Αρχείο λήψης

Γαλλική Επανάσταση

  • Οικονομική Κρίση

    Οικονομική Κρίση
    Το φορολογικό σύστημα της Γαλλίας ήταν απαρχαιωμένο. Παράλληλα, οι ευγενείς και κλήρος ήταν απαλλαγμένοι από κάθε μορφής φόρων και το βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών έκανε αλόγιστα έξοδα εις βάρος του γαλλικού προϋπολογισμού. Εδώ, να σημειωθεί και η αγροτική και βιομηχανική κρίση που επήλθε. Όλα αυτά συνδυαστικά συνετέλεσαν στη μεγάλη φτώχεια που αντιμαχόταν ο λαός. Αυτά ήταν και τα κίνητρά του, ώστε να ξεκινήσει να λεηλατεί φούρνους και αποθήκες πλούσιων σπιτιών.
  • Έναρξη Γαλλικής Επανάστασης

    Έναρξη Γαλλικής Επανάστασης
    Η Γαλλία επιδιώκει την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος στα τέλη του 18ου αιώνα. Έτσι, οδηγούμαστε στη Γαλλική Επανάσταση που σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος, με δυσβάσταχτες και ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων.
  • Α' Φάση Γαλλικής Επανάστασης

    Α' Φάση Γαλλικής Επανάστασης
    Η Γενική Συνέλευση των τάξεων που διαδραματίστηκε, ευνοεί τις δύο κυρίαρχες τάξεις, μετά από άρνησή τους να αλλάξουν τους συσχετισμούς, ενώ η «Τρίτη Τάξη» αποχωρεί και οργανώνει την Εθνοσυνέλευση, ως παράλληλη εξουσία της επίσημης. Ταυτόχρονα αποκτά την δική της ένοπλη δύναμη, εξαιτίας της αποστασίας στρατιωτών.
  • Η Άλωση της Βαστίλης

    Η Άλωση της Βαστίλης
    Ο λαός του Παρισιού καταλαμβάνει το σύμβολο της απολυταρχίας, δηλαδή το φρούριο της Βαστίλης και συνάμα προετοιμάζεται για την επερχόμενη μάχη.
  • Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη

    Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη
    Η διακήρυξη αυτή προβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές του Διαφωτισμού, δηλαδή την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, όπου και θα βασιστεί το νέο καθεστώς. Ο βασιλιάς υποχρεώνεται να επικυρώσει τα τετελεσμένα και να εγκατασταθεί στο Παρίσι, ώστε να έχει υπό τον έλεγχό του τους επαναστάτες.
  • Β΄ Φάση Γαλλικής Επανάσταησης

    Β΄ Φάση Γαλλικής Επανάσταησης
    Η τροπή που παίρνει η Επανάσταση είναι πιο ριζοσπαστική με την επικράτηση του Παρισινού πλήθους, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα, ενώ παράλληλα αποκλείεται από οποιαδήποτε ουσιαστική πολιτική συμμετοχή. Μοναδική απαίτηση είναι ένας κόσμος ισότητας, χωρίς αριστοκρατικά και αστικά προνόμια. Ως πολιτικοί εκφραστές του πλήθους αναδείχτηκαν οι Ιακωβίνοι, που συγκρότησαν τη Συμβατική Εθνοσυνέλευση.
  • Γ΄ Φάση Γαλλικής Επανάστασης

    Γ΄ Φάση Γαλλικής Επανάστασης
    Στα τέλη του 1794, ο έλεγχος περνά και πάλι στα χέρια των μεγαλοαστών και των πολιτικών εκφραστών, τους Γιρονδίνους. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 1795 ψηφίζουν νέο Σύνταγμα. Μολονότι τις εκλογές του 1797 κερδίζουν οι οπαδοί της συνταγματικής μοναρχίας. η αδυναμία τους να επιβάλουν την τάξη δίνει την ευκαιρία στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να επιβάλει προσωποπαγή δικτατορία το 1799.
  • Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης

    Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης
    Ως ο λαοφιλέστερος στρατηγός, ο Ναπολέων Βοναπάρτης καταλαμβάνει την εξουσία με τη συγκατάθεση του Διευθυντηρίου και ανακηρύσσεται Α' Ύπατος από το 1799-1804. Η μετριοπαθής αστική τάξη εμπιστεύεται έναν ηγέτη για να δημιουργήσει ένα σταθερό εσωτερικό καθεστώς και να κάνει μία σειρά πολέμων για την εδραίωση της γαλλικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.
  • Τελευταία Φάση Γαλλικής Επανάστασης

    Τελευταία Φάση Γαλλικής Επανάστασης
    Την εκτέλεση του Ροβεσπιέρου ακολουθεί ο έλεγχος της Συμβατικής, που περνά στα χέρια των μετριοπαθών, των Θερμιδοριανών. Τα περισσότερα ριζοσπαστικά μέτρα των Ορεινών καταργούνται και η επανάσταση επαναπροσδιορίζεται στις αρχικές θέσεις της. Οι Θερμιδοριανοί ψηφίζουν νέο σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο η άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας ανατίθεται σε ένα πενταμελές συμβούλιο, το Διευθυντήριο.
  • Αυτοκρατορία Ναπολέοντα

    Αυτοκρατορία Ναπολέοντα
    Ο Ναπολέων ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας (1804-1815) και κυβερνά ως απόλυτος μονάρχης.