Fim18 estel 1  1

Revolució Russa (comunista)

By roger19
  • Creació del Partit Socialdemòcrata rus.

    Creació del Partit Socialdemòcrata rus.
    Representant a les classes obreres, d'influència marxista, apostaven per la revolució del obrer, i a partir d'aquí cap al comunisme.
  • Period: to

    Revolució Russa

    Tot el procés revolucionari comença a partir de principis de segle, i culmina amb la mort de Lennin (pare de la revolució)
  • Period: to

    Rússia Tzarista

    Rússia era un país clavat en l'Antic Règim dirigit per la dinastia Romanov (monarquia absoluta) el rei en aquella època va ser Nicolau II, que concentrava tot el poder de l'imperi en les seves mans
  • Period: to

    Situació Prerevolucionària:

    Desde inicis de segle ja es va fer evident que hi començen a aparèixer moviments contradictoris al Tzarisme.
    En nuclis urbans aïllats, en ciutats industrialitzades començem a aparèixer grups socials com la burgesia i el proletariat. La burgesia es fa seves les idees del liberalisme, mentre que el proletariat s'agafa a les idees Marxistes. També hem de destacar que l'anarquisme s'exten per zones rurals. Aquests moviments cada cop són més populars fins a arribar al 1917...
  • Cissió del Partit socialdemòcrata rus.

    Cissió del Partit socialdemòcrata rus.
    El partit es va dividir entre Bolxevics (que significa majoria) i menxevics (minoria).
    Els Bolxevics volien una Rússia Comunista/Socialista, sense passar per la revolució Capitalista (saltar-se el liberalisme burgès)
    En canvi els Menxevics apostaven per un comunisme més clàssic (amb revolució liberal prèvia, i finalitzar el procés amb el comunisme)
  • La Revolució fallida de 1905, precedent de la revolució de 1917

    La Revolució fallida de 1905, precedent de la revolució de 1917
    A inicis del s.XX la oposicó al Tzar va augmentar, degut al malestar social per diversos motius: les condicions de vida empitjoren molt (fam), la corrupció a la cort. I les condicions pèssimes dels soldats que lluitaven contra el Japó per la disputa de Manxúria.
    En aquest context les masses es van moure. Manifestació davant del palau de Petrograd, on residia el Tzar, l'exèrcit va reprimir la manifestació molts morts. Aquest fet es va coneixer com a diumenge sagnant.
  • Carta al Tzar

    Els obrers envien una petició en forma de carta al Tzar, on li demanen:
    -Millora de les condicions de vida i treball
    -Convocar una assamblea nacional constituent (un parlament) El Tzar no escolta les peticions, però fa petites reformes :
    Creació de la DUMA : òrgan de caràcter consultiu, amb molt poc poder. Reforma agrària per a evitar problemes de desigualtat (impulsada per Stoplin)
  • Creació de la Duma

    Creació de la Duma
    Òrgan consultiu sense cap mena de poder, només per a fer veure que el Tzar símplica amb les demandes que li fa la població.
  • Rússia entra en la 1a Guerra Mundial.

    Rússia entra en la 1a Guerra Mundial.
    Rússia s'endinsa en la 1a G.M, súneix amb França i Anglaterra per a derrotar a la Triple Aliança (II Reich, Imp. Austrohúngar i Imperi Otomà)
  • Period: to

    Revolució de 1917

    Es divideix entre: Revolució de febrer, i revolució d'octubre
  • Revolució de Febrer de 1917

    Rússia al enfrontar-se en el front oriental amb el II Reich, l'exèrcit rus es queixa que són molt inferiors (malestar) i la població no accepta la inflació dels preus ja que molts homes deixen els seus treballs per anar al front (malestar general). Al febrer de 1917, moviment revolucionari per tot el malestar en forma de vaga i acompanyat de insurrecció militar. Lideraqtge dels soviets, provoca que el Tzar abdica i s'estableix un govern provisional.
  • El Tzar abdica

    El Tzar abdica
    El rei abdica degut al malestar de la població ja que degut a la guerra i la situació de penúria econòmica provoca un malestar descomunal. Llavors el Tzar renúncia al seu poder.
  • S'estableix el govern constitucional.

