kommunikation

  • 11,000 BCE

    Ljud med kroppen del 1

    Ljud med kroppen var det första sättet att kommunicera på, det användes redan på stenåldern och då skickade man “meddelanden” med kroppen, tex i form av visselspråk. Visselspråket kunde användas på långt håll som tex mellan bergstoppar. Man kunde även joddla eller använda sig av rop och sång som kunde användas långt.
  • 11,000 BCE

    Ljud med kroppen del 2

    På stenåldern använde man sig även utav musikinstrument som nävelurar och trummor för att höras på långa avstånd. Nackdelar med detta var att det inte hördes jätte långt, det behövdes en utveckling så signaler kunde höras på längre håll.
  • 2980 BCE

    Skriftspråket del 2

    Fördelar med skrift och bildspråk är att detta kan bevaras och sparas så att man kan sprida vidare budskapen. Nackdelar var att man inte kunde föra vidare tecknen eftersom att det var ristat i stora stenar.
  • 2980 BCE

    Skriftspråket del 1

    Sumererna skapade det första skriftspråket, kilskriften. Man använde en snedskuren tändsticka och tryckte den i mjuk lera som sedan fick torka. Nästan samtidigt kom hieroglyferna i Egypten, dom kunde ritas med pensel eller ristades i sten, dessa såg mer ut som bilder där tecknet föreställde en viss sak eller uttalades på samma sätt som saken.
  • 1200 BCE

    Alfabet

    Fenicierna kom på att man kunde använda ett alfabet med tecken i form av konsonanter, sedan la grekerna till vokaler och förbättrade alfabetet. Romarna lånade det grekiska alfabetet och förbättrade det lite, det är det alfabetet vi har just nu. Fördelar med detta var att man kunde skriva ner budskap och meddelanden och spara och skicka vidare, nackdelar var att alla inte kunde alfabetet och därmed inte förstod alla meddelanden.
  • 100

    Pappret del 2

    Fördelen med papper var att man kunde skriva ner meddelanden och skicka med tex häst och vagn, duvor och budbärare, tidigare behövde man skriva på stenar och tunga lertavlor, detta var otroligt opraktiskt men pappret med dess lätta vikt var enkelt att skicka vidare.
  • 100

    Pappret del 1

    Det var opraktiskt med lertavlor och stenar och behövdes en utveckling, då kom kineserna på det riktiga pappret. Papper består av trådar av cellulosa som man får fläta ihop, sedan tar man ett tunt lager och låter det torka. Det dröjde fram tills 1800-talet innan man kunde tillverka papper av trä.
  • Period: 500 to 1500

    Eld och rök del 1

    På medeltiden använde man sig av rök och eld för att varna om tex angrepp av fiender. Man använde signaleldar, man tände en stor eld, när folket en bit bort såg elden tände även dom en eld och så fortsatte det så, detta gjorde att man kunde informera folk på långa avstånd om att en attack var påväg. För att förenkla denna metod hade man så kallade vårdkasar, man hade färdiga vedstaplar att tända på.
  • Period: 500 to 1500

    Eld och rök del 2

    Även indianer använde rök som kommunikation, bland annat genom rökpuffar, röken steg uppåt och användes som siganler. Nackdelar med denna metod är att vädret måste tillåta eld och rök annars syns inte signalerna, om det tex regnar eller är dimmigt så syns inte röken och elden. Signalerna kunde inte bevaras och sparas.
  • 1000

    Tryckkonsten

    Tryckkonsten gjorde att böcker kom ut till många människor, man använde lösa bokstavstyper och gjorde ihop det till ord och meningar, då kunde man använda samma typer till många texter. Man hade träplattor och skrev in spegelvända bokstäver. Fördelar med tryckkonsten var att man inte längre behövde skriva varje bok för hand, detta gick snabbt och nådde ut till många.
  • 1400

    Massproduktionen del 1

    På 1400-talet kom Johann Gutenberg på samma ide med tryckkonsten, han tillverkade spegelvända lösa bokstavstyper i metall, dom ströks med trycksvärta och pressades mot pappret i en stor press. Nu blev det en massproduktion av texter då man inte behövde skriva eller trycka för hand, man hade en press och det gick otroligt mycket fortare att skriva texter än tidigare.
  • 1400

    Massproduktionen del 2

    Böcker och texter nådde ut till många. Nackdelar med tryckta meddelanden var att det tog tid att sprida budskapen, det behövdes en utveckling för att det skulle gå snabbare.
  • Telegrafen del 2

