Γαλλική επανάσταση

  • Η σύγκληση των Γενικών Τάξεων

    Η σύγκληση των Γενικών Τάξεων
    Η Συνέλευση άρχισε τις εργασίες της και γρήγορα διαπιστώθηκαν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των τριών τάξεων. Η Τρίτη Τάξη βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει Σύνταγμα. Οι Ευγενείς και οι Κληρικοί δεν ήθελαν κάτι τέτοιο, φοβούνταν μήπως χάσουν τα προνόμιά τους. Έτσι, μπροστά στην αρνητική στάση των ευγενών και κληρικών, οι αστοί ανακήρυξαν το σώμα τους Εθνοσυνέλευση ορκίστηκαν να μη διαλυθούν, (όρκος του Σφαιριστηρίου, η ιδρυτική πράξη της Γαλλικής Δημοκρατίας) όπως ήταν η θέληση του βασιλιά
  • Period: to

    Α' φάση της Γαλλικής Επανάστασης (Μάιος 1789 – Σεπτέμβριος 1792)

  • Κατάληψη της Βαστίλης

    Κατάληψη της Βαστίλης
    Τα πλήθη φανατισμένα και εξαγριωμένα από φήμες ότι η βασιλική οικογένεια συνωμοτούσε κατά της Επανάστασης κινήθηκαν προς το φρούριο της Βαστίλης, τόπο φυλάκισης και βασανιστηρίων, μισητό σύμβολο της απολυταρχίας, και το κατέλαβαν.
  • Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη

    Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη
    Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση δημοσίευσε την περίφημη "Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη". Η ιδιοκτησία διακηρύχτηκε φυσικό δικαίωμα όπως και η ελευθερία, η ασφάλεια και η «αντίσταση στην καταπίεση». Η ελευθερία του λόγου, η ανεξιθρησκία και η ελευθεροτυπία διακηρύχθηκαν απαραβίαστες. Διακηρύχθηκε επίσης το δικαίωμα των πολιτών για ίση μεταχείριση στα δικαστήρια. Κανείς δεν μπορούσε πλέον να φυλακιστεί ή να υποστεί οποιαδήποτε ποινή παρά μόνο σύμφωνα με το νόμο.
  • Επίθεση στις Βερσαλλίες

    Επίθεση στις Βερσαλλίες
    Οι γυναίκες, αγανακτισμένες από την τεράστια αύξηση της τιμής του ψωμιού, έκαναν πορεία ως τις Βερσαλλίες, την κατοικία του βασιλιά, και ζήτησαν ακρόαση. Καθώς δεν ικανοποιήθηκαν από την υποδοχή της Εθνοσυνέλευσης, παραβίασαν τις πύλες, σκότωσαν τους φρουρούς και μπήκαν στα ανάκτορα, απαιτώντας να πάει ο βασιλιάς στο Παρίσι. Από την ημέρα εκείνη η βασιλική οικογένεια ήταν ουσιαστικά αιχμάλωτη.
  • Συνταγματική Μοναρχία

    Συνταγματική Μοναρχία
    Κατά το σύνταγμα αυτό, την εκτελεστική εξουσία ασκούσε ο βασιλιάς και την νομοθετική η Συνέλευση. Πολιτικά δικαιώματα αναγνωρίστηκαν μόνο στους ενεργούς πολίτες, δηλαδή σε όσους κατείχαν περιουσία και πλήρωναν φόρους, ενώ οι υπόλοιποι δε συμμετείχαν στην πολιτική ζωή. Τρίτη εξουσία αναγνωριζόταν η δικαστική. Οι υπάλληλοι και οι δικαστές θα εκλέγονταν και δε θα διορίζονταν από τον βασιλιά, όπως συνέβαινε προηγουμένως.
  • Period: to

    Πόλεμος του Πρώτου Συνασπισμού 1792-1797

    Ο Πόλεμος του Πρώτου Συνασπισμού (1792–1797) ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας απόπειρα των σημαντικότερων μοναρχιών της Ευρώπης να περιορίσουν την επαναστατική Γαλλία και τη διάδοση των νέων ιδεών που αυτή πρέσβευε. Η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστριακή Αυτοκρατορία στις 20 Απριλίου 1792, ενώ λίγες βδομάδες αργότερα, το Βασίλειο της Πρωσίας συμμάχησε με τους Αυστριακούς. Οι δυνάμεις αυτές ξεκίνησαν μια σειρά εισβολών στη Γαλλία από ξηράς και θαλάσσης.
  • Period: to

