A pénz története

Timeline created by aronlazar
 • 100,000 BCE

  Árucsere

  Árucsere
  Kezdetben az árucsere során gazdátcserélő javak látták el a pénz funkcióját. Nem tudjuk, hogy mióta használatos. A barterkereskedelemre inkább idegenek, ellenségek közt került sor, saját területen az ajándékgazdaság és az adósságok szívességekkel való törlesztése volt jellemző.
 • Period:
  100,000 BCE
  to

  A pénz története

 • 3,000 BCE

  Árupénz

  Árupénz
  A barteren belül alakult ki, a kifejezés Mezopotámiából ered. Ezt a szerepet olyan javak töltötték be, melyeknek kiemelt szerepe volt. Különleges tárgyak, pl. bronzöntévnyek, kagylók, állatbőrök, gyöngyök nagy népszerűségnek örvendte vagy kelendőek voltak. Sok cserében használták őket, így egy idő után ezekhez mérték a cserélni kívánt javak értékét. Az eladandó jószágot árupénzre, majd azt a megszerezni kívánt termékre cserélték. A világon különféle árupénzek alakultak ki.
 • -650 BCE

  Pénzérmék

  Pénzérmék
  Hérodotosz szerint a lüdiaiak vertek először ezüst és arany pénzérméket. Itt már nemcsak a súly, az eszmei érték, kelendőség vagy a fontosság jelentett értéket, hanem az értékes nemesfém, a királyi pecsét, szimbólumok jelezték az állami garanciavállalást és az értékállóságot. Az egységes méret és súly szintén ezt hivatott szolgálni. Ezekkel a funkciókkal felruházva kiváltották az addigi majdnem összes fizetési módot.
 • 610

  Váltók

  Váltók
  A váltó szintén Kínából származik. A 7. században a Tang-dinasztia idején ezek a nyomtatványok kiváltották a sok fémpénz nehézkes használatát. A nagy vagyonok tárolása és felhasználása könnyebbé vált. A váltók révén a pénz mozgatása is gyorsabb lett. A letétbe helyezett pénzért cserébe tanúsítványként adták át a váltókat, melyeket egy kereskedelmi partnernél, hivatalnál vagy banknál be lehetett váltani. Európában a templomosok vezették be, de széleskörűen csak a reneszánsz során terjedt el.
 • 1157

  Bankok

  Bankok
  Már az ókorban is kezeltek és kölcsönöztek pénzt templomokban, de a banki szolgáltatások csak a középkorban kezdtek intézményesülni. A 12. században a templomosok már fogalkoztak hitelezéssel, Itáliában pedig szintén megjelentek a pénzkölcsönzők. Az első bankot 1157-ben alapították Velencében. A bankok hiteleztek tartalékaik egy részével, míg a többit őrizték vagy ügyfeleik rendelkezésére bocsátották. A papírpénz és a váltó forradalmasította a banki műveleteket is.
 • 1160

  Papírpénz

  Papírpénz
  A 7. században jelentek meg Kínában, de ezek még csak váltók voltak. Az igazi papírpénzt a 11. században bocsátották ki a kínaiak. Marco Polo pedig a 13. században vitte Európába. Feltalálása megkönnyítette a nagy tételben zajló kereskedést. Nagyobb összegeket könnyebben lehetett tárolni és hordozni. Fedezetként általában nemesfém volt mögötte, mely így nem áramlott ki. Könnyebb és olcsóbb volt előállítani, nem kellett sok fémet pazarolni.
 • Központi bankok

  Központi bankok
  Az első központi bank az 1657-ben alapított Stockholms Banco volt. 1661-ben bocsátotta ki az eéső európai papírpénzt. A bank nem volt sikeres és az első modern központi bank a svéd Riksbank sem volt még komoly mérföldkőnek nevezhető. Az igazi áttörést a Bank of England hozta el. Ez tekinthető az első sikeres központi banknak. 1694 óta létezik és azóta is megszakítás nélkül bocsát ki papírpénzt.
 • Fiat pénz

  Fiat pénz
  A fiat pénz értékét a kormányzat írja elő és nem valamilyen más értékből vezetik le (pl. arany). Ezek a valuták nem válthatók át olyan értékálló eszközökre, mint az arany. Kötelező elfogadni őket, mint kizárólagos fizetőeszközt. A befektetési érmék kivételt képeznek, ezek fiat pénzben számított értéke anyaguk árfolyamától függ. Fiat pénzt először Kínában adtak ki. Svédországban, Angliában, Új-Franciaországban, Franciaországban, Hollandiában és a függetlenedett USA-ban is adtak ki fiat pénzt.
 • Digitális és kriptovaluta

  Digitális és kriptovaluta
  Az USA-ban 1990-re a pénzforgalmat átvezették digitális felületekre is, a pénz digitálisan is jelezhetővé vált. A 2000-es évek elején több digitális pénz is megjelent, de ezek nem voltak jelentősek. A kriptovalutát a 2008-ban megjelent bitcoin vezette be. Ez a pénz csak digitálisan létezik és egy adatbázisban tárolják. Közepes méretű tranzakciókat bonyolítanak vele. Decebtralizált pénz, nincs mögötte bizalom, vagy állami szerepvállalás.