Antiken

  • 3000 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna byggde städer över hela medelhavsområdet, framför allt längs den östra kusten, i Nordafrika och på de stora öarna.Fenicierna var även kända för sin skeppsbyggnadskonst, handel och sjöfart. Den största feniciska stadsstaten blev med tiden den nordafrikanska Karthago.
  • 1900 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Man kan hitta Knossos på Kreta och i Knossos fanns det ett stort palats som gjorde att Knossos till centrum. År 1420 förstördes platset.
  • 1700 BCE

    Mykene

    Mykene
    På 1400-talet f. Kr erövrades Kreta av ett folk från det grekiska fastlandet. Inkräktarna tillhörde den mykenska kulturen. Mykenarna är de första vi vet som talade grekiska och deras kultur skapades ungefär från 1700 till 1200 f.Kr.
  • 900 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Stadstaterna växer fram genom handlen och när handlen blir större och fler och fler personer som kommer ditt från olika ställen. De som kommer behöver någon stans att sova och då bygger man upp en stad som blir större och större. Aten och Sparta är exempel på stadstater.
  • 800 BCE

    Epoken antiken inleds

    Antiken är en epok i Medelhavsområdets historia. Den varade från ca 800 - 700 f.Kr till ca 473 e.Kr. Epoken kännetecknas av stort kulturellt inflytande från Antikens Grekland och Romarriket.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    Olympiska spelen spelas var fjärde år och när olympiska spelen börjar blir det vapenvila för att alla ska kunna va med. De olympiska spelen fortsätts spelas än i dag men med lite andra sporter än vad de hade på 700 f.Kr.
  • 753 BCE

    Roms grundade

    Roms grundade
    Det sägs att Rom grundades år 753 f.Kr. av bröderna Romulus och Remus. År 509 f.Kr. var romarriket ett kungadöme sen en republik men från 44 och 27 f.Kr. blev det sedan ett Kejsardöme. Första tiden av Rom var det en kungastyrd stad som leddes av sju olika kungar. Den sista kungen hette Tarquinius Superbus som var etrusk. Han avsattes år 509 f.Kr. då Rom blev en republik.
  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Kolonisationen börjar är när stadstaterna växer och blir större.
  • 700 BCE

    Grekiska antikens storhetstid

    Grekiska antikens storhetstid
    Antikens Grekland växer fram med stadstaterna och handlen som blev runt om medelhavet. Mycket av den nutida västerländska civilisationens kultur, filosofi, vetenskap, astronomi och politiska institutioner har sitt direkta eller indirekta upphov i det antika Grekland.
  • Period: 700 BCE to 300 BCE

    Antika Grekland

    Antika Greklands Storhetstid
  • 509 BCE

    Rom blir republik

    Rom blir republik
    Monarkin ersattes utav en republik. Men Rom utvecklades ändå inte till en demokrati som de gjorde i Aten. En anledning till detta var att de inte gjorde det till en demokrati var att de rika och mäktiga romarna hittade på ett sätt att ”köpa” proletärernas och andra fattiga medborgares röster. De rika lovade att skafa gratis mat eller fritt inträde till nöjen som badhus om de fick de fattigas röster.
  • 500 BCE

    Grekisk Teater

    Grekisk Teater
    Det började med att grekerna hade en religiös fest för vinguden Dionysos. Man tävlade om vem som kunde komposera och framföra den bästa körsången. Runt 400 år f.Kr utveklades teaterkonsten och det var under denna tiden som många kända dramaförfattare skrev pjäser som än idag spelas.
  • 500 BCE

    Demokratin i Aten

    Demokratin i Aten
    Inann demokratin kom in i Aten hade de monoarki, aristokrati och tyranni. Man tror att demokrati har kommit in i Aten var att sammhället hade utveklats och nu ville sammhället också vara med och bestämma. Man trodde också att det kom in för att man ville få slut på de starka motsättningarna mellan fattiga och rika.
  • 500 BCE

    Persernas erövningar

    Persernas erövningar
    Persernas erövningar var en serie krig mellan perserkungen och en del av de grekiska stadsstaterna. Det hela började med ett uppror bland de grekiska stadsstaterna i landskapet Jonien i början av 400-talet f.Kr.
  • Period: 500 BCE to 476

