Nya tider, nya världar

  • Period: 500 to 1000

    Äldre medeltiden

  • 600

    Islam

    Profeten Muhammed grundade islam och lyckades att enade många olika folken på den arabiska halvön.
    perspektiv: religion.
  • 742

    Karl den store

    Karl den store var en kung över frankriket, han krönt till romersk kejsare av påven år 800. Under sin levnad han skapade ett rike som sträckte över väst och sydeuropa som kallades för Europa. Efter hans död splittrades riket till Frankrike, Tyskland och italien.
    Perspektiv: politik.
  • 871

    Alfred I 'den store'

    Alfred I 'den store' av Wessex var kungen av Wessex i England och en inspirerande militär ledare. Han fick försvara riket mot de danska vinkningar och slog tillbaka den viking invasion. Han fick göra stora befästningsverken, förstärkande hären och byggde ut flotten och detta en av anledningarna som ledde till att vikingatågen slutade.

    Perspektiv: politik.
  • Period: 1000 to 1300

    Högmedeltiden

  • 1015

    Harald Hårdråde

    Harald Hårdråde var en av de sista vikningskungurna. Han grundade Oslo ca 1050. Kung Harald har fått större bragder i tankarna; han ville bli kungen av England och året 1066 seglade han till England med alla sina män men stupade i strid med den engelske kungen Harald Godwinson. Perspektiv: Politik.
  • 1054

    stora schismen

    Under 1054 kristendomen splittrades till två två stora inriktningar romersk-katolsk och grekisk-ortodox.
    Perspektiv : religion
  • 1095

    Första korstågen

    Den katolska kyrkan hade en stor makt vilket ledde till korstågen. Påven kallade för ett heligt krig för att ta över eller “befria” palestina från muslimer. Kristna riddare lyckades att fånga Jerusalem och efter sju veckors belägring började dem massakrera stadens muslimska och judiska befolkning. Korstågen bidrog till en modernisering av Europa och fick ha bättre intellektuell kultur genom tillgången till gamla grekiska skrifter.
    Perspektiv: Politik, religion och Kultur.
  • 1187

    Andra korståget

    Påven kallade för den andra korståget efter det kristna Edessa hade fallit, men korståget misslyckades och och de besegrades och de tvingades att återvända till Europa. Året 1187 muslimska ledaren Saladin lyckades att ta kontroll över nästan hela området som kristna tidigare hållit inklusivt jerusalem.
    Perspektiv: Politik, religion och Kultur.
  • Period: 1300 to 1400

    Senmedeltiden

  • 1347

    Digerdöden

    Digerdöden eller pesten kom till Europa och skördade upp till 25 miljoner (en tredjedel av Europa) och många judar förföljdes och dödades särskilt i tyskland för att de trodde att judarna hade spridit digerdöden genom att förgifta dricksvattnet. Pesten ledde till några positiva förändringar t.ex bönderna som fanns kvar hade bättre förhandlingsläge genom att ha stora och mera odlingsutrymme.

    Perspektiv: samhället
  • 1381

    John Wycliffe

    ohn Wycliffe var en engelsk teolog som kritiserade kyrkans rikedomar. Han var en inspirationskälla till 1300-talets bondeupproret i England.
    Perspektiv: religion.
  • Period: 1400 to

    Renässansen

  • 1420

    Jeanne d'Arc

    Jeanne d'Arc och även kallad för Jungfrun av Orléans. Hon var en fransk bondflicka och en starkt religiös symbol. Hon lyckades att vända den franska krigslyckan gentemot engelsmännen och kunde vinna strider i hundraårskriget.
    Perspektiv: politisk
  • 1450

    Boktryckarkonsten

    Johann Gutenberg fick komma på Boktryckarkonsten som ledde till att böckerna kopieras snabbare jämfört med handen och denna konst hjälpte att sprida reformationen samt andra utvecklingar och ideer snabbare.
    Perspektiv: Teknik och vetenskap
  • 1517

    Martin Luther

    Martin Luther var en kyrkoman och en professor i teologi. Han kritiserade den katolska kyrkan och presenterade en skrift på 95 teser (påstående som han argumenterade för)
    Som talade mot handeln. Han inledde reformationen och förändrade kyrkan och samhället, och han har fortfarande sin märke i samhället idag.
    Perspektiv: samhället, religion
  • Period: to

    Upplysningen

  • Isaac Newton

    Isaac Newton var en engelsman som forskade kring fysiska lagar som himlakropparnas rörelse och kunde fastslå tyngdlagen. Han fick bevisa att jorden var inte mitt av universum. Hans revolutionära idéer var en inspirationskälla till vetenskapliga utvecklingar som kom efter och detta ledde till stred mot kyrkans synen på mänskliga existensen.
    Perspektiv: teknik och vetenskap.
  • Upplysningens vetenskapliga ideer.

    Upplysningen vetenskapliga ideer. Under upplysningen väcks ideer mänskliga rättigheter som till exempel liberalism, då upplysningens stora ideer syftade att tro på människans förnuft och omfamna människans rättigheter. Dessa ideer var anledningen till två stora revolutioner, den amerikanska och den franska.
    Perspektiv: samhället