Flag yellow high

Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Συνθήκη Άνθρακα και Χάλυβα

    Συνθήκη 6 χωρών,βασισμένη στο σχέδιο Σούμαν,που λέει πως καμία χώρα δεν μπορεί να φτιάξει όπλα για να πολεμήσει εναντίον των άλλων.(Βέλγιο,Δυτική Γερμανία,Γάλλία,Ιταλία,Λουξεμβούργο,Ολλανδία)(ΕΚΑΧ)
  • Υπογραφή συνθήκης στο Παρίσι

    Οι Έξι (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες) υπογράφουν στο Παρίσι τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα (ΕΑΚ).
  • Συνθήκη της Ρώμης

    Συνθήκες ίδρυσης ΕΟΚ(Ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα)-ΕΚΑΕ(Ευρωπαϊκή κοινότητα ατομικής ενέργειας).Η εφαρμογή τους εγκαθίδρυε την τελωνιακή ένωση των 6 χωρών,την ελευθερία διακίνησης αγαθών,υπηρεσιών,κεφαλαίου και πολιτών και την σύμπραξη 3 χωρών για εκμεττάλευση της πυρηνική ενέργειας για μη πολεμικούς σκοπούς.
  • ΕΖΕΣ(Ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών)

    Επτά χώρες του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΕΟΣ), συγκεκριμένα η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίζουν τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών(ΕΖΕΣ).
  • Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη

    Υπογραφή συνθήκης στο Λουξεμβούργο.Μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων εν όψει της προσχώρησης της Πορτογαλίας και της Ισπανία και επίσπευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων εν όψει της ενιαίας αγοράς.Επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο,θέσπιση διαδικασιών συνεργασίας και σύμφωνης γνώμης που ενισχύουν τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Συνθήκη Βρυξελλών

    Υπογράφεται στις Βρυξέλλες συμφωνία εμπορίου και εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κοινότητας και Σοβιετικής Ένωσης.
  • Συνθήκη Μάαστριχτ

    Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της ιστορίας της Ε.Ε.Σε αυτή θεσπίζονται σαφείς κανόνες για το μελλοντικό ενιαίο νόμισμα,την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλεια και για στενότερη συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.Επίσης μετονομάζεται η ΕΚ(Ευρωπαϊκή κοινότητα) σε ΕΕ(Ευρωπαϊκή Ένωση).
  • Ενοποίηση χωρών

    η Αυστρία ,η Φινλανδία και η Σουηδία εντάσσονται στην ΕΕ.
  • Εισαγωγή ευρώ σε 11 χώρες-μέλη

  • Συνθήκη του Άμστερνταμ

    Μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ εν όψει της προσχώρησης νέων κρατών μελών στην Ένωση.Τροποποίηση, νέα αρίθμηση και ενοποίηση των Συνθηκών ΕΕ και ΕΟΚ. Μεγαλύτερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων (εκτενέστερη χρήση της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας).
  • Απόφαση Kreil

    Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δηλώνει ότι η γερμανική νομοθεσία βάσει της οποίας αποκλείονται οι γυναίκες από τις ένοπλες δυνάμεις, με εξαίρεση τις υγειονομικές υπηρεσίες και τις φιλαρμονικές, είναι αντίθετη με το Κοινοτικό δίκαιο περί ισότητας των φύλων.
  • Συνθήκη της Νίκαιας

    Έγινε μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων για αποτελεσματικότερη λειτουργεία μετά την αύξηση των μελών σε 25.
  • Κυκλοφορία Ευρώ σε 12 μέλη

    Η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τα χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ μπαίνουν σε κυκλοφορία στα δώδεκα συμμετέχοντα κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Ισπανία.
  • Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία

    Η τρομοκρατική επίθεση κατά του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι πυροδοτεί διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη υπέρ της ελευθερίας του λόγου και οδηγεί σε νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
  • Διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

    Σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Παρίσι, οι ηγέτες 195 χωρών, μεταξύ των οποίων όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ξεχωριστά, καθώς και η ΕΕ ως σύνολο, καταλήγουν σε μια νέα συμφωνία που απαιτεί δράση εκ μέρους όλων των χωρών προκειμένου να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
  • Δημοψήφισμα για το Brexit

    Σε δημοψήφισμα που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Διπλή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες

    Περισσότεροι από 30 νεκροί και 300 τραυματίες είναι ο απολογισμός της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες. Τους επόμενους μήνες εκδηλώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στη Νίκαια, στο Βερολίνο, στη Βαρκελώνη, στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο. Η ΕΕ θεσπίζει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της τρομοκρατικής απειλής.
  • Κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής

    Τα τέλη περιαγωγής για τη χρήση κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό καταργούνται. Σήμερα, όταν ταξιδεύουμε εντός της ΕΕ, μπορούμε να τηλεφωνούμε, να στέλνουμε μηνύματα και να συνδεόμαστε με το διαδίκτυο μέσω των κινητών μας συσκευών στις ίδιες τιμές με αυτές που θα πληρώναμε στη χώρα μας.
  • Νέα κοινωνικά δικαιώματα για τους πολίτες της ΕΕ

    Υπογράφεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας ο «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Σκοπός του είναι να προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στους Ευρωπαίους, καθώς και δίκαιους μισθούς και καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής στους γονείς και τα άτομα που έχουν ευθύνες παροχής φροντίδας.
  • Brexit – το ΗΒ αποχωρεί από την ΕΕ

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, κράτος μέλος της ΕΕ από το 1973, αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016. Η «συμφωνία για το Brexit», η οποία εγκρίθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βρετανικό κοινοβούλιο, προβλέπει μια περίοδο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της οποίας θα επαναπροσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλούς τομείς.
  • Ένωση δυνάμεων κατά του κορονοϊού

    Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεργάζονται για να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, να εξασφαλίσουν την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, να δώσουν ώθηση στην έρευνα για φάρμακα και εμβόλια και να στηρίξουν την απασχόληση, τις επιχειρήσεις και την οικονομία.Η ΕΕ εργάζεται για την έγκριση ενός σχεδίου ανάκαμψης που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζημίας και την προετοιμασία ενός καλύτερου μέλλοντος για την επόμενη γενιά.