geschiedenis

  • grondwet van Thorbecke

    grondwet van Thorbecke
    Toen de liberaal Thorbecke de leiding kreeg van liberalen in 1848 kreeg Nederland een nieuwe grondwet. De ministers waren nu verantwoordelijk voor alles denk aan : wetgeving en begeleid. Het parlement moest hen controleren. De koning de staatshoofd maar hij koos niet wie wel en niet in het parlement mocht of niet ; hij was onschendbaar
  • caoutchouc Artikel

    caoutchouc Artikel
    Het Caoutchouc Artikel de 80ste artikel in De Nederlandse grondwet van 1887. De wet zei dat alle mannen die geschikt waren mogen stemmen. Let op deze wet gelden alleen voor mannen toen die tijd geen vrouwen dus.
  • Moord op kroonprins Franz-Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije

    Moord op kroonprins Franz-Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije
    Op 28 juni 1914 schoot Gavrilo princip
    kroonprins Franz- Ferdinand 2 keer maar voor dat hij werd geraakt in de open auto werd zijn vrouw Sophie als eerst geraakt om precies te zijn 1 keer in haar buik en de schade was wel een gat van 6 centimeter.
  • Onbeperkte duikbootoorlog

    Onbeperkte duikbootoorlog
    De onbeperkte duikbootoorlog was een manier dat Duitsland vaak gebruikte en dat helpte voor hun land in de eerste en tweede wereldoorlog. Ze gebruikte zogenaamde U- boten en deze duikboot was nooit gegarandeerd of hij sterk of zwak zou zijn.
  • Wapenstilstand tussen Rusland en de centrale

    Wapenstilstand tussen Rusland en de centrale
    17 December 1917 was de wapenstilstand tussen Rusland en de centralen officieel de landen die erbij zaten waren Rusland,Duitsland,Turkije,Oostenrijk-Hongarije ,Bulgarije. De dag daarvoor hadden ze de taken al beslist voor het een en andere. op 17 december 1917 was het officieel een wapenstilstand
  • vredesverdrag tussen Rusland en de Centralen

    vredesverdrag tussen Rusland en de Centralen
    De wapenstilstand was een paar maanden ervoor een paar maanden er na hebben ze besloten om een vredesverdrag te schrijven. op 3 maart 1918 heeft de Russische socialistische Federatieve Sovjetrepubliek en de Centralen der voor de gekozen om het te stoppen
  • Verdrag van Versailles

    Verdrag van Versailles
    in 1918 was de eerste wereldoorlog officieel beëindigd door het verslag van versailles het verdrag was simpel Duitsland kon het niet afbetalen alle schaden die hen hadden opgericht dus had ze een oplossing.Duitsland hoefde niet veel terug te betalen maar moest land afstaan mocht maar een klein leger moest koloniën afstaan en mocht geen vloten meer
  • Algemeen actief vrouwenkiesrecht

    Algemeen actief vrouwenkiesrecht
    op 10 juli 1919 was er de eerste wet waarin stond dat vrouwen recht hadden om te stemmen. In 1917 hadden vrouwen al recht om hen zelf verkiesbaar te stellen maar ze mochten nog niet stemmen. Op 1 januari 1920 konden de vrouwen officieel voor het eerst stemmen.
  • machtsovername door Adolf Hitler

    machtsovername door Adolf Hitler
    30 januari 1933 duitsland had een leider nodig ze waren aan het discussiëren en Hitler bieden aan om de leider te zijn van duitland. Hij was niet van plan om andermans hun ideeën te volgen en ging daarom zijn eigen weg
  • Kristallnacht

    Kristallnacht
    De nacht van 9 op 10 november een nazie oganizeerde een pogram tegen het joodse geloof/mensen in Duitsland oostenrijk. Joden worden vermoordt en inelkaar geslagen door de mensen.Hun bezittingen werden kapot gemaakt en synagogen verbrand.
  • Duitse aanval op Nederland

    Duitse aanval op Nederland
    Op 10 mei 1940 viel duitsland Nederland binnen. Het heeft 5 dagen geduurd Duitsland heeft het geprobeerd maar niet gelukt. Nederland heeft na de 5 dagen heeft Nederland de bezitting
  • Februaristaking

    Februaristaking
    Deze staking is bezoekt door ruim 400 mensen destijds was dat heel veel voor een staking. De mensen gingen toen staken voor een uitspraak. De uitspraak was tegen Oost- Europa waar niet veel mensen het mee eens waren.
  • Japan bezet Nederland-indië

    Japan bezet Nederland-indië
    8 maart 1942 tekende de commend van strijdkrachten in Nederland- Indië een overgave aan Japan. een paar weken daarvoor had japan de nederlandse vloten vernield. Nu was nederland bezet en had ook geen koloniën meer
  • D-day

