Cyril methodius25k

Εκχριστιανισμος των Σλάβων

  • 862

    Μ.Μοραβία 862μ.Χ

    Μ.Μοραβία 862μ.Χ
    Ο Ραστισλάβος στράφηκε προς το Βυζάντιο και απηύθυνε έκκληση στον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ(πατριάρχη Φώτιο, καίσαρα Βάρδα) η οποία πραγματευόταν δύο αιτήματα ΄1) Συμμαχία με το Βυζάντιο και 2) Αποστολή ορθοδόξων διδασκάλων για να κηρύξουν τον χριστιανισμό στη σλαβική γλώσσα .
  • 863

    Αποστολή Κύριλλου και Μεθόδιου

    Αποστολή Κύριλλου και Μεθόδιου
    Οι επί κεφαλής του Βυζαντίου εξετιμούν την πρόταση του Ραστισλάβου και απο πολιτική και απο εκκλησιαστική σκοπιά και τελικά το αιτημά του γίνεται αποδεκτό.Έτσι ξεκινησε η ιεραποστολή των αδερφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και των μαθητών τους στη Μοραβία,
  • 864

    Ο ηγεμόνας της Α' Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας Βόρις Α' βαπτίζεται

    Ο ηγεμόνας της Α' Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας Βόρις Α' βαπτίζεται
    Ο Βόρις μετά την εμφάνιση των Βυζαντινων στα βουλγαρικά σύνορα και μετά την επείδηξη των δυνάμεων τους βρίσκεται σε δύσκολη θέση και έτσι το 864 μ.Χ. δέχεται τον χριστιανισμό και αυτός και ο λαός του .Ο ίδιος βαπτίζεται μάλιστα και λαμβάνει το όνομα Μιχαήλ.
  • 867

    Τα συμβάντα στην σύνοδο του 867 μ.Χ.

    Τα συμβάντα στην σύνοδο του 867 μ.Χ.
    Ο πάπας επεμβαίνει στα ζητήματα της Βουλαρικής Εκκλησίας εξοργίζοντας τους Βυζαντινούς.Ο πατριάρχης Φώτιος, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της βυζαντινής εκκλησίας , κατήγγειλε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία και κατηγόρησε τη ρωμαϊκή εκκλησία για λειτουργικά και δογματικά λάθη.Η σύνοδος του έτους 867 αναθεμάτισε τον πάπα, απέρριψε το δόγμα περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού (filioque) και καταδίκασε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία.
  • 869

    Η καταδίκη του πατριαρχη Φώτιου 869 -870 μ.Χ

    Η καταδίκη του πατριαρχη Φώτιου 869 -870 μ.Χ
    Δύο έτη αργότερα στην Κωνσταντινούπολη καταδικαζεται απο τουσ δυτικούς και τους αντιπάλους του ο Φώτιος.
  • 870

    Η απόφαση της συνόδου του 870

    Η απόφαση της συνόδου του 870
    Με απόφαση της συνόδου του 870 η εκκλησία της Βουλγαρίας υπάχθηκε οριστικά στη δικαιοδοσία του πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.
  • 870

    Σύληψη Μεθοδίου

    Σύληψη Μεθοδίου
    Την άνοιξη του 870 συνέλαβαν τον Μεθόδιο πιθανοτατα στη Μοραβία και τον οδήγησαν με μυστικό τροπο στο Ρέγκενσμπουργκ.Εκεί έγινε η ψευτοδίκη του και η καταδίκη του απο τουσ Φράγκους επισκόπους και απο τον Λουδοβίκο τον γερμανικό.Βασική κατηγορία ηταν οτι εργαζόταν σε περιοχς που ανήκαν σε ξένη δικαιοδσία
  • 873

    Η απελευθέρωση του Μεθοδίου

    Η απελευθέρωση του Μεθοδίου
    Αφού ο Μεθόδιος υπέφερε τα πάνδεινα για 30 μήνες απελευθερώθηκε στια αρχές του 873 μετα απο την αυστηρή παρέμβαση του νέου πάπα Ιωάννη του Η'.
  • 880

