Història Contemporània d'Espanya i Catalunya

  • Guerra del Francès

    Guerra del Francès
    La Guerra del Francès va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que va cabar el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
  • Period: to

    Constitucions Espanyoles

    La constitució és la llei fonamental d'un estat que estableix i garanteix els drets i deures dels ciutadans i regula el sistema de poder, definint els òrgans i llurs formes i funcions, com també el conjunt de relacions entre ells.
    En la història contemporània de l'Estat espanyol s'han anat succeïnt diverses constitucions, des de la primera de 1812 fins a l'actual de 1978.
  • Regnat de Ferran VII

    Regnat de Ferran VII
    Retorna a Espanya a Baiona, com a rei. Va implantar l’absolutisme i va suprimir la Constitució. Persegueix als liberals i retorna l’Antic Règim (el d’abans de la revolució francesa). Amb el suport dels sectors més liberals de l’exèrcit, organitza múltiples pronunciaments.
    El trienni liberal:
    Triomfa el pronunciament del Coronel Riego → de caire liberal. El rei ha d’acceptar la Constitució del 1812.
    La fallida de l’absolutisme (1823 - 1833):
    Situació econòmica difícil.
  • L'emancipació de les colònies americanes

    L'emancipació de les colònies americanes
    Entre 1808 i 1825, Espanya va perdre la major part de l'imperi colonial d'Amèrica.
    L'any 1808 dominava un territori immens que s'estenia des de Califòrnia fins al cap d'Hornos, i des de l'Atlàntic al Pacífic.
    L'any 1825, disset anys després, solament li restaven les illes de Cuba i Puerto Rico a l'Atlàntic (i les illes Filipines al Pacífic), que va acabar perdent a la guerra de 1898 contra els Estats Units.
  • Period: to

    Revolució Industrial a Catalunya

    El procés va començar lligat a la indústria cotonera i les fàbriques d’indianes que havien incrementat la seva producció i havien incorporat les primeres filadores mecàniques. Aquest procés, va veure’s troncat a principis del segle XIX a causa de l’esclat de la Guerra del Francès ja que el conflicte va significar un desgavell econòmic i l’entrada de productes estrangers, sobretot va provocar la pèrdua dels mercats colonials quan les colònies americanes van independitzar-se.
  • El regnat d'Isabel II

    El regnat d'Isabel II
    Durant el regnat d'Isabel II (1833-1868) es construeix l'Estat liberal a Espanya. Després de l'estira i arronsa entre liberals i absolutistes durant el regnat de Ferran VII, el conflicte dinàstic que va donar lloc al carlisme va afavorir el pas de l'absolutisme al liberalisme. El carlisme representava la voluntat conservadora, la ideologia absolutista.
  • Period: to

    El Catalanisme

    El desvetllament d'una consciència nacional catalana s'inicià amb la Renaixença.
    Dins el catalanisme polític cal destacar dues grans posicions ideològiques: un catalanisme conservador, de base burgesa, que lluitarà per aconseguir autonomia política, però que també col.laborarà puntualment amb el govern central espanyol, i un catalanisme d'esquerres, progressista, de base popular, que arribarà a formular plantejaments independentistes.
  • Period: to

    El Carlisme

    A la mort de Ferran VII, el 1833, els insurrectes carlistes van proclamar rei al príncep Carles Maria Isidre i van confiar-li la defensa de l’absolutisme i la societat tradicional. D’aquesta manera esclatava una guerra civil, un conflicte que, més enllà de la lluita dinàstica, suposava la lluita entre la pervivència de l’absolutisme extremadament reaccionari i la implantació d’una monarquia constitucional que permetés la introducció del liberalisme moderat a Espanya.
  • El moviment obrer Espanyol i Català

    El moviment obrer Espanyol i Català
    El moviment obrer fou el conjunt de totes les manifestacions organitzatives, reivindicatives o revolucionàries del obrers industrials en defensa dels seus interessos col.lectius com a treballadors. Neix a mida que creix el proletariat i s'endureixen les seves condicions de vida i de treball imposades per la industrialització.
    Serà a Catalunya, pionera de la industrialització i, per tant, el lloc on hi havia més proletariat industrial, on va néixer el moviment obrer de l'Estat espanyol.
  • El Sexenni Revolucionari

    El Sexenni Revolucionari
    La revolució de Setembre del 1868, tenia un objectiu clar: fer fora la reina Isabel II i apartar del govern els moderats. L'èxit de la revolució va provocar, en efecte, l'exili de la reina i l'arribada al poder de les forces polítiques més o menys marginades durant el regnat d'Isabel II.
    En el Sexenni es va intentar crear un règim liberal democràtic estable, però les divisions entre els partits polítics (amb projectes diferents), a part d'altres factors, van fer fracassar l'intent.
  • La Restauració

    La Restauració
    La Restauració borbònica (1874-1931), període iniciat amb el restabliment de la monarquia borbònica en la persona d'Alfons XII (1875), va significar la implantació d'un nou sistema polític que va posar fi a la inestabilitat del Sexenni democràtic.
  • La Crisis de la Restauració

    La Crisis de la Restauració
    1898-1931
    A partir del desastre colonial de 1898, es comença a qüestionar el sistema canovista. Com a resposta a la crisi, apareix el regeneracionisme, un corrent de pensament caracteritzat per la voluntat expressa de renovar el país, no tan sols en el terreny econòmic, sinó també en el cultural, el social i el polític. En efecte, la crisi colonial del 98 va fer que apareguessin nous programes polítics que permetessin sortir de la crisi i, alhora, modernitzar el país.
  • La Segona República Espanyola

    La Segona República Espanyola
    El 14 d'abril de 1931 es proclamava la Segona República espanyola en un ambient d'eufòria. Alfons XIII havia abandonat el país i semblava arribat el moment per a que la república arreglés tot allò que la monarquia (amb la Dictadura de Primo de Rivera inclosa) no havia pogut solucionar.
  • La Guerra Civil Espanyola

    La Guerra Civil Espanyola
    La guerra civil espanyola va començar el 18-19 de juliol de 1936 i va acabar l'1 d'abril de 1939. Les tensions acumulades durant anys, bipolaritzades en les forces de dreta i d'esquerra, van esclatar violentament pel juliol de 1936. Un cop d'estat orquestrat des de la dreta contra el govern del Front Popular esquerrà, elegit democràticament pel febrer d'aquell mateix any, va donar lloc a una guerra sagnant d'àmplies conseqüències.
  • El Franquisme

    El Franquisme
    Entre 1939 i 1975, Franco, vencedor de la Guerra Civil, imposarà un règim dictatorial de caire feixista. El sistema polític que funcionava a la "zona nacional" durant la guerra va estendre's per tot l'Estat a partir del 1939. El règim franquista s'assentava sobre un exèrcit vencedor i era recolzat pels grans terratinents, l'oligarquia industrial i financera i per la major part del clergat catòlic. El nou Estat serà ser antiliberal, anticomunista, totalitari, catòlic...
  • Transició i Democràcia

    Transició i Democràcia
    A partir de la mort de Franco assistim a un ràpid procés de transició política: en molt poc temps es va desmantellar la dictadura franquista i es va instaurar un règim democràtic. El canvi es va fer des de la legalitat franquista, raó per la qual el procés fou pacífic.
  • El Sistema Polític Espanyol i Català

    El sistema polític espanyol vigent està regulat per la Constitució Espanyola, aprovada en referèndum el 6 de desembre de 1978. Aquesta llei fonamental és la norma suprema que tothom, és la norma suprema que tothom, ciutadans i governants, ha d'obeir.