Η ιστορία της Κλοπεδής Λέσβου

  • 3000 BCE

    Προϊστορική εποχή

    Προϊστορική εποχή
    Η Λέσβος κατοικήθηκε από πολύ παλιά, το 3.000 - 2.000 π.Χ
  • 2000 BCE

    Οι έξι πόλεις - κράτη

    Οι έξι πόλεις - κράτη
    Τα Αιολικά φύλα έφτασαν στο νησί τους τελευταίους αιώνες της 2ης χιλιετίας π.Χ. Τότε δημιουργήθηκαν και οι έξι πόλεις - κράτη της Λέσβου. Οι πόλεις ήταν: η Μυτιλήνη, η Μήθυμνα, η Αρίσβη, η Πύρρα, η Άντισσα και η Ερεσό. Τα όρια ανάμεσά τους τέθηκαν από την ίδια τη φύση, ενώ στην πλειοψηφία των αιώνων έζησαν ειρηνικές περιόδους. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναταραχών και των πολεμικών συρράξεων οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες.
  • 1900 BCE

    Αρίσβη

    Αρίσβη
    Κτίστηκε κοντά στον Πυρραίο Κόλπο, πάνω σε έναν χαμηλό λόφο. Η πόλη συγκέντρωνε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καθώς η επικράτειά της ήταν φτωχή σε κώμες. Στην Αρίσβη άνηκε το Ιερό της Κλοπεδής, στην αρχική του φάση. Η Αρίσβη κατακτήθηκε από τους Μηθυμναίους γύρω στα τέλη 8ου με αρχές 7ου αιώνα π.Χ.
  • 800 BCE

    Ιερό

    Ιερό
    Το πρώτο λατρευτικό κτίριο στην Κλοπεδή ιδρύεται, λοιπόν, από τους Αρισβαίους, γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ και είναι αφιερωμένο στη Μεγάλη Θεά της Φύσης.
  • 750 BCE

    Η επίθεση της Μήθυμνας στην Κλοπεδή

    Η επίθεση της Μήθυμνας στην Κλοπεδή
    Όταν το Αιολικό Ιερό πέρασε στα χέρια της Μήθυμνας (8ο-7ο αι.) δημιουργήθηκαν κι άλλες κατασκευές στη θέση όπου τώρα βλέπουμε τους Ναούς Α και Β, οι οποίοι οικοδομήθηκαν κάποια χρόνια αργότερα και ήταν αφιερωμένοι στο Θεό Απόλλωνα
  • 650 BCE

    Αρχαϊκή εποχή

    Αρχαϊκή εποχή
    Ναός Α
  • 500 BCE

    Αρχαϊκή Εποχή

    Αρχαϊκή Εποχή
    Ναός Β
  • Το κενό....

    Το κενό....
    Μετά από τόσους αιώνες στην αφάνεια ο χώρος αρχίζει να παίρνει ζωή....
  • Η λιθαγωγία

    Η λιθαγωγία
    Οι δύο ναοί που βρίσκονται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κλοπεδής, φυσικά δεν είχαν αυτή τη μορφή στην αρχαιότητα. Πολλά μέρη τους μεταφέρθηκαν για τη δημιουργία μετέπειτα εκκλησιών, αλλά και ως οικοδομικά υλικά σε άλλες κατασκευές. Υπάρχουν πολλά δείγματα αυτής της λιθαγωγίας.
  • Η ανάδειξη

    Η ανάδειξη
    Ο χώρος της Κλοπεδής αλλάζει μορφή μετά το πέρας των εργασιών ανάδειξης μετά την ένταξη του στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με τίτλο έργου «Προστασία, Διαμόρφωση και Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου της Κλοπεδής Λέσβου.
    Η προστασία, διαμόρφωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κλοπεδής περιλάμβανε τη βασική αρχαιολογική διαδικασία με τη βοήθεια της οποίας τα ιστορικά αντικείμενα του παρελθόντος έρχονται στο φως, την ανασκαφή.