NEIXAMENT DE CATALUNYA

  • Period: 400 to

    NEIXAMENT DE CATALUNYA

  • Dec 7, 711

    ENTRADA DELS MUSULMANS A LA PENÍNSULA IBÈRICA

    ENTRADA DELS MUSULMANS A LA PENÍNSULA IBÈRICA
    L'entrada dels musulmans va consistir en l'invasió dels musulmans a la península ibèrica per conquerir-la.
  • Dec 7, 1000

    NAIXEMENT DE LES LLENGÜES ROMÀNIQUES

    Les llengües romàniques o neollatines són llengües que procedeixen del llatí vulgar , que van aportar molt a la literatura catalana.
  • Dec 7, 1130

    NEIX GUILLEM DE BERGUEDÀ

    NEIX GUILLEM DE BERGUEDÀ
    Guillem de Berguedà és el trobador del qual ens han arribat més textos. És un noble altiu i desvergonyit, que posa en evidència el món de la societat feudal i la poesia que s'hi relaciona. Destaca com autor de sirventesos.
  • Dec 7, 1197

    COMENÇA EL REGNAT DE PERE EL CATÒLIC

    COMENÇA EL REGNAT DE PERE EL CATÒLIC
    Pere el Catòlic II d’Aragó i I de Barcelona, nasqué el 1177. Fou el fill primogènit d’Alfons el Cast i de Sança de Castella. Pel testament d’Alfons el Cast, Pere heretà Catalunya i els comtats dependents d’ella, mentre que el seu germà Alfons II heretà la Provença.
  • Dec 7, 1267

    MORT DE JAUME I "EL CONQUERIDOR

    MORT DE JAUME I "EL CONQUERIDOR
    Jaume I va ser rei de la corona d'Aragó entre el 1216 i el 1276, any de la seva mort.. Va ser conegut amb el sobrenom d'"el Conqueridor" perquè durant el seu regnat la corona d'Aragó va incorporar Mallorca i València, on va fundar els regnes respectius.
  • Dec 7, 1302

    EXPEDICIÓ DELS ALMOGÀVERS A CONSTANTINOBLE

    EXPEDICIÓ DELS ALMOGÀVERS A CONSTANTINOBLE
    Almogàvers a Contantinoble. Amb Roger de Flor al capdavant, els exèrcits almogàvers conquereixen bona part de l'actual Turquia i esdevenen la defensa de Constantinoble contra l'amenaça dels musulmans.
  • Dec 7, 1449

    Unió d'Aragó amb Castella

    Els Reis CatòlicsEls Reis Catòlics és el títol que van rebre Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó, del Papa Alexandre VI, com a compensació perquè abans havia atorgat el títol de Rei Cristianíssim al Rei de França. En casar-se en secret en 1469, van donar origen a la unió de les corones de Castella i Aragó en 1474. Aquest matrimoni va consumar la unitat dinàstica entre Castella i Aragó, però totes dues corones van conservar l'organització independent.
  • Dec 7, 1492

    Descombriment d'Amèrica

    Descombriment d'Amèrica
    El 12 d'Octubre de 1492, Cristòbal Colon va descobrir Amèrica quan intentava viatjar cap a les Índies. Cal tenir en compte que el concepte de descobriment d'Amèrica només te sentit des d'una perspectiva eurocèntrica, ja que el continent americà estava habitat des de feia mil·lennis. A més, l'història ens indica que els vikings ja van arribar-hi milers d'anys abans. Aquest fet, juntament amb la caiguda de l'imperi Romà d'orient al 1453 es consideren el canvi de l'edat mitjana a l'edat moderna.
  • Inici de l'edat mitjana

    Inici de l'edat mitjana
    És el període intermedi entre l'edat antiga i l'edat moderna, que comença el segle V amb la caiguda de l'imperi romà fins el S.XV. L'
  • CARLEMANY CORONAT EMPERADOR DE ROMA

    CARLEMANY CORONAT EMPERADOR DE ROMA
    Carlemany va ser coronat emperador de Roma pel Papa l'any 800. Va unificar el territori que avui dia compren la França moderna, l'Alemanya occidental i el nord d'Itàlia. Dos cents anys després de la mort de Carlemany.
  • BORRELL ll

    BORRELL ll
    Borrell II (927 - 992) va ser comte de Barcelona, Girona i Osona (947-992) i comte d'Urgell
  • INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA DELS FRANCS

    INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA DELS FRANCS
    Era una època de vassallatge, de relacions feudals. Borrell II prestava vassallatge als francs a canvi de la defensa dels musulmans però un bon dia van deixar de rebre el suport. Borrell II demanà ajuda a Lotari, però el seu fill Lluís V, que era qui manava, no va respondre. El comte Català va decidir trencar el pacte feudal amb els francs i crear un estat propi, que més tard, s'anomenaria Catalunya.