Den kalde krigen

  • Period: to

    Gorbatsjov

    Gorbatsjov var ein russisk, tideligere sovjetisk, politiker. Gorbatsjov var Sovjetunionens første og eneste president fr 1990 til 1991. Gorbatsjov maktovertagelse i Sovjetunionen 1985. Deretter døde den kalde krigen gradvis ut. Gorbatsjov døde den 30 august 2022
  • Slutten på andre verdenskrig

    Slutten på andre verdenskrig
    1945 slutten på andre verdenskrig. Krigen i Europa sluttet da sovjetiske troppens erobring av Berlin, etterfulgt av Tysklands betingelsesløse overgivelse. Sovjetunionen erklærte Japan krig, invaderte Mandsjuko og invasjonen av Japan var nært forestående.
  • Period: to

    Den kalde krigen

    Den kalde krigen er ein betegnelse på spenningstilstanden som oppstod mellom øst og vest etter andre verdenskrig, med Sovjetunionen og USA som hovedmotstandere. Uttrykket blei visstnok første gang brukt av president Harry Trumans rådgiver Bernard Baruch i 1947.
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen
    Trumandoktrinen er kjennetegn på en tale president Harry S. Truman holdt i den amerikanske Kongressen . I den proklamerte han at USA måtte sjå det som sin oppgave å støtte frie folk og nasjoner mot undergraving innenfra og militære trusler utenfra.
  • Marshallplanen

    Marshallplanen
    Marshallplanen er betegnelsen på Det europeiske gjenreisningsprogrammet (The European Recovery Program) etter andre verdenskrig. Det storstilte amerikanske hjelpeprogrammet skyldtes Europas behov for dollar for å kunne skaffe nødvendige varer til gjenreisningen etter krigens ødeleggelser.
  • Period: to

    Berlinblokaden

    Berlinblokaden på tysk kaldt Berlin-Blockade eller Erst berlin krise referer til da Sovjetunionen blokkerte alle vestmaktenes innfartsveier til Vest-Berlin i et forsøk på å presse vestmaktene til å avskaffe den tyske mark i Vest-Berlin
  • Period: to

    Tyskland

    Etter Tysklands nederlag i andre verdenskrig i 194 blei landet delt i fire okkupasjonssoner, der seierherren Sovjetunionen, Storbritannia, USA og Frankrike administrere hver sine deler. 3. oktober 1990 ble DDR innlemmet i forbundsrepublikken Tyskland. Gjenforeningen ble gjort gjennom bruk av artikkel 23 i grunnloven. Den slo fast at «andre deler av Tyskland», noe som i praksis betydde DDR-området, kunne slutte seg til forbundsrepublikken.
  • Etablering av NATO

    Etablering av NATO
    Nato blei oppretta ved starten av den kalde krigen for å sørge for eit felles forsvar mot det kommunistiske Sovjetunionen. Ved opprettelsen hadde Nato 12 medlemsland, og i dag er 30 land med. Norge var blant stifterne av Nato, og er fortsatt medlem.
  • Mao Zedong

    Mao Zedong
    KKP-formann Mao Zedong proklamerte formelt grunnleggelsen av Folkerepublikken Kina. Chiang Kai-sheks nasjonalistiske regjering trakk seg tilbake til Taiwan, og som formann for KKP ble Mao Zedong den ledende skikkelsen i den postrevolusjonære regjeringen på fastlands-Kina. Han tvang bøndene (i grupper på 200 til 300 husstander) til å slutte seg til kollektive gårder, eller kommuner. -Suksess, Mao lanserte «Det store spranget fremover». Han ønsket å gjøre kommunene større og mer produktive.
  • Period: to

    Koreakrigen

    Konflikt som startet da det kommunistiske Nord-Korea angrep det demokratiske Sør-Korea i 1950. Krigen ble i hovedsak utkjempet av sørkoreanske og amerikanske styrker under FN-mandat, mot nordkoreanske og kinesiske styrker .Koreakrigen ble den første konfrontasjonen under Den kalde krigen og en forsterking av de ideologiske motsetningene blant dei tidligere allierte. Koreakrigen handlet om gjenforening av to land samt uenighet om politisk styresett.
  • Berlinmuren - deling av Tyskland