    Després de que el Tzar abdiqués, el poder cau en mans de la Duma, que aquesta otorga el poder a un govern provisional liderat per el Príncep Lívov, un aristòcrata liberal.
  • Period: to

    Govern Provisional

    Aquest govern de Lívov de caire liberal promet reformes a la població: llibertat política, llibertat d'opinió, reformes laborals... Però tot i aquest govern, Rússia segueix tenint dos grans problemes :
    Els problemes econòmics i la guerra, ja que Lívov no va voler retirar-se de la guerra, encara que la població li demanés no ho va fer. Això acabara desencadenant al l'octubre en la revolució Bolxevic, liderada per Lennin.
  • Lennin torna de l'exili.

    Lennin torna de l'exili.
    Lennin torna a Rússia després d'haver estat a l'exili a Suïssa, torna per a agafar les rendes de la revolució i poder portar al país al comunisme. Vol fer-se amb el control del soviet més important, el de Petrograd. Lennin al arribar, publica unes tesis, anomenades Tesis d'Abril, que marcaven les línies que havia de seguir el país per a converti-se en comunista, (defensa de la necessitat de revolució obrera i la necessitat de sortir de la 1a GM)
  • Kerenski substitueix Lívov en el govern provisional.

    Kerenski substitueix Lívov en el govern provisional.
    A l'abril, es fa evident que el govern provisional no és capaç d'arreglar els problemes de fons del país (hiperinflació, fam, guerra...). En aquest context Lívov és substituït per Kerenski (un essetita), Kerenski vol enfrontar-se al soviets per a controlar la situació i també vol enfrontar-se al partit Bolxevic.
  • Intent de cop d'estat per sectors absolutistes liderat per Kornílov.

    Intent de cop d'estat per sectors absolutistes liderat per Kornílov.
    A l'agost de 1917, es va intentar fer un cop d'estat protagonitzat per sectors absolutistes, liderat per el general Kornílov. Aquest cop d'estat és fallit ja que el govern provisional, ajudat per els Soviets i per el Partit bolxevic aconsegueixen sufocar el cop d'estat (malgrat les seves diferències). El suport dels bolxevics i dels soviets cap a kerenski els fa sortir reforçats i adquireixen privilegi. Mentre que el gov. provisional en surt debilitat.
  • L'aprovació de les tesis de Lennin: inici de la revolució.

    L'aprovació de les tesis de Lennin: inici de la revolució.
    El partit Bolxevic accepta les tesis de Lennin com a pautes per a seguir amb la revolucio, (en detriment de les tesis de Karmenev, que eren l'alternativa a les de Lennin). Un cop tancat el debat de les tesis ens trobem a la porta de la revolució. El focus revolucionari és el Soviet de Petrograd, liderat per Trotski, el qual té la intenció de fer desaparèixer el govern provisional.
  • L'esclat de la revolució Bolxevic.

    L'esclat de la revolució Bolxevic.
    El focus revolucionari és el soviet de Petrograd, liderat per Trotski, aquest proposa de fer boicot al govern provisional de Kerenski. Llavors el 25 d'Octubre, es produeix una insurreció dels obrers de Petrograd armats (amb suport de l'exèrcit), amb l'intenció d'ocupar el Palau d'Hivern, la seu del govern provisional. Paralel·lament a la base naval de Kromstadt els mariners realitzen una insurreció. La revolució es fa efectiva.
  • Period: to

