Die Geschichte Deutchland 1914-1990

By titina_
  • Η Γερμανική Επανάσταση 1918-1919

    Η Γερμανική Επανάσταση 1918-1919
    Η Γερμανική Επανάσταση ή Επανάσταση του Νοέμβρη ήταν μια εμφύλια σύγκρουση στη Γερμανική Αυτοκρατορία στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επαναστατική περίοδος διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 1918 μέχρι την υιοθέτηση του Συντάγματος της Βαϊμάρης τον Αύγουστο του 1919. Η επανάσταση ουσιαστικά τελείωσε στις 11 Αυγούστου 1919, όταν εγκρίθηκε το Σύνταγμα του Γερμανικού Ράιχ.
  • Η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

    Η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
    Ως συνέπεια της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, η χώρα συρρικνώθηκε και χωρίστηκε μεταξύ των δύο παγκόσμιων μπλοκ στην Ανατολή και τη Δύση. Εκατομμύρια πρόσφυγες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μετακινήθηκαν δυτικά, οι περισσότεροι από αυτούς στη Δυτική Γερμανία. Εμφανίστηκαν δύο χώρες: η Δυτική Γερμανία η οποία ήταν κοινοβουλευτική δημοκρατία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η Ανατολική Γερμανία ήταν μια ολοκληρωτική κομμουνιστική δικτατορία ελεγχόμενη από η Σοβιετική Ένωση.
  • Ανατολική Γερμανία

    Ανατολική Γερμανία
    Το 1949, το δυτικό μισό της σοβιετικής ζώνης έγινε η «Deutsche Demokratische Republik» – «DDR», υπό τον έλεγχο του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ενότητας. Καμία χώρα δεν είχε σημαντικό στρατό μέχρι τη δεκαετία του 1950, αλλά η Ανατολική Γερμανία δημιούργησε τη Στάζι σε μια ισχυρή μυστική αστυνομία που διείσδυσε σε κάθε πτυχή της κοινωνίας της. Η Ανατολική Γερμανία ήταν ένα κράτος του ανατολικού μπλοκ υπό τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης.
  • Η Δυτική Γερμανία

    Η Δυτική Γερμανία
    Το 1949, οι τρεις δυτικές ζώνες κατοχής (Αμερικανική, Βρετανική και Γαλλική) ενώθηκαν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ, Δυτική Γερμανία).Η κυβέρνηση σχηματίστηκε υπό τον καγκελάριο Konrad Adenauer και τον συντηρητικό συνασπισμό του CDU/CSU που ήταν στην εξουσία κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου από το 1949. Πρωτεύουσα ήταν η Βόννη έως ότου μεταφέρθηκε στο Βερολίνο το 1990.
  • Γερμανική Επανένωση

    Στις 3 Οκτωβρίου 1990, η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας διαλύθηκε, πέντε πολιτείες αναδημιουργήθηκαν ( αι τα νέα κρατίδια έγιναν μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ένα γεγονός γνωστό ως Γερμανική επανένωση.Στη Γερμανία το τέλος της διαδικασίας ενοποίησης μεταξύ των δύο χωρών αναφέρεται επίσημα ως γερμανική ενότητα (Deutsche Einheit).Το Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο ενώθηκαν σε μια ενιαία πόλη και τελικά έγιναν η πρωτεύουσα της επανενωμένης Γερμανίας.