LA UNIÓ EUROPEA

  • 2009 BCE

    Tractat de Lisboa

    -2009
    Modifica els tractats anteriors per tal d'intentar que la UE sigui més democràtica i transparent.
    Tracta de construir una Europa dels valors, la llibertat i la solidaritat. reducció de les possibilitats d'estancament en el Consell de la Unió Europea mitjançant el vot per majoria qualificada, un Parlament Europeu amb més pes mitjançant l'extensió del procediment de decisió conjunta amb el Consell de la UE, l'eliminació dels tres pilars de la Unió Europea.
  • 2007 BCE

    Ingrés de...

    Ingrés de...
    -2007. L'Europa dels 27.
    (Ingrés de Romania i Bulgària a la UE.)
  • 2004 BCE

    Ingrés de...

    -2004. L'Europa dels 25. Ingrés de Xipre, Estònia, Hongria, Malta, Letònia, Lituània,
    Polònia, República Txeca, Eslovàquia i Eslovènia a la UE.
  • 1995 BCE

    L'Europa dels quinze

    -1995.
    primera ampliació de la ja Unió Europea, que seria la cinquena de la història (tenint en compte la incorporació d'Alemanya Occidental a Alemanya) (Ingrés d'Àustria, Finlàndia i Suècia a la UE.) de manera que la Unió comptava ja amb quinze membres, coneguda com "L'Europa dels quinze"
  • 1992 BCE

    Tractat de Maastricht

    Tractat de Maastricht
    Signatura: 7 de febrer de 1992 Finalitat: preparar la Unió Monetària Europea i introduir elements d'unió política (ciutadania, polítiques comunes d'afers exteriors i d'interior). Principals canvis: establiment de la Unió Europea i introducció del procediment de codecisió, donant més protagonisme al Parlament en la presa de decisions. Noves formes de cooperació entre els governs de la UE, per exemple en matèria de defensa i de justícia i interior.
  • 1973 BCE

    Ingrés de...

    Ingrés de...
    -1973. L'Europa dels 9. Ingrés de Dinamarca, Irlanda i
    Regne Unit a la CEE.
  • 1962 BCE

    La PAC

    La PAC
    • 1962. Adopció dels principis de la Política Agrària Comuna (la PAC), instaurada amb la finalitat de crear un mercat únic de productes agrícoles i fomentar la solidaritat financera a través del Fons Europeu d'Orientació i Garantia Agrícola (FEOGA).
  • 1957 BCE

    Tractat de Roma

    Tractat de Roma
    -1957. L'Europa dels 6. Els 6 països membres decideixen
    ampliar la cooperació a altres sectors econòmics i signen
    el Tractat de Roma, pel qual es constitueix la Comunitat
    Econòmica Europea (CEE), també anomenada Mercat
    Comú i la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica
    (EURATOM).
    L'objectiu és que persones, béns i serveis, puguin moure's
    lliurement a través de les fronteres.
  • 1951 BCE

    Creació de la CECA

    Creació de la CECA
    • El 1951 es va crear la CECA (Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer). La iniciativa va ser valorada molt positivament i s’hi van afegir Itàlia, Bèlgica, Luxemburg i Països Baixos. Aquesta institució va permetre la millora de les relacions entre els països, evitant l’esclafit de nous conflictes.
  • 1951 BCE

    CEE

    Signatura: 18 d'abril de 1951 Entrada en vigor: 23 de juliol de 1952 Expiració: 23 de juliol de 2002 Finalitat: crear la interdependència en el sector del carbó i de l'acer, de tal manera que, a partir d'aquest moment, no pugui succeir que un país mobilitzi les seves forces armades sense que els altres països tinguin coneixement. Amb això es van mitigar la desconfiança i les tensions després de la Segona Guerra Mundial. El Tractat CECA va expirar el 2002.
  • Period: 1950 BCE to 2020 BCE

    LA UNIÓ EUROPEA