    Men det behövdes utveckling då det ej fanns telegraflinjer mellan olika städer och man kunde inte skicka snabba meddelanden till andra städer. En annan nackdel med telegrafen är att alla inte förstod morsespråket och man visste inte vem som tog emot ens meddelande.
  • Telegrafen del 1

    På 1800-talet kom elektromagneten, Samuel Morse började fundera på om man kudne använda electricitet för att skicka meddelanden. Så på slutet av 1830-talet var han färdig med en elektrisk telegraf och ett specielt alfabet som kallas Morsespråket, det är långa och korta signaler. Fördelar med detta sätt att kommunicera var att man kunde skicka meddelanden väldigt snabbt, mycket snabbare än ett papper som skulle sändas fram med en ryttare.
  • Första telegraflinjen mellan 2 olika städer

    År 1844 kom den första telegraflinjen mellan två olika städer, sedan spreds tekniken snabbt över hela världen. Sedan lades det ut kablar på havets botten och det fick stor betydelse då kontinenterna bands samman på ett nytt sätt. Nu kunde man kommunicera snabbare genom morsespråket och telegrafen men det behövdes en utveckling då alla människor inte kunde morsespråket.
  • Telefonen

    År 1876 kom den första telefonen. Det fanns många fördelar med telefonen då man kunde prata med varandra och föra en dialog, man kunde svara direkt och det var mindre chans för missförstånd. Man kan skicka mer diskreta och privatare meddelanden än tidigare genom att veta vem mottagaren är.
  • Radiovågor del 1

    År 1886 lyckades man sända och fånga upp radiovågor i ett laboratorium och insåg att dessa vågor skulle kunna användas till att skicka meddelanden. År 1895 lyckades en Italienare att skicka morsesignaler “trådlöst” och efter sex års arbete till lyckades han skicka en radiosignal över Atlanten.
  • Radiovågor del 2

    Fördelar med radiovågor var att man kunde skicka radiosiganler trådlöst, innan kunde man endast skicka morsesignaler trådlöst men med radiovågorna kunde man skicka andra typer av ljud som tex tal och musik, man visste även vem mottagaren var. Nackdelar var att man endast använde detta till en ensa mottagare i taget, därför behövdes en utveckling.
  • Radion del 1

    Från början användes radion som en trådlös telegraf, men senare började man skicka nyheter och musik till alla som ville lyssna. Detta kallades rundradio och den första radiostationen kom igång år 1920 i USA. Redan 1925 började svenska radiostationer att sända musik och nyheter. Fördelar med detta sätt att kommunicera var att man kunde sända ut trådlösa radiosignaler till många människor samtidigt.
  • Radion del 2

    Många människor kunde få samma information samtidigt och det gick mycket snabbt att få fram sitt budskap genom att sända det i radio.
  • TV del 1

    Man började experimentera med bild vilket var mycket svårare än ljud. Redan 1896 hade en tysk kommit på att man kunde överföra bilder genom kabel. Han tog en skiva med ett hål i, när skivan snurrade fort kunde man låta en filmduk “titta” genom hålet på en bit av en bild i taget. Filmduken gjorde om bild biten till elektrisk ström som skickades genom kabeln till mottagaren. År 1925 överförde man riktiga tv-bilder med radiosiganler.
  • TV del 2

    Elektroniska tekniken tog över, i moderna tv-kameror är det en stråle av elektricitet som sveper över bilden. Signalen från kameran överförs med radiovågor, i tv-apparaten styr signalen en annan elektrostråle som ritar upp bilden på insidan av skärmen. På 1930 talet kom den första elektroniska tv-apparaten. Fördelen med detta är att man kunde överföra bilder/videos till en apparat som fler personer kunde kolla på. Det behövdes en utveckling då man inte kunde se färg på tv-apparaterna.
  • Mobiltelefonen del 1

    Under 1980-talet kom mobiltelefoni. Mobiltelefonerna använder radiovågor för att sända och ta emot information. Under 1990-talet kom tredje generationens 3G som ger högre överföringskapacitet. 1992 skickades första sms:et, år 2011 skickades det 200 000 sms varje sekund i världen. Mobiltelefonerna är den teknik som har fått störst genomslag.
  • Mobiltelefonen del 2

    Mobiltelefonin har ändrat hela vårat sätt att kommunicera, nu kunde man ringa och sms:a varandra närsomhelst och varsomhelst. Nu vet man vem man ringer till då en mobiltelefon är personlig och inte som en fast telefon där vem som helst kan svara.

    Framtidens mobiltelefoni ska integreras med internet och andra trådlösa nätverk.