    D-day
    begin juni 1944 begon D-day was een speciale dag voor west- Europa.Het strand van Normandië begon alles in het grootste deel van het strand waren mensen om west- Europa
  • Nederland Bevrijd

    Nederland Bevrijd
    De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1945, Amerikanen soldaten begonnen in limburg en zo verder door.In tussen was Noord-Brabant en Gelderland ook bevrijd. Op 5 mei was Nederland echt bevrijd. We noemen het dan ook Bevrijdingsdag.
  • Duitsland capituleert

    Duitsland capituleert
    Hitler had zelfmoord gepleegd langzaamaan beetje storten de Nazi-Duitsland definitief in. Berlijn is bezet door het sovjetleger. Duitsland heeft nog alleen maar bezit in een paar stukken land. Duitsland is over en moeten dit wel accepteren. Duitsland heeft dus ook een contract getekend dat ze gaan stoppen met vechten
  • atoombommen op japan

    atoombommen op japan
    op 6 en 9 augustus werden 2 steden in japan gebombardeerd : Hiroshima, Nagasaki.
    Een paar jaar later gaf japan zich over aan de Amerikanen. Hierbij kwam de tweede wereldoorlog ten einde.
  • bevrijding van indonesië

    bevrijding van indonesië
    Dat bijna elk land nu bevrijd was dat was zo maar indonesië nog niet toen op 17 augustus 1945 Soekarno de onafhankelijkheid uitriep waren ze opgelucht ze waren blij dat hun land geschiedenis had gemaakt.
  • politionele acties

    politionele acties
    Er Braken vijandelijkheden tussen indonesische nationalisten en britse troepen. terwijl indonesië een jaar geleden nog onafhankelijkheid had geschreven niet meer om te vechten. Zou het een goed idee zijn?
  • blokkade van Berlijn

    blokkade van Berlijn
    24 juni 1948 blokkeerde sovjet unie alle wegen, spoorwegen en vaarwegen Die naar Amerika,engeland of frankrijk gaan. Deze blokkade duurde bijna 1 jaar tot 12 mei 1949.
  • souvereiniteitsoverdracht : indonesië onafhankelijk

    souvereiniteitsoverdracht : indonesië onafhankelijk
    op 27 December 1949 was de nederlandse kolonie nederland-indië niet meer van nederland het werd onafhankelijk het werd een eigen land. Ze vonden dat het al eerder moest gebeurd veel gesprekken jaar na jaar en uit eindelijk heeft Nederland hun het gegeven
  • oprichting EGKS

    oprichting EGKS
    Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal is de afkorting der voor. Deze werd bedacht en geschreven in Parijs door 6 landen werd die gesloten: België,Duitsland,Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. Later werd dit de Europese Unie.
  • Hongaarse opstand

    Hongaarse opstand
    Het is 23 oktober 1956 als een groep studenten uit Boedapest hun steun betuigen aan de slagtoffers een poolse stad Poznan. In Juni nog is door een groep fabrieksarbeiders ook weer tegen polen maar dit keer om communistische regime.
  • oprichting EEG

    oprichting EEG
    De Europese Economische gemeenschap die was weer voor de EU. De EEG werd in 1957 door het verdrag van Rome opgericht om de samenwerkingen van Europese landen te bevorderen.
  • Bouw berlijnse muur

    Bouw berlijnse muur
    op de ochtend zondag 13 augustus waren de merkten de bewoners dat meer en meer wegen waren afgesloten. En toen merkten ze dat mensen begonnen met bouwen aan de berlijnse muur tussen Oost- berlijn en de rest de bouw begon.
  • Cubacrisis

    Cubacrisis
    De Cubacrisis mensen vonden dit wel het spannendste moment van de koude oorlog. Dit was een periode van gewapende vrede tussen kapitalistische wereld, zoals de aanvoerder de verenigde staten. en communistische landen waren leiders bij de Sovjet unie.
  • Praagse lente

    Praagse lente
    Praagse lente ook wel genoemd als
    ( Prazske jaro) is de naam die werd gegeven aan de periode van Tsjecho- Slowaakse van januari 1668 tot 21 Augustus 1968 toen Alexander Dubcek het comischtisce Tsjeche-Slowakije
    en meer matige koers uitgestuurd
  • Socialen grondrechten in de grondwet

    Socialen grondrechten in de grondwet
    In 1982 werd de grondwet grondig herzien. Wat veranderd is was de hoofdstukindeling, teksten anders gemaakt, onnodige wetten waren weggehaald en er kwamen bepalingen over socialen rechten en rechten over of tegen disciminatie.
  • Val Berlijnse muur

    Val Berlijnse muur
    op 9 november 1989 werd er tijden een persconferentie dat de grenzen open gemaakt zullen worden. Na veel mislukte uitspraken en vergeving werd de muur uiteindelijk weggehaald. Een groot volksfeest barst los en bereikt in berlijn zijn hoogtepunt.