    Η κατηγορία εναντιον του Μεθόδιου

    Η κατηγορία εναντιον του Μεθόδιου
    Η διαμάχη που είχε δημιουργηθεί στη Μοραβία απο τον γερμανικό κλήρο ενάντια στην σλαβική λατρεια κορυφώθηκε οταν κατηγορήθηκε στη Ρώμη ο Μεθόδιος απο τους Γερμανούς κληρικούς ως αιρετικός. Την ιδια χρονολογία λόγω της κατηγορίας αυτής καλείται απο τον πάπα ο Μεθόδιος στη Ρώμη για να απολογηθει .Ο Μεθόδιος δικαιώνεται επίσημα διακηρύσσοντας την συγκαταθεσή του να διδάσκεται ο Λόγος του Θεού στη σλαβική γλώσσα και επαναεπιβεβαιώσε τον Μεθόδιο ως Αρχιεπίσκοπο της Μοραβικής Εκκλησίας .
  • 883

    Βάπτιση Μποζιβόι Α΄

    Βάπτιση  Μποζιβόι Α΄
    Το 883 μ.Χ. βαπτίζεται ο πρώτος δούκας της Βοημίας και ο γενάρχης τού Οίκου του ο Μποζιβόι Α' από τον Σβιατοπλουκ και τον Μεθόδιο .
    Από την βάπτιση του Μποζιβόι Α' ξεκίνησε ο εκχριστιανισμός της Βοημίας .
  • 885

    Ο θάνατος του Μεθοδίου

    Ο θάνατος του Μεθοδίου
    Ο Μεθόδιος εκοιμήθει στη Μοραβία στις 6 Απριλίου 885 σε ηλικία περιπου 70 ετών και ετάφη στον καθεδρικό ναό της μητρόπολης του.
  • 966

    Το βάπτισμα του Μιέσκο Α' της Πολωνίας

    Το βάπτισμα του Μιέσκο Α' της Πολωνίας
    Η συμμαχία του με τον Μπολέσλαο Α΄ τον ωμό πρίγκιπα των Τσέχων ενδυναμώθηκε με τον γάμο του με την κόρη εκείνου Ντουμπράβκα. Το βάπτισμά του το 966 έθεσε αυτόν και τη χώρα του στη σφαίρα επιρροής τού Δυτικού Χριστιανισμού.
  • 988

    Ο εκχριστιανισμός των Ρώσων

    Ο εκχριστιανισμός των Ρώσων
    Εκχριστιανισμός των Ρως είναι η καθιέρωση του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας του Κράτους των Ρως το 988 μ.Χ. από το Βλαδίμηρο Α', Μέγα Πρίγκιπα του Κιέβου.
  • 988

    Γάμος του Βλαδίμηρου με Άννα

    Γάμος του Βλαδίμηρου με Άννα
    Η τελετή του γάμου έγινε το 988 στη Χερσώνα της Κριμαίας - ο Βλαδίμηρος έλαβε το χριστιανικό όνομα του νονού του (Βασίλειος) και παντρεύθηκε την αδελφή του Άννα, χωρίζοντας όλες τις άλλες γυναίκες του.
  • 1120

    Η προσπάθεια εκχριστιανισμού της Πομερανίας

    Η προσπάθεια εκχριστιανισμού της Πομερανίας
    Κατα την ηγεμονία του Βράτισλαβ Α' της Πομερανίας ο οποίος ηταν Σλαβικής καταγωγής και γεννήθηκε περί το τέλος τού 11ου αι. Ενόσω ήταν αιχμάλωτος των Σαξόνων βαπτίστηκε χριστιανός και το κράτησε κρυφό από τους παγανιστές υπηκόους του. Στη μάχη τού Νάκλο το 1109 ηττήθηκε από τον Μπολέσλαφ Γ΄ δούκα της Πολωνίας και έγινε υποτελής του το 1120-23. Συμφώνησε να τού πληρώνει φόρο υποτέλειας και να εκχριστιανίσει τους Πομερανούς.Απο αυτο το γεγονός λοιπον ξεκίνησε ο εκχριστιανισμός της Πομερανίας .
  • 1147

    Εκχριστιανισμός Πολαβίας

    Εκχριστιανισμός Πολαβίας
    Ο εκχριστιανισμός του κράτους τηα Πολαβίας είχε πάρει τη μορφή υποδούλωσης, εκγερμανισμού και εξαφάνισης των Σλάβων. Το 10ο αιώνα άρχισαν οι γερμανικές επιδρομές και οι αναγκαστικές βαπτίσεις. Το 1147 ο πάπας Ευγένιος Γ' κήρυξε τη Βενδική σταυροφορία με αποτέλεσμα τον εκχριστιανισμό.