    Β’ φάση - Η ριζοσπαστική επανάσταση (Σεπτέμβριος 1792-Ιούλιος 1794)

    Η Γαλλία έχει εμπλακεί σε πόλεμο (Πόλεμος του Πρώτου Συνασπισμού 1792-1797) με την Ευρώπη καθώς εμφανίζεται ως απειλή για τη διεθνή σταθερότητα. Η Αυστρία, η Πρωσία, η Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν όχι μόνο την αποκατάσταση της τάξης και των δικαιωμάτων του μονάρχη και τον αναθεματισμό της επανάστασης αλλά και την εξαφάνιση των γαλλικών ιδεών.
    Παράλληλα η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς και οι τιμές αυξάνονται.
  • Η κατάλυση της βασιλείας- Η ανακήρυξη της Α' Δημοκρατίας

    Η κατάλυση της βασιλείας- Η ανακήρυξη της Α' Δημοκρατίας
    Πολλοί ευγενείς καρατομήθηκαν (οι σφαγές του Σεπτεμβρίου), ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου πρώτη μεγάλης ψυχολογικής σημασίας νίκη έστεψε τα γαλλικά όπλα στο Βαλμύ, όπου οι Γάλλοι νίκησαν τους Πρώσους.
  • Η εκτέλεση Λουδοβίκου ΙΣΤ΄και της της Μαρίας Αντουανέτας

    Η εκτέλεση Λουδοβίκου ΙΣΤ΄και της της Μαρίας Αντουανέτας
    Τον Ιανουάριο του 1793 ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' καρατομήθηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς την ίδια τύχη είχε και η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα. ​
  • Συγκρότηση Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας και μεταρρυθμίσεις

    Συγκρότηση Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας και μεταρρυθμίσεις
    Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις αυτής της περιόδου είναι: η κατάργηση της δουλείας στις γαλλικές αποικίες, η απαγόρευση της προσωποκράτησης για χρέη. Η ιδιοκτησία των εχθρών της επανάστασης δημεύτηκε προς όφελος του κράτους και των κατώτερων τάξεων. Τα μεγάλα κτήματα τεμαχίστηκαν και προσφέρθηκαν για πώληση στους φτωχότερους πολίτες με ευνοϊκούς όρους. Καθορίστηκαν με νόμο μέγιστα όρια τιμών για το σιτάρι και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης.
  • Period: to

    Η περίοδος της Τρομοκρατίας

    Η περίοδος αυτή στιγμάτισε το κοσμοϊστορικό γεγονός της Γαλλικής Επανάστασης. Μέσα στο χάος που επικρατούσε κανένας δεν ήξερε αν θα ήταν το επόμενο θύμα στη γκιλοτίνα, μέσα σε ένα περιβάλλον μηχανορραφιών, συκοφαντιών και πολιτικής ίντριγκας. Ο τρόμος είχε απλωθεί για τα καλά πάνω από τη γαλλική πρωτεύουσα.
    Υπολογίζεται ότι σ' αυτή την περίοδο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 35.000 άτομα.
  • Period: to

    ​Γ’ φάση της Γαλλικής Επανάστασης ( Αύγουστος 1794 - Νοέμβριος 1799)

    Το 1795 η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε νέο σύνταγμα και η διακυβέρνηση της χώρας ανατέθηκε σε ένα εκλεγμένο πενταμελές "Διευθυντήριο". Μετά από απανωτά πραξικοπήματα ο νέος και φιλόδοξος στρατηγός Ναπολέοντα Βοναπάρτη στέφθηκε αυτοκράτορας και θα κυβερνήσει τη Γαλλία ως το 1815.
  • Period: to

    Θερμιδοριανή Αντίδραση - Τρίτο Γαλλικό Σύνταγμα

    Στις 22 Αυγούστου 1795 ψηφίστηκε ένα Νέο Γαλλικό Σύνταγμα που θεωρήθηκε πιο δημοκρατικό από το προηγούμενο, καθώς απομακρύνθηκαν όσα μέτρα και νόμοι είχαν ληφθεί υπό την πίεση του λαού και του κλίματος Τρομοκρατίας της Ιακωβινικής Περιόδου. Ο χαρακτήρας του Συντάγματος του 1795 ήταν περισσότερο αστικός, (η επιρροή των αριστοκρατών και των φιλοβασιλικών είχε περιοριστεί σημαντικά).