    Romarriket

    Romarriket var som störst vid 117 f. Kr.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Slaget varade vid byn Marathon i Grekland mellan greker från Aten och Plataiai och perserna under Hippias som en del av persiska krigen. Grekerna segrade och kunde därefter driva tillbaka perserna.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Slaget vid Salamis var ett sjöslag som varade mellan en allians bestående av grekiska stadsstater och det persiska imperiet år 480 f.Kr.. Slaget resulterade i en avgörande seger för de numerärt underlägsna grekerna. Slaget utkämpades i sundet mellan fastlandet och Salamis
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Slaget startades av att perserna inlett en invasion av Grekland, och i förlängningen Europa, vilken startades med att invasionsarmén gått över Hellesponten, över en tillfällig pontonbro, och in i Grekland norrifrån. Invasionsarmén leddes av Xerxes, vid denna tid storkonung över det vidsträckta persiska riket. Slaget varade i tre dagar och grekerna hade en mycket mindre armé än vad perserna hade och perserna vann slaget.
  • 475 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Runt 475 f.Kr. fanns det ca 20 olika folkslag på den Apenninska halvön som pratade olika språk. De grekiska invånarna som bodde i greksika stadsstater i den södra delen av Italien blev oroliga när de såg hur köpmännen från Rom tog över handeln med olja och vin. Vilket sedan gjorde att grekerna startade en konflikt och försökte stoppa romarnas fartyg från att komma in. Konflikten spårade tillsist ur och skapade krig mellan dem.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Peloponnesiska kriget var en serie väpnade konflikter i det antika Grekland mellan åren 431 och 404 f.Kr. Striden stod mellan det attiska sjöförbundet, under Aten och det peloponnesiska förbundet under Sparta.
  • 382 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    Filip den andra av Makedonien utbildade en elitarmé av yrkessoldater som fick öva sig i framgångsrika mindre uppdrag. Detta fick flera av de grekiska stadsstaterna att söka hjälp hos honom.
  • 356 BCE

    Alexader den store

    Alexader den store
    I mitten av 300-talet f.Kr. styrdes Makedonien av den unge kungen Alexander. Han hade stora planer för sig själv och sitt land. Först skulle Aten och vissa andra grekiska stadsstaterna tvingas in i ett gemensamt förbund under Alexanders ledning. Det skulle göra slut på många av krigen mellan stadsstaterna och göra det möjligt att erövra perserriket. Det finns många olika berättelser om Alexander utföra sina planer. De äldsta texterna som är skrivna är flera hundra år efter hans död.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Detta är den tidsepok i antikens historia som börjar med Alexander den stores död till cirka 30 f.Kr.. Under denna period kom sociala och kulturella mönster som skapas ur grekiska traditioner att dominera stora delar av Medelhavsområdet och våran Iran, Irak och Afghanistan. Religionen och kulturen skapad av en syntes av grekiskt och orientaliskt. Efter Alexanders död delades hans rike som ibland kallas de hellenistiska rikena. Kulturellt hade hellenismen stor betydelse även i det romerska riket.
  • 264 BCE

    Första puniska kriget

    Första puniska kriget
    Första puniska kriget var mellen 264 f.Kr och 241 f.Kr. Kriget var mellan romerska republiken och kartagiska imperiet eller som romarna kallade de punerna.
  • 218 BCE

    Andra puniska kriget

    Andra puniska kriget
    Det andra puniska kriget var mellan 218 - 201.
    Det andra puniska kriget var ett stort slag vid Cannae i Italien: den karthagiske Hannibal vann detta slag över romarna. Han hade fått hjälp av folkslag som romarna tidigare besegrat. Hannibal och hans trupper erövrar nästan Rom men romarna lyckades tvinga tillbaka karthagerna tillbaka till Karthago och då vinner Romarna detta krig.
  • 149 BCE

    Tredje puniska kriget

    Tredje puniska kriget
    Det sista punsika kriget sluade med att Karthago förstördes helt av romarna. Detta kriget var även det värsta puniska kriget.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en romersk diktator. Han var född den 13 juli 100 f.Kr. och dog den 15 mars 44 f.Kr.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacus var en utav 70000 slavar som sedan blev trött på att vara slav så han rymde upp i bergen nära Nepal. Det var inte bara Spartacus som kände så, så de andra slavarna följde med han.
  • 63 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Han är den första kejsaren av det romerska kejsardömmet. Han styrde från år 27 f.Kr. och sedan fram till sin död. Han dog år 14 e.Kr.
  • 27 BCE

    Rom blir kejseardöme

    Rom blir kejseardöme
    De brukar säga att 27 f.Kr. var början av det romerska kejsardömet för att det var då Julius Caesars adoptivson Gaius Octavius utsedde till Kejsar Augustus. Det romerska kejsardömet blev sedan uppdelat i fyra olika sekel som varade fram till Kejsar Theodosius död som var år 395 e.Kr. Efter hans död delades kejsardömet upp i två delar Västrom och Östrom.
  • 324

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Kejsare Konstantin var känd för att det var han som lätt Kristendommen in i romarriket. Han skapade även staden Konstatinopel år 325.
  • 380

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Man ville ha Kristendom för att den ansågs vara mer öppen för både slavar och kvinnor. Till slut hade kristendomen många anhängare och religionen växte allt mer och mer, till slut var det svårt att förbjuda.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    Romarriket delas i Västrarom och Östrarom. I det västromerska riket är Rom huvudstad. I det östromerska riket är Konstantinopel huvudstad, kristendomen är statsreligion. Östra delen var mer mer livskraftig, med tätare befolkning och bättre ekonomi. Kallas även det bysantinska riket.
  • 476

    Romarrikets Fall

    Romarrikets Fall
    Västrom upphör i slutet av 400-talet. Den sista kejsaren avsattes år 476 och därmed avslutas den antika epoken.
    Östrom upphör mycket senare, bestod i ytterligare 1000 år fram tills att området erövrades av det Osmanska riket. Det finns olika förklaringar till Romarrikets fall, bl.a ekonomiska- politiska och militära orsaker och förklaringar.