PRIMERA GUERRA MUNDIAL

Timeline created by GerardSocials
In History
 • Creació de la Triple Aliança

  Creació de la Triple Aliança
  Alemanya, Àustria-Hongria i Itàlia consoliden una aliança de les potències centrals.
 • Alemanya ajuda al Soldà del Marroc contra França i Espanya

  Alemanya ajuda al Soldà del Marroc contra França i Espanya
  Degut a que Alemanya havia arribat tard al repartiment colonial i a la manca de territoris que li van pertocar com a potència industrial durant la Conferència de Berlín de 1885, Alemanya comença a pressionar per tal de tenir els territoris que considera que li corresponen. El primer que fa és ajudar al Soldà del Marroc per tal que la invesió hispanofrancesa no triomfi.
 • Conferència d'Algecires

  Conferència d'Algecires
  La disputa entre França i Espanya contra Alemanya acaba amb la creació del protectorat del Marroc, en mans de les dues primeres potències.
 • Creació de la Triple Entesa

  Creació de la Triple Entesa
  Davant de la creació de la Triple Aliança de les potències centrals (Alemanya, Àustriahongria i Itàlia), França, Rússia i Gran Bretanya creen una aliança amb l'objectiu de frenar els plans expansionistes d'Alemanya.
 • Alemanya ajuda als marroquins durant una insurrecció popular contra el domini francès

  Alemanya ajuda als marroquins durant una insurrecció popular contra el domini francès
  Alemanya, davant de l'aixecament popular marroquí contra el protectorat francès, mobilitza bona part de la kriegsmarine davant les costes marroquines amb la voluntat d'atacar les tropes franceses. Gran Bretanya entra en el conflicte donant suport a França, generant-se una situació d'empat militar. La situació es soluciona amb l'ampliació del domini alemany a Camerún.
 • Primera guerra balcànica

  Primera guerra balcànica
  L'annexió de Bòsnia i Hercegovina per part de l'Imperi austrohongarès, provoca que Sèrbia, potència regional amb l'ajuda de l'Imperi rus, declari la guerra a Àustriahongria
 • Segona guerra balcànica

  Segona guerra balcànica
  En aquest segon conflicte balcànic, pràcticament indistingible del primer, Sèrbia s'acaba consolidant com a potència regional. Aquest fet procupa als austrohongaresos, ja que temen un més que possible aixecament dels pobles eslaus amb el suport de Rússia. Degut a aquest fet Àustria acaba consolidant la seva aliança amb Alemanya.
 • Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  L'hereu de l'Imperi austrohongarès, Francesc Ferran, va ser assassinat a Sarajevo, capital de Bòsnia (ocupada pels austríacs des del 1908), a mans de Gabril Princip, un nacionalista Serbi que pertanyia a l'organització secreta de la mà negra
 • Inici 1GM

  Inici 1GM
  El mes passat, Gabril Princip va assassinar a l'Arxiduc Francesc Ferran i a la seva dona. Àustria Hongria acaba declarant la guerra a Sèrbia.
 • Batalla de Tannenberg

  Batalla de Tannenberg
  Batalla que va enfrentar al primer i segon exèrcit de l'Imperi rus i el vuitè exèrcit alemany al començament de la Primera Guerra Mundial. La batalla va portar a la total aniquilació del segon exèrcit rus i, en una sèrie de batalles posterios, també la del primer exèrcit. En aquest enfrontament destaca l'utilització del ferrocarril per part de les tropes alemanes lo que va permetre a un sol exèrcit enfrontar-se a dos exèrcits en un sol front. Els exèrcits russos eren més grans, però més lents
 • Primera batalla del Marne

  Primera batalla del Marne
  Primera batalla de la Primera Guerra Mundial. Va passar entre el 5 i el 12 de setembre de 1914 donant com a resultat una victòria aliada sobre l'exèrcit alemany suposant. Aquesta, va suposar el fracàs del Pla Schlieffen. A principis de setembre de 1914, els alemanys es trobaven a 40 quilòmetres de París. Ara bé, els exèrcits francès i anglès van aconseguir reorganitzar-se i aturar l'avanç de l'exèrcit alemany.
 • Batalla de Verdún

  Batalla de Verdún
  Batalla lliurada del 21 de febrer al 18 de desembre de 1916, va ser la batalla més gran i llarga de la Primera Guerra Mundial en el front occidental entre l'exèrcit alemany (atacant) i el francès (defensor). Va ser una batalla de 303 dies; la més llarga i costosa de la història. Va costar un total de 377.231 baixes franceses i 337.000 baixes alemanes, donant un total de 714.231 baixes. 70.000 persones morien cada mes al camp de batalla, tot i que les xifres actualment encara estan en discussió.
 • Batalla del Somme

