Λεονιδας

Λεωνίδας

  • 480

    Ο Πλείσταρχος

    Ο Πλείσταρχος
    Ο Πλείσταρχος, βασιλιάς της Σπάρτης (480-459 π.Χ.), διαδέχτηκε στο αξίωμα τον πατέρα του Λεωνίδα Α' αμέσως μετά το θάνατο αυτού στις Θερμοπύλες, αλλά ουσιαστικά βασίλεψε ελάχιστα. Ως νήπιο επιτροπευόταν στο θρόνο από τον εξάδελφό του Παυσανία και λίγο καιρό αφότου ενηλικιώθηκε (άγνωστο πότε ακριβώς) πέθανε τo 458/459 απρόσμενα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
  • 480

    Προς τιμήν του Λεωνίδα

    Προς τιμήν του Λεωνίδα
    Προς τιμή του Λεωνίδα στην ελληνιστική περίοδο οι Σπαρτιάτες ανήγειραν ένα ναό, το Λεωνιδαίο, και τελούσαν μια ετήσια γιορτή, τα Λεωνίδαια. Η γιορτή αυτή ατόνησε όταν άρχισε να παρακμάζει η Σπάρτη, αλλά αναβίωσε ξανά την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Ο Τραϊανός το έκανε αυτό και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, καθώς εκείνη την περίοδο είχε ξεκινήσει ο πόλεμος μεταξύ της Ρώμης και των Πάρθων, συνεχιστές του κράτους των Περσών και ήθελε να θυμίσει την ηρωική στάση των Ελλήνων στους Πε
  • Period: 480 to 540

    Λεωνίδας

  • Period: 480 to 540

    Ο Λεωνίδας

  • Period: 480 to 540

    Ο σούπερ Λεωνίδας

  • 487

    Η ηγεσία

    Η ηγεσία
    Ο Λεωνίδας ανέλαβε την ηγεσία του συμμαχικού ελληνικού στρατού και κατάφερε με επιτυχία να τους κρατήσει ενωμένους και να ξεχάσουν τις διαφορές τους. Η στρατιωτική του ευφυΐα έγινε εμφανής στις Θερμοπύλες με το τρόπο που παρέταξε τα στρατιωτικά τμήματα και με τη ταχύτητα με την οποία τα ενάλλασσε στο πεδίο της μάχης. Ταυτόχρονα έδειξε και τον ηρωισμό του: όταν ο Ξέρξης του απέστειλε αγγελιαφόρο και του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα και να παραδοθεί, ο Σπαρτιάτης βασιλιάς απάντησε «Μολών λαβέ», δηλ
  • 487

    Το Μαντείο των Δελφών

    Το Μαντείο των Δελφών
    Ο Λεωνίδας επέλεξε πως όποιοι μαχητές θα πήγαιναν να πολεμήσουν έπρεπε να είχαν τουλάχιστον ένα γιο, ώστε να διατηρηθεί η γενιά τους. Από τους δυο βασιλιάδες της Σπάρτης θέλησε να πάει ο Λεωνίδας, υπακούοντας και σε ένα χρησμό του μαντείου των Δελφών που έλεγε: "Ή πόλη της Σπάρτης θα σβηστεί από το χάρτη ή θα θρηνήσει τον βασιλιά της".
  • 488

    ΟΛεωνίδας στο θρόνο

    ΟΛεωνίδας στο θρόνο
    Στο θρόνο ανέβηκε μετά τον ετεροθαλή αδελφό του, τον οποίο ο πατέρας του είχε αποκτήσει από τη δεύτερη σύζυγό του, τον Κλεομένη.
  • 490

    Η οικογένεια του Λεωνίδα

    Η οικογένεια του Λεωνίδα
    Το 490 π.Χ., όταν παντρεύτηκε τηΓοργώ, η οποία ήταν κόρη του αδελφού του, Κλεομένη.Εκείνη την εποχή, ήταν φυσιολογικό οι βασιλείς να παντρεύονται κοντινά συγγενικά τους πρόσωπα για να διατηρήσουν το βασιλικό αίμα.
    Ο Λεωνίδας με τη Γοργώ απέκτησαν ένα γιο, τον Πλείσταρχο, γεγονός που τον καθιστούσε ισότιμο με τους τριακόσιους,
  • 534

    Ο Λεωνίδας ο τρίτος γιος

    Ο Λεωνίδας ο τρίτος γιος
    Ο Λεωνίδας, καθότι τριτότοκος γιος, δεν περίμενε ότι θα γινόταν βασιλιάς. Όμως ο Κλεομένης εξορίστηκε και τελικά πέθανε σε μια φυλακή της Σπάρτης και ο Δωριέας είχε πεθάνει στη Σικελία οδηγώντας μια ομάδα μισθοφόρων.
  • 540

    γεννηση Λεωνίδα

    γεννηση Λεωνίδα
    Ήταν ένας από τους τέσσερις γιους του Αναξανδρίδα[1] (ή Αλεξανδρίδα αλλιώς) από τον πρώτο γάμο του πατέρα του (Δωριέας, Λεωνίδας, Κλεόμβροτος), ο οποίος πιστευόταν πως ήταν απόγονός του Ηρακλή.