A pénz története

Timeline created by facebooker_2895091453886398
In History
 • 6,500 BCE

  Önellátó család az őkorból

  Önellátó család az őkorból
  Ebben az időszakban még nem volt szükség pénzre, hiszen nem volt magántulajdon. A pénz megjelenése egyidős a magántulajdon megjelenésével.
 • 2,500 BCE

  Árucsere

  Árucsere
  Más néven barter
  Termékeket cseréltek.
  Hátránya: Nehéz volt megfelelő partnert találni a cseréhez
  https://slideplayer.hu/slide/3027789/
 • 1,200 BCE

  Árupénz

  Árupénz
  Árupénz szükséges tulajdonságai:
  értékállóság
  oszthatóság
  egyneműség
  szállítható legyen
  mindenki által elfogadott legyen (gyakran a keresett árucikkek)
  Ilyen volt a só, szarvasmarha. Ma ilyen például a börtönökben a cigeretta.
 • -895 BCE

  Fémpénz

  Fémpénz
  Kínában mivel nem mindenhol volt megfelelő mennyiségben fellelhető a porceláncsiga kagyló, elkezdtek bronz és réz csigákat készíteni, és ezeket fizetőeszközként használni.
 • -500 BCE

  Aranypénz

  Aranypénz
  A nemesfémek váltak a legmegfelelőbb fizetőeszközzé közülük is az arany. A főniciaiak készítettek először aranypénzt. Később a rómaiak terjesztik el Európában.
  Két fajtája volt ismert:
  Bimetalizmus: kétféle fémből lévő pénz van forgalomban (például arany, ezüst; ilyenkor az egyik kisebb értékű váltásra szolgált)
  Monometalizmus: egyetlenféle fémből lévő pénz van forgalomban
 • Váltó

  Váltó
  A váltót (fizetési ígéretet), amelyben a váltó kiállítója azt ígéri, hogy záros határidőn belül, megfizeti az áru ellenértékét a kamatokkal együtt a váltó elfogadójának. (forrás: http://penziranytu.hu/archivalt-pop-torzsanyag/konyv/az-en-penzem/ii-mindenhato-penz/4-penztortenet-kaori-kagylotol-bankkartyaig/4-az-arany-es-penzhelyettesitok-korszaka)
 • Papírpénz, mint pénzhelyettesítő eszköz

  Papírpénz, mint pénzhelyettesítő eszköz
  A forgalomban megjelenő pénzhelyettesítők, a váltó és a bankjegy is azt az ígéretet hordozták, hogy kibocsátójuk a „papírdarabokon” szereplő ellenértéket aranyban fizeti vissza. A bankjegyek fedezeteként ekkor az aranykészlet szolgált.
  Pálda rá a Kossuth-bankó.
 • Bankkártya

  Bankkártya
  A bankkártyák története sokkal hamarabbra nyúlik vissza, mint gondolnánk: az első írásos felvetés még 1887-ből származik, amikor Edward Bellamy az egyik novellájában említett egy hasonló megoldást, magának a bankkártyának az elődje pedig először 1928-ban került forgalomba Amerikában, pont a nagy gazdasági világválság előtt.
  https://tech2.hu/mi-az-mobilfizetes/
 • A mai modern pénz

  A mai modern pénz
  A mai modern pénz belső érték nélküli pénz, ami mögött tehát nem áll ott az arany, azaz nincs aranyfedezete. A mai kor pénzének fedezete az az áru- és szolgáltatásérték, amit az adott gazdaság előállít, illetve nyújt egy adott időszak alatt. (forrás: http://penziranytu.hu/archivalt-pop-torzsanyag/konyv/az-en-penzem/ii-mindenhato-penz/4-penztortenet-kaori-kagylotol-bankkartyaig/5-modern-penz)
 • Online vásárlás

  Online vásárlás
  A webáruház egy olyan hely, ami termékeket vagy szolgáltatásokat értékesít. Általában online bevásárló kosár tartozik hozzá, amelybe virtuálisan pakoljuk bele a megvásárolni kívánt árut. Az internet gyors elterjedésével, az online kereskedelem nagyon előnyössé vált a kereskedők számára. A tradicionális bolttulajdonosok észrevették az új üzleti lehetőségeket az e-kereskedelemben és ez a webáruházak elterjedéséhez vezetett.
 • Bitcoin

  Bitcoin
  A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is.
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Bitcoin
 • Mobiltelefonos fizetés

  Mobiltelefonos fizetés