50% των μεταναστών προήλθαν αποκλειστικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο Νίκος Καζαντζίδης τραγουδάει για την ξενιτιά.
  • Period: to

    Νέο Κύμα

    Το Νέο Κύμα ήταν ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού που αναπτύχθηκε λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελούσε μια προσπάθεια ανανέωσης του ελαφρού τραγουδιού'
    Βασικότεροι εκπρόσωποι του Νέου Κύματος ήταν οι Γιάννης Σπανός, Λάκης Παππάς, Αρλέτα ,Νότης Μαυρουδής, Πόπη Αστεριάδη, Γιάννης Πουλόπουλος, Μιχάλης Βιολάρης, Ρένα Κουμιώτη, Κώστας Χατζής, Διονύσης Σαββόπουλος κ.α
  • Period: to

    Περίοδος της Χούντας

    Η Ελλάδα ζει την περίοδο της Χούντας μέσα στο φόβο και στην καχυποψία. Οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Μάνος Λοϊζος εκφράζουν την αντίδρασή τους μέσα από τη μουσική.
  • Period: to

    Μετά τη Χούντα - Μελοποιημένη ποίηση

    Με το τέλος της Χούντας ομαλοποιείται η πολιτική κατάσταση στη χώρα, Ανθεί η μελοποιημένη ποίηση των Γ. Σεφέρη, Γ. Ρίτσου και σημαντικοί ερμηνευτές είναι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Μαρία Φαραντούρη.
  • Period: to

    Σύγχρονη εποχή - Σύγχρονοι συνθέτες

    Η χώρα διανύει δημιουργική περίοδο. Γράφεται μουσική για ταινίες από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου, Ελένη Καραϊνδρου, Ευανθία Ρεμπούτσικα κλπ. Σημαντικοί συνθέτες είναι επίσης οι Βασίλης Δημητρίου, Μ. Νικολούδης, Πλάτων Ανδριτσάκης, Μάκης Αμπλιανίτης, Κ. Καπνίσης κλπ .