Latijns Amerika 1945-2010

By rdj255
  • 1954: Amerika speelt als politieman

    In 1954 was er een democratische regering gekozen in Guatemala, maar deze was socialistisch. De VS bereidde een staatsgreep voor en trainde rebellen. De rebellen wonnen, maar de oorlog koste wel 200000 doden. Of de socialistische regering echt een gevaar zou zijn geweest, word over getwijfeld. De VS duldde geen socialisme in zijn achtertuin en daardoor greep de VS bloedig in. Deze 'politietrol' van de VS ging de volgende jaren vaker naar voren komen.
  • Cuba Wordt Communistisch

    In 1959 lukte het Fidel Castro om de dictator te verjagen. Deze dictator was echter een bondgenoot van de VS. Deze gebeurtenis zou de rest van de geschiedenis van het eiland gaan bepalen. Zelfs voor de wereld zou dit van belang worden.
  • Varkensbaai

    In 1959 was er in Cuba een communistische regering aan de macht gekomen na een guerrillastrijd tegen de pro-Amerikaanse marionettenregering. De VS zag de nieuwe regering als een bedreiging, ook al probeerde Castro zich te verzoenen met de VS. De VS bereidde een plan voor om Castro te verjagen door een bannelingenleger naar het eiland te sturen. Dit mislukte. Nu was Cuba wel verplicht om hulp te zoeken bij de SovjetUnie. Dit was een blunder van de VS.
  • Cuba Crisis

    De mislukte contrarevolutie van de VS zorgde ervoor dat Cuba hulp zocht van de Sovjets. De Sovets wouden op Cuba kernraketten plaatsen. Maar Amerika zag dit door spionagevliegtuigen. Op het nippertje werd een atoomoorlog voorkomen toen de Sovjets op het laatste moment hun schepen met kernwapens terug lieten varen.
  • Nicaragua socialistisch

    Onder Carter verloor de Pro Amerikaanse dictatuur zijn steun van de VS. De Somozas moesten aftreden van Carter. Toen kwamen de Sandinisten aan de macht. Deze waren socialistisch. Onder Carter bleef de relatie goed, maar toen Reagan aan de macht kwam werd Nicaragua weer als een communistisch bolwerk beschouwd.
  • Falklandoorlog

    De regering van Argentinië had een afleiding nodig voor de interne problemen in het land. Ze vielen daarom de Falklandeilanden binnen. Ze dachten dat het VK hier niet op zou regeren omdat die een zware economische periode achter de rug had. Niks was minder waar. Het VK heroverde de eilanden, en versloeg Argentinië. De Argentijnse Junta zakte hierdoor in en Argentinië werd weer een democratie.
  • 1989

    In dit jaar werden veel regionale conflicten in Zuid-Amerika opgelost. In El Salvador werd vrede gesloten tussen de regering en de rebellen, in Nicaragua kwamen vrije verkiezingen, en Cuba moest van Gorbatsjov zijn troepen uit Afrika terugtrekken. Dit heeft er mee te maken dat de koude oorlog ten einde loopt. De VS hoeft niet meer agressief op te treden in Zuid-Amerika en Zuid-Amerika kan eindelijk haar eigen weg inslaan.
  • Hugo Chavez

    In 1998 kwam Hugo Chavez aan de macht. Deze populistische socialist was sterk gekant tegen de VS. De VS was overal de schuld van. Het was wel opmerkelijk dat hij een sterke toon tegen de VS had, want hij kon niet terugvallen op de SovjetUnie. In die tijd kwamen veel linkse regeringen in het zadel in Zuid Amerika.
  • Een Indiaan als president

    In bolivia word een Indiaan als president verkozen. Dit is voor het eerst in Zuid-Amerika dat er een Indiaan tot president wordt gekozen. Voor het eerst dus een president van eigen bloede, in plaats dat er een Europeaan of een halfbloed de baas is. Etnisch gezien is dit een erg belangrijke gebeurtenis omdat er sinds de Spaanse overheersing nooit meer een Inheems persoon de macht in handen heeft gehad. Daarmee kan dit worden gezien als een doorbraak.
  • Raul Castro

    Raul Castro is de boer van Fidel Castro, de bekende leider van Cuba. Fidel is in 2008 afgetreden vanwege gezondheidsproblemen. Zijn jongere broer is nu de president. Onder Raul zijn de banden met de VS verbeterd en ook economisch veranderd het land. Er kan misschien sprake van zijn dat er op den duur zelfs meer vrijheid in het land kan komen.