Bastille

Geschiedenis hoofdstuk 1

  • Driehoekshandel Curaçao

    Driehoekshandel Curaçao
    In 1634 veroverden de Nederlanders Curaçao. Nadat Nederland het eiland veroverd had werd het eiland een belangrijke handelspost voor de slavernij.
  • verlichting

    verlichting
    Burgers komen in opstand tegen de ongelijke standenmaatschappij, de macht van de koning en de strenge kerk. De filosofen wierpen een ander licht op de situatie waardoor 'het licht' bij de burgers aan ging ( democratie, stemrecht, belasting voor iedereen).
  • Driehoekshandel, Suriname

    Driehoekshandel, Suriname
    In 1650 had Engeland Suriname heroverd. Ze hadden meer dan 60 cacao en suikerplantages aangelegd. De Engelse zaten daar 17 jaar aan de macht. Toen had Nederland een vloot uit Zeeland veroverd met een klein leger. Nederland sloot een deal met Engeland. De deal was dat Nederland Suriname kreeg en in ruil daarvoor kreeg Engeland 'Nieuw Nederland' wat later New York werd.
  • Driehoekshandel Curaçao

    Driehoekshandel Curaçao
    In dit jaartal (1713) werd de slavenhandel op Curaçao afgeschaft.
    Uiteindelijk van 1634 tot 1713 zijn er zo ongeveer 112 000 slaven verhandeld op het eiland.
  • Driehoekshandel, Suriname

    Driehoekshandel, Suriname
    In 1775 werkten er slaven uit Afrika op de 600 plantages (de meerderheid waren suikerplantages).
  • Democratische Revoluties

    Democratische Revoluties
    Begin revolutie. Het Parijse volk bestormde de Bastille. Het volk won en de macht van de koning (Lodewijk XVI) en de adel was gebroken. Er kwam een democratische grondwet, godsdienst vrijheid, de rol van de koning werd uitvoerend in plaats van wetgevend.
  • Afschaffing slavernij

    Afschaffing slavernij
    In 1807 werd in het eerste land (Engeland) de slavernij afgeschaft. Nadat de slavernij in Engeland werd verboden en afgeschaft, duurde het niet lang meer voordat de slavernij ook in andere landen werd afgeschaft en verboden.
  • Afschaffing slavernij

    Afschaffing slavernij
    Nadat Engeland in 1807 de slavernij al had afgeschaft werd het in Nederland (als een van de laatste landen) in 1863 pas afgeschaft. Dat kwam doordat er in Nederland veel meer voorstanders van de slavernij leefden dan dat er tegenstanders leefden. Om de afschaffing van de slavernij te vieren wordt er nog steeds elk jaar Keti Koti (gebroken ketenen) gevierd.