Contentsegment 18559998 w450 h r0 p0 s1 v1 jpg

ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ 30 (Φ.Βούλγαρη)

  • ΣΕΦΕΡΗΣ, ΣΤΡΟΦΗ

    ΣΕΦΕΡΗΣ, ΣΤΡΟΦΗ
    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΤΡΟΦΗΣ
    Στα ελληνικά γράμματα ο Σεφέρης εμφανίζεται το 1931 με τη συλλογή Στροφή. Αν και στα ποιήματα της συλλογής αυτής επιβιώνουν οι παραδοσιακοί στιχουργικοί τρόποι, όπως η ομοιοκαταληξία και το μέτρο, γίνεται φανερή μια διαφοροποίηση του ποιητή από την ποίηση της γενιάς του 1920.
  • ΕΛΥΤΗΣ, ΠΡΩΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

    ΕΛΥΤΗΣ, ΠΡΩΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
    Ο ΕΛΥΤΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΕΛΥΤΗ
    Ο ποιητής (Οδυσσέας Αλεπουδέλης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είχε όμως καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Μαθητής ακόμα εκδηλώνει τα πρώτα πνευματικά του ενδιαφέροντα. Στα δεκάξι του διαβάζει ελληνικά και γαλλικά βιβλία και γνωρίζει την ποίηση του Καβάφη. Το 1929 είναι η χρονιά που πραγματοποιείται η μεγάλη του στροφή στην ποίηση. Διαβάζει Ελυάρ και Λόρκα και ανακαλύπτει τον υπερρεαλισμό. Το 1934 γράφει τα Πρώτα ποιήματα
  • ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ

    ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ
    ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ
    Μια διαφορετική, ιδιότυπη και ιδιαίτερα σημαντική περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα αποτελεί ο Γιώργος Σαραντάρης (1908-1941), ποιητής σπάνιας ευαισθησίας που έζησε αρκετά χρόνια στην Ιταλία και πέθανε από τις κακουχίες που υπέστη στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, λίγο μετά την επιστροφή του στην Αθήνα. Ο Σαραντάρης είχε ευρεία μόρφωση και πολλοί μελετητές διακρίνουν στην ποίησή του γαλλικές και ιταλικές επιδράσεις.
  • ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ, ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ

    ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ,  ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ
    ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ
    Όταν εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το έργο του Εμπειρίκου ξένισε την κριτική. Ο υπερρεαλιστικός τρόπος γραφής που ανέτρεπε τη λογική αλληλουχία των νοημάτων, η χρήση των ελεύθερων συνειρμών και η πίστη στο ασυνείδητο αποτελούσαν πρωτοφανέρωτα πράγματα για εκείνη την εποχή.
  • ΡΙΤΣΟΣ, ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ

    ΡΙΤΣΟΣ, ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
    Στις πρώτες ποιητικές συλλογές τουείναι φανερές οι επιδράσεις του Καρυωτάκη αλλά και του Βάρναλη, με τον οποίο συγγένευε ιδεολογικά. Το 1936, κρυφά από τη λογοκρισία της μεταξικής δικτατορίας, κυκλοφόρησε το πολύστιχο ποίημά του Επιτάφιος. Στο ποίημα αυτό κυριαρχεί ο θρήνος της μάνας ενός καπνεργάτη που σκοτώθηκε από την αστυνομία σε μια διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη την ίδια χρονιά.
  • ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ

    www.youtube.com/watch?v=Fg33zO5iWHs
    ΑΦΙΕΡΩΜΑ
    Ο ποιητής, γεννημένος κοντά στη Σπάρτη, εμφανίζεται το 1929 και μέχρι το 1937 μένει πιστός στο κλίμα του «καρυωτακισμού». Με τις δύο όμως εκτενείς ποιητικές συνθέσεις του, την Επιστολή του Κύκνου (1937) και το Ταξίδι του Αρχάγγελου (1938), οι μελετητές διαπιστώνουν την αλλαγή στην ποιητική ατμόσφαιρα και τα εκφραστικά μέσα. Ο Βρεττάκος βαθμιαία ωριμάζοντας δημιουργεί μια ποίηση με λυρική διάθεση και αισιοδοξία που εμπνέεται από τη χριστιανική αγάπη
  • ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ , ΜΗΝ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΝ

    ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ , ΜΗΝ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΝ
    www.youtube.com/watch?v=Jmzhjk9lGF4
    ΠΕΡΙ ΥΨΟΥΣ
    Φίλος του Εμπειρίκου και συνεπής υπερρεαλιστής ήταν ο ποιητής και ζωγράφος Νίκος Εγγονόπουλος (1907-1985). Εμφανίστηκε στην ποίηση με τη συλλογή Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν (1938), στην οποία και εκείνος διανθίζει το γλωσσικό του όργανο με πολλά λόγια στοιχεία. Ο Εγγονόπουλος, που και ως ζωγράφος παρέμεινε σε όλη του τη ζωή πιστός στον υπερρεαλισμό, άσκησε μέσα από το έργο του κριτική στην αστική τάξη και τον τρόπο της ζωής της.
  • ΓΚΑΤΣΟΣ , ΑΜΟΡΓΟΣ

    ΓΚΑΤΣΟΣ , ΑΜΟΡΓΟΣ
    www.youtube.com/watch?v=6HgUd3K5O-U
    ΑΜΟΡΓΟΣ
    Στους υπερρεαλιστές Έλληνες συγκαταλέγεται και ο Νίκος Γκάτσος (1915-1992), γνωστός περισσότερο από την (μοναδική) ποιητική του σύνθεση Αμοργός (1943) που αποτελείται από επτά κείμενα διαφορετικά μεταξύ τους ως προς το θέμα και τη μορφή. Ο Γκάτσος είναι επηρεασμένος από τον Ισπανό ποιητή Γκαρθία Λόρκα (Garcia Lorca), του οποίου το έργο μετέφρασε ο ίδιος.