Europese samenwerking

Koude Oorlog: Europa & de Sovjet Unie

  • Conferentie van Jalta

    Conferentie van Jalta
    Tijdens de conferentie van Jalta werd Europa door de VS, Sovjet-Unie, Groot-Brittannië en Frankrijk verdeelt. Maar eigenlijk ging het om de Amerikaanse en Russische invloedssferen na de oorlog. Deze verdeling zou later voor een vijftig jaar lang verdeelt Europa zorgen.
  • EGKS

    EGKS
    In 1952 werd de Europese gemeenschap van kolen en staal opgericht tussen Frankrijk, BRD, Nederland, België, Luxemburg en Italië. Het idee hierachter was om Duitsland in de gaten te kunnen houden zodat ze niet weer een enorm leger zouden opbouwen. De EGKS was de voorloper van de Europese Unie.
  • Geheime rede van Chroestsjov

    Geheime rede van Chroestsjov
    In 1953 was Chroestsjov aan de macht gekomen. Hij nam macht over van Stalin. In zijn geheime rede die hij voor het partijcongres hielde, vertelde hij al Stalin's fouten en zette hij de Destalinisatie in gang. Aan het einde van zijn toespraak kreeg hij een staande ovatie. Met zijn tijdperk leidde hij de Sovjet-Unie naar vreedzame coëxistentie.
  • Hongaarse opstand

    Hongaarse opstand
    In 1956 vond er een machtswisseling plaats in Hongarije. De nieuwe leider beloofde vrije verkiezingen. De Sovjet-Unie die haar bondgenoot zag vallen, besloot in te grijpen en stuurde het leger op Boedapest af. De Hongaren deden noodoproepen naar de VS, maar er kwam geen gehoor. De VS wilde een oorlog met de Sovjet-Unie niet riskeren. Europa sprak schande van de VS.
  • Oprichting EEG

    Oprichting EEG
    De EEG volgde de EGKS op en was een voorloper van de EU. De gemeenschap kreeg meer functies dan alleen kolen en staal. Vanaf nu regelde het ook landbouw, transportmogelijkheden en economische relaties met niet-leden. Tevens deden nu ook meer landen mee.
  • Praagse Lente

    Praagse Lente
    Ook in Praag van 1968 ontstond een machtswissel. De nieuwe leider Dubeck beloofde vrije verkiezingen waarbij ook andere partijen mochten meedoen. Breznjev, de leider van de Sovjet-Unie stuurde tanks op de stad af en smoorde de opstand. Hij riep de Breznjevdoctrine uit waarbij de Sovjet-Unie bevoegd werd om landen die van het communistische voetstuk dreigde te vallen, weer communistisch te maken.
  • Gorbatsjov

    Gorbatsjov
    De Sovjet-Unie kreeg een nieuwe leider: Gorby. Deze man voerde de glasnost en de perestrojka in. Hij voorzag hier niet mee dat hij hier het einde van de Sovjet-Unie inzette. Door de openheid vielen een hoop van zijn landen uit zijn invloedssferen.
  • Eenwording van Duitsland.

    Eenwording van Duitsland.
    Nadat in 1889 de Berlijnse muur was gevallen, begonnen de BRD en DDR al snel te praten over de hereniging. Veel landen in Europa zagen zo'n groot en machtig Duitsland niet zitten en waren bang voor een herhaling van de Tweede Wereldoorlog. Nadat Duitsland zich had uitgesproken dat dit niet weer zou gebeuren, ging de DDR op in de BRD.
  • Akkoord van Minsk

    Akkoord van Minsk
    Het akkoord van Minsk was het einde van de Sovjet-Unie. Het land viel uit elkaar in Rusland een een aantal kleinere landen als Oekraïne en Wit-Rusland. Hierdoor kwamen er een hoop nieuwe landen bij in Oost-Europa.
  • Verdrag van Maastricht

    Verdrag van Maastricht
    In 1991 werd het verdrag van Maastricht getekend. Belangrijk was hier de Duitse premier Kohl die beloofde Duitsland niet terug te leiden naar de Tweede Oorlog. Tijdens deze onderhandelingen werd de basis gelegd voor de Europese Unie zoals we die vandaag de dag nog kennen.