eix cronològic - fonaments de les arts

Timeline created by tjosa
In History
 • 1329

  Catedral de Santa Maria del Mar

  Catedral de Santa Maria del Mar
  La Basílica de Santa Maria del Mar, tradicionalment Santa Maria de la Mar, antigament Santa Maria de les Arenes, és una església de tipus gòtic català de Barcelona, al barri de la Ribera i construïda entre 1329 i 1383.
 • 1503

  "Gioconda" de Leonardo da Vinci

  "Gioconda" de Leonardo da Vinci
  La Gioconda o Mona Lisa és una pintura de Leonardo da Vinci, el retrat més famós de la història i, potser, el quadre més famós de la pintura occidental. És un retrat de mig cos en què apareix una dona que mira directament l'espectador amb una expressió que sovint ha estat descrita com a enigmàtica.
 • Los fusilamientos de Goya

  Los fusilamientos de Goya
  És una pintura a l'oli completada pel pintor espanyol Francisco de Goya el 1814 i que actualment està exposada al Museu del Prado de Madrid. El quadre és una instantània de la nit entre 2 i el 3 de maig de 1808 en què es veu un escamot de soldats francesos executant presoners espanyols capturats durant el transcurs de la batalla en represàlia per la revolta del 2 de maig durant la Guerra del Francès.
 • Sagrada Família

  Sagrada Família
  La Sagrada Família és un temple excepcional, tant pel que fa a l’origen i la fundació com pel que fa als propòsits. Fruit de l’obra del arquitecte Antoni Gaudí, va ser un projecte impulsat per i per al poble, i ja són cinc generacions les que han anat veient l’evolució del temple a Barcelona. Actualment, amb més de 135 anys des de la col·locació de la primera pedra, la Basílica segueix en construcció i es preveu acabar l’any 2026.
 • Torre Eiffel

  Torre Eiffel
  La Torre Eiffel és una torre formada per una estructura reticulada de ferro colat, situada a París, França. Fou erigida amb motiu de l'Exposició Universal que se celebrà a París l'any 1889, segons el disseny de l'enginyer Alexandre Gustave Eiffel, i va suposar una fita decisiva en la construcció amb ferro. Tot i que s'havia de desmuntar així que s'acabés aquesta exposició, es va acabar decidint de no fer-ho.
 • "Els primers freds" de Miquel Blay

  "Els primers freds" de Miquel Blay
  Els primers freds és una escultura monocroma de Miquel Blay, de la qual n'hi ha diverses versions, almenys una tallada en marbre blanc i una altra en bronze, que va ser exposada per primera vegada a l'Exposició Nacional de Madrid, el 1892. Amb aquesta obra Blay va trencar el llenguatge tradicional realista que s'havia mantingut en tota l'escultura del segle xix.
 • Sufragi femení a Espanya

  Sufragi femení a Espanya
  L’1 octubre de 1931, avui fa 87 anys, les dones van obtenir el dret al vot a Espanya per 161 vots contra 131. Aquest èxit va ser possible gràcies a la incansable lluita de la diputada Clara Campoamor, que el va defensar ferotgement contra els altres membres del congrés, entre els quals, Victoria Kent i Margarita Nelken.
 • "Guernica" de picasso

  "Guernica" de picasso
  Guernica és un famós quadre de Pablo Picasso que té com motiu el bombardeig de Guernica. El Govern de la Segona República Espanyola va encarregar a Picasso un quadre que decorés el Pavelló Espanyol durant l'Exposició Universal de 1937 a París. Picasso va realitzar un quadre cubista expressant la seva visió del bombardeig i el va anomenar Guernica.
 • "Do women have to be naked to get into the Met. Museum"

  "Do women have to be naked to get into the Met. Museum"
  L'any 1989, les Guerrilla Girls van realitzar una de les seves peces comunicatives que ha esdevingut més emblemàtica. Es tracta d’un cartell amb la pregunta «Les dones han d’estar despullades per entrar al Metropolitan Museum?» encapçalant la imatge d’una dona nua amb una màscara de goril·la a la cara.
 • Txell Josa Nolla

  Txell Josa Nolla