    Berlinmuren - deling av Tyskland
    Sovjetunionen og de vestlige allierte hadde svært ulike målsetninger også når det gjaldt den tyske økonomien. I øst blei det bygd opp ein sentralistisk administrasjon fullstendig dominert av okkupasjonsmakten. I den fyrste tiden blei mange fabrikker demontert, og produksjon sendt til Sovjetunionen - mye av det uten noen sinne å ble tatt i bruk der. Størstedelen av den tyske industrien låg i vestsonene. I henhold til avtalene inngått i Potsdam, skulle en andel av de fabrikkanlegg skadeerstatning.
  • Etablering av Warszawapakten

    Etablering av Warszawapakten
    Warszawapaktens grunnlag, ein traktat om vennskap, samarbeid og gjensidig bistand blei undertegnet i Warszawa av Albania (meldte seg ut i 1968), Bulgaria, Polen, Romania, Sovjetunionen, Tsjekkoslovakia, Ungarn og Øst-Tyskland (trådte ut i september 1990 forut for den tyske gjenforeningen)
  • Period: to

    Romkappløpet og sputniksjokket

    I 1957 blei Vesten rammet av det såkalte «Sputniksjokket». Den 4. oktober dette året skaut sovjet-russerne opp satellitten Sputnik 1. Det var den første kunstige satellitt som gikk i bane rundt jorda. Romkappløpet var ein rivalisering mellom USA og Sovjetunionen etter andre verdenskrig, der begge dei to supermaktene forsøkte å være først ute med utforskning av verdensrommet.
  • Period: to

    Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen. Krigen begynte som et opprør i Sør-Vietnam, utviklet seg til en krig mellom Nord- og Sør-Vietnam og ble dernest en amerikansk intervensjonskrig. Grenseområdene i Laos og Kambodsja ble tidlig trukket inn. Siden har ingen annen krig hatt så mange drepte. Fra første stund mottok den sør-vietnamesiske regjeringen støtte og rådgivning fra USA, også deltok USA aktivt i krigen på Sør-Vietnams side. Sørkoreanske, australske og flere andre lands tropper deltok på USAs og Sør-Vietnams side
  • Period: to

    Cubakrisen

    Cubakrisen var konfrontasjonen som oppstod mellom USA og Sovjetunionen på grunn av opptrappingen av det sovjetiske militære engasjement på Cuba. Krisen brakte de to supermaktene til randen av atomkrig. etter at amerikanske fly hadde konstatert at Sovjetunionen var i ferd med å bygge baser for utskytning av raketter på Cuba. President Kennedy erklærte den 22. oktober blokade av Cuba og krevde demontering av basene og fjerning av offensive våpen.
  • Kupp i Chile

    Kupp i Chile
    Statskupp i Chile var et militært statskupp utført av store deler av det Chilenske militæret med mål om å avsette det demokratiske valget president Salvador allende
  • Period: to

    Invadering i Afghanistan

    kommunisme mot islamisme: Under krigen flyktet 5 millioner mennesker fra Afghanistan. Borgerkrigen førte til at Sovjetunionen invaderte nabolandet Afghanistan for å sikre at kommunistregjeringen ikke skulle falle. Men den afghanske motstandsbevegelsen, kjent som mujahedin, fikk stor internasjonal støtte, først og fremst fra USA
  • Nedrustningsavtalen

    Nedrustningsavtalen
    INF-avtalen var en nedrustningsavtale mellom USA og sovjetunionen, som forpliktet landene til å fjerne ein heil gruppe landbaserte mellomdistansetaketter med atomvåpen, samt forbød partene å skaffe seg nye slike våpen. INF er en forkortelse for intermediate-range nuclear forces.
  • Berlinmurens fall

    Berlinmurens fall
    Berlinmuren var en mur som myndighetene i Øst-Tyskland lot reise fra august 1961 tvers gjennom Berlin mellom det daværende Øst-Berlin og Vest-Berlin. Hovedhensikten med å begge muren var å hindre eit stadig stigende antall flyktninger fra DDR i å krysse grensen. 9. November 1989 besluttet DDR myndigheter med øyeblikkelig virkning å gi muligheter for fri utreise. Den på følgende natten blei grenseovergangen åpent for østtyskere, og denne hendelsene er i ettertid betegnet som «Berlinmurens fall»
  • Sovjetunionens oppløsning

    Sovjetunionens oppløsning
    Den 8. desember 1991 møttes lederne av republikkene Russland, Ukraina og Hviterussland i Belaveskaja pusjtsja og undertegnet Minsk-avtalen, som erklærte Sovjetunionens oppløsning og erstattet det med Samveldet av uavhengige stater (SUS).