Koude Oorlog: de VS

  • Conferentie van Potsdam

    Conferentie van Potsdam
    Hoewel de spanning tussen de grootmachten in Theran en Jalta al om te snijden was, bereikte dat in Potsdam een hoogtepunt toen Truman Stalin meedeelde over een krachtig wapen te beschikken: de atoombom.
  • Telegram van George Kennan

    Telegram van George Kennan
    George Kennan was een Amerikaanse diplomaat die in Moskou zat. In 1946 stuurde hij een telegram naar de VS waarin hij het land waarschuwde voor Stalin zijn plannen om de westelijke democratieën om te brengen. Bewijzen had hij echter niet, maar door dit telegram werd de Amerikaanse achterdocht alleen maar groter.
  • Trumandoctrine

    Trumandoctrine
    De Trumandoctrine vernoemt naar de Amerikaanse president Truman, beloofde de president alle landen te helpen die zich door de Sovjet Unie voelde aangevallen.
  • Blokkade van Berlijn

    Blokkade van Berlijn
    Tijdens de Blokkade van Berlijn had Stalin alle wegen naar West-Berlijn afgezet. Amerika liet echter zien niet aan Stalin te wille toevoegen en maakte een luchtbrug waarbij ze hun deel van de stad nog konden bevoorraden. Na een jaar gaf Stalin de blokkade op.
  • Oprichting NAVO

    Oprichting NAVO
    De oprichting van de NAVO betekende de militaire tweedeling in Europa. De VS sloot dit verbond met Canada en de West-Europese landen. Echter stapte Frankrijk na een aantal jaar uit het militaire gedeelte.
  • Koreaoorlog

    Koreaoorlog
    In 1950 viel het communistische Noord-Korea het zuiden binnen. Vanwege de Trumandoctrine zag de VS zich genoodzaakt om in te grijpen. Zij steunden Zuid-Korea en wisten zo de communisten terug te drijven na drie jaar vechten. De VS liet zien niet bang te zijn en daadwerkelijk de daad bij het woord te voegen.
  • Hongaarse opstand

    Hongaarse opstand
    In 1956 vond er een machtswisseling plaats in Hongarije. De nieuwe leider beloofde vrije verkiezingen. De Sovjet-Unie die haar bondgenoot zag vallen, besloot in te grijpen en stuurde het leger op Boedapest af. De Hongaren deden noodoproepen naar de VS, maar er kwam geen gehoor. De VS wilde een oorlog met de Sovjet-Unie niet riskeren.
  • Vietnamoorlog

    Vietnamoorlog
    Vietnam was een onderdeel van de Franse kolonie Indo-China. Ook zij wilde onafhankelijkheid en een felle strijd met Frankrijk volgde. Toen Frankrijk wilde opgeven nam Amerika het stokje over. De leider van de Vietnamese was een communist. Er volgende een bloedige oorlog die aan meer dan 58.000 Amerikanen het leven kostte.
  • Cuba-crisis

    Cuba-crisis
    In 1962 hield de wereld haar adem in. Cuba was communistisch geworden en in de Sovjet Unie bracht kernwapens naar Cuba toe. President Kennedy dwong Chroetsjov om met zijn schepen die onderweg naar Cuba waren, om te keren. Uiteindelijk deed Chroetsjov dat nadat Kennedy had geloofd raketten uit Turkije weg te halen.
  • Salt-II verdrag

    Salt-II verdrag
    In de jaren voor het Salt-II verdrag waren er al meer verdragen gesloten over de vernietiging van kernwapens. Na zeven jaren van moeizame onderhandelingen werd afgesproken dat beide grootmachten niet meer dan 2400 strategische raketten mochten bezitten. Het was weer een afbraak in de wapenwedloop.
  • Akkoord van Minsk

    Akkoord van Minsk
    Met het uiteenvallen van de Sovjet Unie, verdween de grote supermacht en was Amerika de enige die overbleef.