La Primera Guerra Mundial

  • Period: to

    Primera Guerra Mundial

    Va involucrar a totes les grans potències del món, que es van alinear en dos bàndols enfrontats: d'una banda Els Aliats de la Triple Entesa (França, Gran Bretanya i Rússia) i de l'altra, les Potències Centrals de la Triple Aliança (agrupava als imperis alemany, austrohongarès i Itàlia).
  • Imatge de la Batalla de Marne

    Imatge de la Batalla de Marne
    Batalla de Marne
  • Period: to

    Batalla de Marne

    Situada en la campanya al nord de París, els exèrcits francesos, reorganitzats pel mariscal Joffre, van aconseguir aturar l'avanç dels alemanys. Trencant el seu avanç i convertint la guerra ràpida del pla Schlieffen en la guerra de posicions.
    Va tenir dues fases:
    1ra Fase: 6 al 13 de Setembre del 1914.
    2na Fase: 15 de juliol al 5 d'agost del 1918.
  • Imatge de la Batalla d'Ieper

    Imatge de la Batalla d'Ieper
    Batalla d'Ieper
  • Period: to

    Batalla d'Ieper

    També anomenada la Batalla de Flandes o d'Holanda, va ser l'última llarga batalla del primer any de la I Guerra Mundial. Realment, aquesta batalla, va ser una successió de diverses batalles. Va marcar, juntament amb el final de la batalla d'Yser, el final de la suposada Guerra de Moviments.
    Aquesta, va ser una batalla entre l'Exèrcit Alemany i els exèrcits francesos i anglesos aliats. Va tenir lloc prop d'Ieper, un poble de Bèlgica.
  • Imatge de la Batalla de Verdun

    Imatge de la Batalla de Verdun
    Batalla de Verdun
  • Period: to

    Batalla de Verdun

    El 21 de febrer, els alemanys van llançar una ofensiva sobre la ciutat francesa de Verdun (Mosa) que ocupava una posició vital, ja que estava sobre uns turons des dels quals es dominava el riu Mosa, a l'extrem oriental de la línia de les trinxeres franceses, i representava per França un important símbol de la seva capacitat de resistència.
  • Imatge de la Batalla de Somme

    Imatge de la Batalla de Somme
    Batalla de Somme
  • Period: to

    Batalla de Somme

    Va ser una batalla del front occidental de la Primera Guerra Mundial que va enfrontar a l'Entente contra el II Imperi Alemany, va ser una de les batalles més grans de la guerra i una de les que provocà més baixes de tota la història, amb més d'un milió, entre morts, ferits i desapareguts.
  • Imatge de la Batalla de Cambrai

    Imatge de la Batalla de Cambrai
    Batalla de Cambrai
  • Period: to

    Batalla de Cambrai

    Va ser una batalla del front occidental de la Primera Guerra Mundial, en la qual per primera vegada els britànics utilitzaren vehicles (tancs) de forma massiva i en operació combinada amb les altres armes participants: la infanteria, l'artilleria i l'aviació. També la primera vegada en què l'artilleria creava una cortina mòbil sense un registre previ. Tot i que la batalla acabà amb una lleugera victòria d’alemanya.
  • Imatge de la Ofensiva de Primavera (Kaiserschlacht)

    Imatge de la Ofensiva de Primavera (Kaiserschlacht)
    Ofensiva de Primavera (Kaiserschlacht)
  • Period: to

    Ofensiva de Primavera (Kaiserschlacht)

    Va ser el conjunt d'atacs alemanys al front occidental de la Primera Guerra Mundial. L'objectiu era intentar derrotar els aliats abans que l'equilibri de recursos humans i materials es decantés definitivament a favor dels aliats, especialment després de l'entrada en guerra dels Estats Units. L'ofensiva de primavera representà l'avenç més espectacular de les forces alemanyes des de 1914 i consistí en quatre accions ofensives separades: Michael, Georgette, Gneisenau i Blücher-Yorck.
  • Tractat de Saint Germain amb Àustria

    Tractat de Saint Germain amb Àustria
    Va consistir en el resultat de l'assemblea reunida per a tractar les condicions de pau després de la Primera Guerra Mundial entre les potències aliades vencedores i l'Imperi Austrohongarès.
  • Tractat de Neuilly amb Bulgària

    Tractat de Neuilly amb Bulgària
    Va ser firmat a la ciutat de Neuilly, als afores de París, entre els representants de Bulgària i de les potències vencedores de la Primera Guerra Mundial.
    El Tractat consagrà el retorn de Bulgària a les fronteres i a diverses cessions territoris en favor dels seus estats limítrofs. Així, hagué de cedir a Grècia la regió de la Tràcia Oriental amb la ciutat de Xanthi, a Iugoslàvia un seguit d'enclavaments fronterers a l'oest del país i part de la regió de Dobrudja a Romania.
  • Tractat de Trianon amb Hungria

    Tractat de Trianon amb Hungria
    Es la conclusió de l'assemblea celebrada al palau del Grand Trianon del castell de Versalles (França), per tal d'establir l'status d'Hongria després de la seva derrota a la I Guerra Mundial. Hi prengueren part, a més del país interessat, les potències vencedores (el Regne Unit, França, Itàlia, Estats Units i el Japó) i llurs associats (el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens -la futura Iugoslàvia-, Romania i Txecoslovàquia).
  • Tractat de Sèvres amb l'Imperi Otomà

    Tractat de Sèvres amb l'Imperi Otomà
    Es va signar a Sèvres (França). El Tractat deixava l'imperi Otomà sense la major part de les seves antigues possessions, limitant-lo a Constantinoble i una part d'Anatòlia.