La fi del mon antic

  • 507 BCE

    BATALLA DE VOUILLÉ

    BATALLA DE VOUILLÉ
    Batalla que va enfrontar dos pobres germànics els Francs contra els Visigots. Van guanyar els Francs.
  • 360

    DINASTIA MEROVÍNGIA

    DINASTIA MEROVÍNGIA
    Després de la caiguda de l'mperi Romà els Francs s'instal·len a l'Europa central i mantenen una directa rivalitat amb els Visigots
  • Period: 476 to 507

    REGNE VISIGOT DE TOLOSA

    Un cop l'Imperi Romà d'Occident va caure a les mans dels altres pobles germànics, els visigots van marxar cap a França i crean el Regne.
  • 570

    Neixement de Mahoma

    Neixement de Mahoma
    Va neixer l'any 570 a la Meca, és va dedicar al comerç i al negoci familiar.
  • 572

    REGNAT DE LEOVIGILD

    REGNAT DE LEOVIGILD
    El rei Leovigild que va succeir al seu germà Liuva (I), va permetre la unificació social i els matrimonis mixtes entre Visigots i Romans
  • 610

    REVELACIONS DE MAHOMA

    REVELACIONS DE MAHOMA
    El 610 es va fundar el califat de la família Omeia, centrat a Síria i amb la capital Damasc
  • 622

    HÈGIRA

    HÈGIRA
    L’Hègeria va ser la fugida de la Meca de MAhoma i els seus seguidors que es refugiaren a Medina (ciutat del profet). Aquesta fugida va marcar l’inici del calendari musulmà o islàmic. Segons el calendari musulmà ara estarem a l’any 1441, el nostre 2020
  • 630

    MAHOMA CONQUESTA DE LA MECA

    MAHOMA CONQUESTA DE LA MECA
    Es tracta d’una mesquita. La mesquita es l’edifici religiós més important pels musulmans, on els creients van, especialment el divendres, a fer les seves pregàries. Però també era un lloc de reunió i d’estudi dels textos alcorànics.
  • 630

    MAHOMA CONQUESTA DE LA MECA

    Es tracta d’una mesquita. La mesquita es l’edifici religiós més important pels musulmans, on els creients van, especialment el divendres, a fer les seves pregàries. Però també era un lloc de reunió i d’estudi dels textos alcorànics.
  • 632

    MORT DE MAHOMA

    MORT DE MAHOMA
    La mort de Mahoma 632.
  • Period: 632 to 661

    Mahoma i els Califes Rashidun

    Després de la mort de Mahoma (632), els seus successors (els califes rashidun) van completar la unificació d’Aràbia i van conquerir Síria i Palestina, Egipte -territoris que pertanyien a l’Imperi Bizantí- i també Mesopotàmia i Pèrsia -territoris de l’actual Iran i Irak-.
  • Period: 661 to 750

    CALIFAT OMEIA

    L’any 661 es va fundar el califat dirigit per la família Omeia, centrat a Síria i amb capital a Damasc. Es reprengué l’expansió pel nord d’Àfrica i per l’Orient fins al riu Indus -actuals Afganistan i Pakistan-. El 711 penetraren a la península Ibèrica, on van consolidar el seu poder després de ser aturats pels francs més enllà dels Pirineus (Batalla de Poitiers, 732).
  • 711

    BATALLA DE GUADALETE

    BATALLA DE GUADALETE
    Batalla que va enfrontar els Musulmans i els Visigots. La batalla va tenir lloc al riu de Guadalete, i la van guanyar els Musulmans.
  • 711

    Desembarcament a Gibraltar

     Desembarcament a Gibraltar
    El 711 un exèrcit format majoritàriament per berebers però dirigits per una minoria àrab van travessar l’estret de Gibraltar, iniciant la conquesta del regne visigot.
  • Period: 711 to 726

    La Conquesta musulmana de la Península Ibèrica

    Es coneix com a conquesta musulmana de Hispania o etapa musulmana inicial de la península ibérica a el complex procés polític i militar que al llarg de el principi de segle VIII explica la formació i consolidació a l'Àndalus, així com la gènesi dels principals regnes cristians medievals peninsulars
  • Period: 711 to 728

    Emirat Independent de Còrdova

    L'emirat de Còrdova fou un emirat musulmà amb capital a Qúrtuba. Inicialment es tractà d'un valiat dependent del califat de Damasc (emirat dependent de Còrdova), fins que el 756 els omeies, expulsats del califat, es van fer independents (emirat independent de Còrdova o emirat omeia de Còrdova).
  • 713

    Conquesta musulmana de Barcelona

    Conquesta musulmana de Barcelona
    El lloc de Barcelona va ser un enfrontament militar lliurat durant el juliol de 985, entre les forces de l'Califat de Còrdova manades per Almanzor i les de l'Comtat de Barcelona dirigides pel vescomte Udalard. Va finalitzar amb la victòria de les tropes musulmanes i la destrucció total de la ciutat homònima.
  • 718