  Batalla del Somme
  La batalla del Somme va ser una de les més llargues i mortíferes de la 1GM, amb més d'un milió de soldats morts entre ambdós contrincants. Les forçes britàniques i franceses van intentar trencar les línies alemanes al llarg d'un fornt de quaranta kilòmetres al nord i al sud del riu Somme, al nord de França. El principal propòsit era fer desviar tropes alemanes de la batalla de Verdún. Al final, les baixes de la batalla del Somme van acabar sent superiors a Verdún.
 • Triomf de la Revolució Soviètica

  Triomf de la Revolució Soviètica
  Triomf de l'alternativa revolucionària a Rússia. Després de les derrotes de l'exèrcit rus durant la 1GM i l'extensió de la fam i pobresa extrema a la població russa esclata una revolució que fa abdicar al tsar Nicolau II. Amb l'entrada dels bolxevics i els soviets al poder, es firma el tractat de Brest-Litovsk, donant per finalitzada la participació de Rússia a la 1GM, amb alts costos econòmics i territorials per aquesta.
 • Segona batalla del Marne

  Segona batalla del Marne
  Batalla que va del 15 de juliol al 6 d'agost de 1918. Última gran ofensiva alemana al front occidental. L'atac fracasà quan un contraatac aliat encapçelat per forçes franceses i americanes, equipades amb centenars de tancs, destruí el flanc dret alemany causant-li grans baixes. La derrota d'Alemanya marca l'avenç implacable dels aliats que va concloure amb la firma de l'armnistici cent dies més tard.
 • Alemanya signa l'armistici

  Alemanya signa l'armistici
  L'armnistici del 11 de novembre de 1918 va ser un tractat firmat a Le Francport que va acabar amb la lluita per terra, mar i aire de la 1GM entre els Aliats i l'Imperi alemany. També conegut com l'Armistici de Compiègne (Francport estava aprop d'aquesta ciutat francesa) pel lloc on va ser firmat a les 5:45 pel mariscal francès Foch i entrà en vigor a les 11h, hora de París, l'11 de novembre, marcant la victòria dels aliats i una derrota per Alemanya, tot i que no una rendició formal.
 • Signatura del Tractat de Versalles

  Signatura del Tractat de Versalles
  Tractat que acaba oficialment amb l'estat de guerra entre l'Alemanya del Segon Reich i els Aliats de la 1GM. Va ser firmat a la Galeria dels Miralls de Versalles, exactament 5 anys després de l'atemptat de Sarajevo.
  En aquest tractat s'hi declarava Alemanya responsable de la guerra i l'obligaven a pagar fortes indemnitzacions pels danys causats. També quedava desposeïda del seu imperi, que es va repartir entre Regne Unit i FRança. Finalment, es reduïa al mínim l'exèrcit i l'armada alemanys.
 • Period: to

  La pau armada

  Es coneix com a "pau armada" el periode de temps que va des de la guerra Franco-Prussiana fins a l'inici de la Primera Guerra Mundial. Es caracteritza per un fort desenvolupament de la indústria bèl·lica de les diferents potències i per la creixent tensió de les relacions internacionals. Les continuades tensions entre els Estats a causa de conflictes tant nacionalistes com imperialistes van portar a cada Estat a destinar una gran quantitat de capital estatal a la indústria d'armament i l'exèrcit
 • Period: to

  Guerra de moviments

  Les operacions bèl·liques van començar al front occidental, quan en una rapidíssima operació (Pla Schlieffen) els exèrcits alemanys van atacar França entrant per Bèlgica i Luxemburg, amb l'esperança de vèncer ràpidament i de poder concentrar tots els esforços al front oriental.
 • Period: to

  Guerra de trinxeres

  Després de la batalla del Marne, els fronts es van immobilitzar. Al front occidental es van obrir trinxeres des de Suïssa fins al mar del Nord, i va començar una fase de la guerra en la qual guanyar un pam de terra a l'enemic comportava desenes de milers de morts. Aleshores es va fer necessari buscar nous aliats.
  Al final del 1914 Turquia va entrar a la guerra, l'any següent ho va fer Itàlia i Bulgària i, el 1916, Romania.
 • Period: to

  1917: Entrada dels EUA i final de la guerra

  Fase final de la guerra:
  - Tropes cansades i esgotades: amotinaments i desercions.
  - Triomf de la Revolució soviètica. Firma del Tractat de Brest-Litovsk. Rússia es retira de la guerra.
  - Entrada dels EUA amb la triple entesa. Enfonsament del Lusitania.
  - 1918: Derrota d'Àustriahongria i retirada de Turquia. Fi de la guerra al front oriental.
  - Derrota de l'exèrcit alemany al front occidental durant la segona batalla del Marne.
  - Revolució obrera a Berlín.
  - Alemanya signa l'armnistici.