Βαλκανικοί πόλεμοι

Βαλκανικοί πόλεμοι

  • Α΄Βαλκανικός Πόλεμος

    Α΄Βαλκανικός Πόλεμος
    Ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος προκλήθηκε στο πλαίσιο μιας διεθνούς συγκυρίας που ευνοούσε την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης και την εκδίωξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα ευρωπαϊκά της εδάφη. Οι μεγάλες αποικιοκρατικές ευρωπαϊκές δυνάμεις προετοιμάζονταν για πόλεμο μεταξύ τους κι ο χώρος των Βαλκανίων και της Εγγύς Ανατολής αποκτούσε ζωτική σημασία για τα συμφέροντά τους. Έτσι, η Γερμανία σημείωνε μεγάλη διείσδυση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Κίνημα Νεότουρκων).
  • Η μάχη των Γιαννιτσών

    Η μάχη των Γιαννιτσών
    Στις 19-20 Οκτωβρίου παρά τη λίμνη των Γιαννιτσών,δόθηκε μια ιστορική μάχη, όπου οι Τούρκοι είχαν παρατάξει ισχυρές δυνάμεις, ώστε να ανακόψουν την πορεία του ελληνικού στρατού προς την Θεσσαλονίκη. Η ελληνική επίθεση ήταν επιτυχής και στις 20 Οκτωβρίου το πρωί ο στρατός εισήλθε στην πόλη των Γιαννιτσών. Μετά την νίκη στη μάχη των Γιαννιτσών η Ελληνική Στρατιά ετοιμάστηκε για διάβαση του Αξιού ποταμού και κίνηση προς τη Θεσσαλονίκη.
  • Ναυμαχία της Έλλης

    Ναυμαχία της Έλλης
    Στις 3 Δεκεμβρίου ο ελληνικός στόλος που περιπολούσε διαρκώς την έξοδο των Δαρδανελίων, έγινε αντιληπτός από τα Στενά τουρκικού στόλου. Ώρα 9:22 η τουρκική ναυαρχίδα «Βαρβαρόσα» υπό εντολή του Τούρκου ναυάρχου ΡαμίζΜπεή, άρχισαν να βάλλουν κατά του Ελληνικού Στόλου. Απάντησαν τα ελληνικά πλοία και στις 9:35, το «Αβέρωφ» ύψωσε σήμα «Ζ», που καθιστά την κίνησή του ανεξάρτητη. Η ναυμαχία της Έλλης διήρκεσε μία ώρα και τα πυρά των ελληνικών πυροβόλων είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευστοχία.
  • Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος

    Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος
    Στις 16 Ιουνίου 1913 η Βουλγαρία με αιφνίδια έναρξη επιχειρήσεων
    καταλαμβάνει το Ιστίπ. Η επίθεση αυτή δεν χαρακτηρίστηκε επίσημα από την
    Βουλγαρία ως κήρυξη πολέμου. Η πολεμική ενέργεια αυτή είχε στρατιωτικούς
    και διπλωματικούς στόχους. Πρώτον να εξυψώσει το ηθικό του στρατού,
    δεύτερον να εκφοβίσει τους Έλληνες και τους Σέρβους, ώστε να ενδώσουν
    στα αιτήματα της βουλγαρικής κυβέρνησης, και τρίτον να εξαναγκάσει τη
    Ρωσία να επισπεύσει τη διαιτησία συμφώνα με τους βουλγαρικούς όρους.
  • Η μάχη στο Λαχανά του Κιλκίς

    Η μάχη στο Λαχανά του Κιλκίς
    Τα βουλγαρικά στρατεύματα σχεδιάζουν επίθεση για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης στις 19 Ιουνίου 1913.Στον τομέα Λαχανά τα ελληνικά τμήματα απώθησαν τις βουλγαρικές προφυλακές. Το πρωί της 20ής Ιουνίου άρχισε η επίθεση των ελληνικών τμημάτων. Με το πρώτο φως της 21ης Ιουνίου οι υπόλοιπες μεραρχίες εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση με συνεχείς εφόδους. Τα βουλγαρικά τμήματα άρχισαν να συμπτύσσονται προς τα βόρεια εγκαταλείποντας τις θέσεις τους. Οι ελληνικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Κιλκίς.
  • Η μάχη της Δοϊράνης

    Η μάχη της Δοϊράνης
    Η 3η μεραρχία συνεχίζοντας την καταδίωξη των βουλγαρικών τμημάτων κατέλαβε τα υψώματα βόρεια της πόλης. Πολλοί Βούλγαροι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι ενώ άλλοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν πνίγηκαν στην λίμνη. Οι απώλειες της 10ης μεραρχίας ανήλθαν σε 106 νεκρούς και 755 τραυματίες. Οι απώλειες της 3ης μεραρχίας ανήλθαν σε 146 νεκρούς και τραυματίες. Η νικηφόρα έκβαση της μάχης της Δοϊράνης ήταν απόρροια της άρτιας εκπαίδευσης και του υψηλού ηθικού των ελληνικών τμημάτων.
  • Μάχες σε Μπέλες και Στρώμνιτσα

    Μάχες σε Μπέλες και Στρώμνιτσα
    Μετά τη μάχη της Δοϊράνης ο ελληνικός στρατός συνεχίζει την πορεία βόρεια
    προς την περιοχή της Στρώμνιτσας. Από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουνίου σκληρές
    μάχες γίνονται στα περάσματα του όρους Μπέλεσι και μετά τη διήμερη μάχη
    του Κωστουρίου - Ράμποβου οι ελληνικές δυνάμεις μπαίνουν στην πόλη της
    Στρώμνιτσας. Γύρω από τη Στρώμνιτσα ο στρατός ανασυντάσσεται και μετά
    άλλα τμήματα προχωρούν βόρεια στο εσωτερικό της Βουλγαρίας και άλλα
    ανατολικά για να απελευθερώσουν την υπόλοιπη Μακεδονία.
  • Πορεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

    Πορεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
    Στην ανατολική Μακεδονία τμήματα του ελληνικού στρατού προχωρούν προς το Σιδηρόκαστρο. Μετά από μάχες στη Βυρώνεια και το Νέο Πετρίτσι απελευθερώνουν το Σιδηρόκαστρο Επόμενος στόχος είναι η πόλη των Σερρών που απελευθερώνεται στις 28 Ιουνίου και οι Βούλγαροι υποχωρούν στη Δυτική Θράκη. Στις επόμενες μέρες ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Αλεξανδρούπολη και το Πόρτο Λάγος και η απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης ολοκληρώνεται με την είσοδο του ελληνικού στρατού στην Ξάνθη στις 12 Ιουλίου.