30 EVENTS PER L’EIX 1914-1939: I GM, REV RUSSA I ENTREGUERRES

Timeline created by facebooker_464987780776002
 • Intervenció del EUA

  Intervenció del EUA
  El poble dels EUA va demanar declarar la guerra a Alemanya, però el president Woodrow Wilson només va protestar. Alemanya es va comprometre a no enfonsar més vaixells mercants, però com que no va complir aquest acord, Estats Units li va declarar la guerra a l'abril de 1917
 • La durada signada haurà de respectar el límit establert en el conveni col·lectiu, i en tot cas el límit màxim de 40 hores setmanals en còmput anual.

  La durada signada haurà de respectar el límit establert en el conveni col·lectiu, i en tot cas el límit màxim de 40 hores setmanals en còmput anual.
  La durada de la jornada de cada treballador és l’estipulada en el contracte de treball.La durada signada haurà de respectar el límit establert en el conveni col·lectiu, i en tot cas el límit màxim de 40 hores setmanals en còmput anual.
 • Triple Aliança

  Triple Aliança
  La Triple Aliança va ser el nombre que va rebre la coalició inicialment integrada per l'Imperi alemany i l'Imperi austro hongarès por iniciativa de l'Canceller Otto von Bismarck, a la qual posteriorment s'unirà Itàlia.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  Es crea la Societat de les Nacions (1919), un organisme internacional per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra. El nou panorama de postguerra va dificultar la seva tasca; a més, EUA no s’hi va integrar. Alemanya i Itàlia es van retirar posteriorment.
 • Batalla de Berdun

  Batalla de Berdun
  La batalla de Verdún, desde l'21 de febrer all 18 de desembre de 1916, va ser la més gran i més llarga batalla de la Primera Guerra Mundial al front occidental entre els exèrcits alemany i francès. La batalla va tenir lloc en turons a nord de Verdun-sur-Meuse, al nord-est de França.
 • Triple entensa

  Triple entensa
  La Triple Entesa va ser un pacte signat el 1907, conformat per l'aliança franco-russa, l'Entente Cordiale franc-britànica de 1904 i l'acord rus-britànic de 1907
 • Escessió entre bolxevics i menxevics

  Escessió entre bolxevics i menxevics
  El 1912 es va dividir en menxevics i bolxevics.Els menxevics eren més moderats que el bolxevics. Elsbolxevics, liderats pelLenin, van impulsar a Rússia una revolució social, que va acabar triomfant.
 • Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  El 28 de juny de 1914, l'hereu de la corona d'l'Imperi austrohongarès, l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria, i la seva esposa, la duquessa Sofia Chotek, van ser asesinats a Sarajevo.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia
  El 28 de juliol de 1914, un mes i un dia després que l'arxiduc Franz Ferdinand d'Àustria i la seva esposa fossin assassinats per un nacionalista serbi a Sarajevo, Àustria-Hongria declara la guerra a Sèrbia, moment que marca el començament efectiu de la primera Guerra Mundial
 • Esclat de la Revolució Bolxevic

  Esclat de la Revolució Bolxevic
  La revolució va enrredocar a el tsar Nicolau I i va instaurar el primer estat comunista del món.
 • Inici de la Guerra civil rusa

  Inici de la Guerra civil rusa
  .El nou govern soviètic va haver de fer front a una guerra civilque va durar tres anys (1918-1921). Una fracció de l’exèrcit tsarista, integrada per membresde les antigues classes privilegiades i per pagesos benestants, va organitzar l’anomenat Exèrcit Blanc, que es va alçar en armes.
 • Rússia surt de la guerra

  Rússia surt de la guerra
  Rússsia va sortir de la guerra amb el tractat de pau signat el 3 de març de 1918 a la ciutat bielorussa de Brest-Litovsk entre l'Imperi alemany, Bulgària, l'Imperi austrohongarès, l'Imperi otomà i la Rússia soviètica.
 • República de Weimar

  República de Weimar
  La República de Weimar va ser el règim polític que va tenir lloc a Alemanya des del final de la Primera Guerra Mundial i la desaparició del Segon Imperi Alemany.
 • Alemania es rendeix

  Alemania es rendeix
  La guerra va acabar el 11 de novembre de 1918, quan Alemanya va acceptar les condicions de l'armistici.
 • Creació dels fasci di combatimiento

  Creació dels fasci di combatimiento
  Van ser una organització política feixista italiana creada per Benito Mussolini a Milà el 23 de març de a 1919.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Tractat de Versalles, en el qual es va signar la pau amb Alemanya i les potències vencedores imposen les condicions de pau.
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  Fundació NSDAP va ser un partit polític alemany que va actuar entre el 1919 i el 1945.
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  El 1922 es va crear l’URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques), un Estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars (armenis, ucraïnesos, georgians....). L’URSS es governava amb un Parlament (Soviet Suprem), i un sol partit, el PCUS, controlava la vida política.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  La Marxa sobre Roma va ser el nom donat a l'acte pel qual Benito Mussolini i el Partit Nacional Feixista van arribar a prendre el poder a Itàlia l'octubre de 1922.
 • IL DULCE arriba al poder

  IL DULCE arriba al poder
  Benito Amilcare Andrea Mussolini va ser el creador d'un règim antidemocràtic anomenat feixisme, en el qual ell va rebre el sobrenom de Duce
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Lenin, el líder de la Revolució, va morir el 1924 en un moment en què es debatia quin era el millor camí per consolidar
 • Crisis de sobreproducció

  Crisis de sobreproducció
  La producció va créixer més de pressa que el mercat i les fàbriques produÏen més del que podien vendre.
 • Dijous negre

  Dijous negre
  Molts accionistes eren conscients que la cotització de les accions era molt superior al valor real i que no continuarien pujant de manera indefinida. La desconfiança es va estendre entre els inversors i el 24 d’octubre del 1929 (dijous negre) una onada venedora va afectar la Borsa de Nova York. Tothom volia vendre les seves accions i ningú les volia comprar
 • New Deal

  New Deal
  El New Deal van ser un conjunt de mesures polítiques posades en marxa pel partit Demòcrata dels Estats Units i pel seu president, Franklin D. Roosevelt entre 1933 i 1937.
 • El partit nazi aconsegueix 13 milions de vots

  El partit nazi aconsegueix 13 milions de vots
  En les eleccions del 1932, el partit nazi d'Adolf Hitler va aconseguir 13 milions de vots i, el gener del 1933 es va anomenar Hitler canceller.
 • Creació camps de concentració i HOLOCAUST

  Creació camps de concentració i HOLOCAUST
  Els camps de concentració nazis foren els camps de concentració que s'utilitzaren inicialment com a element dissuasiu a l'Alemanya nazi davant la possible oposició comunista i com a presons dels quadres dirigents de les forces subversives.
 • HITLER es proclama FÜHRER

  HITLER es proclama FÜHRER
  Irònicament els judicis es van desenvolupar on 11 anys abans s'havien promulgat les lleis de el mateix nom el 1935 per Hitler.
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  Les lleis de Nuremberg de 1935 van ser les lleis antisemites a l'Alemanya nazi que es van introduir en el míting anual de Nuremberg.