    Batalla de Covadonga

    Batalla de Covadonga
    La batalla de Covadonga va tenir lloc en l'any 718 o al 722 a Covadonga, un paratge pròximes a Cangas de Onís (Astúries), entre els astures, d'origen cèltic, que poblaven les zones muntanyoses d'Astúries; i les tropes d'al-Andalus, que van resultar derrotades.
  • 732

    BATALLA DE POITIERS

    BATALLA DE POITIERS
    Batalla que va enfrontar els Francs contra els Musulmans, i que van guanyar els Francs , que anaven dirigits per Carles "Martell" .
  • Period: 750 to 1258

    CALIFAT ABBÀSSIDA

    Les divisions internes van afavorir la instauració d’una nova dinastia califal, la dels abbàssides, que van traslladar la capital a Bagdad -actual Irak-, des d’on van dominar la major part del món islàmic a partir del 750. El poder del califa va augmentar, ja que, a més de cap polític i militar, es va convertir en cap espiritual de la comunitat islàmica.
  • 751

    BATALLAS DE TALAS

    BATALLAS DE TALAS
    L’any següent, el 751, l’avenç musulmà cap a orient es va veure frenat a la Batalla de Talas davant les tropes xineses. S’arribava doncs, a la màxima expansió territorial de l’Imeperi.
  • Period: 756 to 929

    Emirat Dependent de Còrdova

    L'emirat de Còrdova va ser un emirat independent amb capital a Còrdova que va existir a la península ibèrica entre 756 i 929 i va estar regit pels omeyas.
  • Period: 756 to 929

    Califat de Granada

    El califat de Còrdova, també conegut com a califat omeia de Còrdova o califat d'Occident, fou un califat proclamat per Abd al-Rahman III el 929, posant així fi a l'emirat independent instaurat per Abd-ar-Rahman I ad-Dàkhil el 756.
  • Period: 800 to 843

    IMPERI CAROLINGI

    A l'any 800 d c el Papa de Roma corona Emperador al rei Carlemany fent que la dinastia Carolingia es transformi en l'Imperi Carolingi
  • 801

    Reconquesta de Barcelona

    Reconquesta de Barcelona
    Barcelona es conquerida pels Francs.
  • 805

    DIVISIÓ DE L'IMPERI CAROLINGI

    DIVISIÓ DE L'IMPERI CAROLINGI
    Gràcies a les conquestes territorials l'Imperi Carolingi és va expandir molt, i per a Carlemany era dificil governar tots els punts per això quan va haver de deixar l'Imperi el va partir en tres i els hi va donar un a cada fill seu.
  • 843

    TRACTAT DE VERDUM

    TRACTAT DE VERDUM
    L'Eperador "Lluis el Pietos" va dividir la corona en els seus 3 fills, fent extingir l'Imperi Carolingi. Aquest fet és el tractat de Verdum
  • 929

    Abderraman III és proclamat Califa

    Abderraman III és proclamat Califa
    En el año 929 Abderramán III se proclamó califa de al-Andalus, jefe político y religioso del estado más poderoso de la península Ibérica.
  • Period: 929 to 1031

    Regnes de Taifes

    L’any 929 Abderraman III es va sentir prou fort com per independitzar-se religiosament del califat de Bagdad, iniciant el període més conegut com Califat de Còrdova.
    El califat va ser el període de màxim esplendor i estabilitat de l’Al-Àndalus: es va produir una gran expansió econòmica, amb un comerç marítim molt actiu, i es va frenar l’expansió dels regnes del nord, que va organitzar Almansor, a la darreria del segle X.
  • 1055

    Els mongols saquegen Bagdad

     Els mongols saquegen Bagdad
    Finalment, els turcs i els mongols van acabar amb el califat ocupant i saquejant la ciutat de Bagdad en dues ocasions, l’any 1055 i 1258 respectivament.
  • 1212

    Batalla de Las Navas de Tolosa

    Batalla de Las Navas de Tolosa
    A partir d'aquell moment els Regnes Cristians avançaran sense pausa. Tot això va passar l'any 1212.
  • 1248

    Reconquesta de Sevilla

    Reconquesta de Sevilla
    Els musulmans van reconquerir Sevilla l'any 1248 que va ser la fi del Regne de Taifes
  • Period: 1324 to 567 BCE

    Regne Nassarita de Granada

    L’últim territori musulmà a la Península Ibèrica va ser la taifa de Granada que l’any 1238 estava governat per la dinastia nassarita.
    Aquest regne ocupava un ampli territori que comprenia les actuals províncies de Màlaga, Almeria, Granada i una part de Cadis, amb importants ciutats portuàries motiu pel qual tenia una important activitat comercial amb altres ciutats europees.
  • 1492

    Rendició de Granada

    Rendició de Granada
    La rendició de Granada per Francisco Pradilla: El sultà Boabdil lliura Granada als reis Ferran II d'Aragó i Isabel I de Castella. Les Capitulacions per al lliurament de Granada, conegudes com el Tractat de Granada.