    Desenvolupament de la revolució

  • Expansió de la revolució

    Després de la revolució del 25 d'octubre, l'efecte de la revolució s'expandeix per altres nuclis industrials del país. En el novembre del 1917, els bolxevics controlen la part més central i septendtrionals (+ propera a Europa) del país. Encara hi ha zones controlades per Tzaristes, és a dir, el poder bolxevic encara no és homogeni, ja que els Tzaristes encara controlen zones de Rússia, ja que eren gent molt influent, Aquest context donarà a lloc a una guerra civil entre bolxevics i tzaristes.
  • Eleccions a Rússia

    El novembre, es convoquen unes eleccions per a l'assamblea nacional constituent, de la qual els esserites en surten els vencedors, per altra banda els bolxevics esperaven millors resultats dels que vàren obtenir. Els bolxevics tenien prou poder per a tancar l'assamblea nacional i invalidar les eleccions, i així ho vàren fer. Els bolxevics realitzen un cop de força i tanquen l'assamblea.
  • Lennin es fa amb el poder.

    Just després de tancar l'assamblea (amb un cop d'estat) degut al resultat de les eleccions, Lennin lider dels Bolxevics assoleix el poder del país. Lennin crea un govern íntegrament bolxevic. L'estat i el partit es confonen, ja que el partit esdevé el nucli de poder del país amb un aire dictatorial. La direcció del partit esdevé en mans del Politbureau, dirigit per Lennin.
  • Tractat de Brevst-Litovsk

    Tractat de Brevst-Litovsk
    Lennin signa la pau amb Alemanya, per a tancar la 1a GM a Rússia, Lennin firma aquest tractat acceptant que perd part de territoris de l'oest de Rússia, per a donar-los a Alemanya com a condició del tractat. Això significa el fi de la 1a GM per als russos, i per lo tant es soluciona un dels problemes que més preocuava a la poblacio.
  • Period: to

    Guerra civil russa:

    Quan els Bolxevics arriven al poder, Rússia al ser tant gran era impossible tenir tots els territoris controlats, les zones que no tenien controlades el Bolxevics eren controlades per Tzaristes i burgesos. Això desencadena en una guerra civil entre l'exèrcit roig, revolucionaris (liderat per Trotski, mà dreta de Lennin) contra l'exèrcit blanc contrarevolucionaris (suportat per burgesia, Tzaristes...) La victòria acaba sent per a l'exèrcit roig degut al comunisme de guerra que aplicà Lennin.
  • Execució del Tzar

    Execució del Tzar
    És durant l'inici de la Guerra civil quan membres revolucionaris, acaben executant al Tzar i a la seva família de la dinastía Romanov, per a evitar un rebrot del Tzarisme
  • Period: to

    Mandat de Lennin, el pare de la revolució.

    Quan Lennin va arribar al poder, l'estat va organitzar-se de la manera segúent: Poder executiu: en mans de Lennin (fins al 24), + el consell de ministres (consell de comissaris del poble)
    Poder legislatiu: En mans del consell dels soviets o del soviet suprem. Tots els òrgans en mans del partit bolxevic o PCUS.
    Lennin en el seu mandat aplica reformes per a fer de Rússia un país comunsita
    -Col·lectivització de les terres, nacionalització de la banca, signa la pau amb alemanya...
  • Period: to

    La Nova Política Econòmica (NEP)

    Podem definir la NEP com la nova política econòmica impulsada a partir de l'any 1921 al acabar la guerra civil, que pretenia : augmentar la producció, i millorar les condicions de vida le la població, a més a més debilitar els sectors contrarevolucionaris i que el poble augmenti la seva confiança en la revolució. La NEP suposa el retorn a la economia de mercat i a restablir la propietat privada en el camp de la pagesia per a que surtin pagesos emprenedors.
  • Canvi de nom

    Canvi de nom
    El partit Bolxevic passa a dirse Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS)
  • El naixement de la URSS

    El naixement de la URSS
    Una de les idees de més pes en les tesis d'Abril de Lennin es compleix, neix la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, aquest país teòricament havia de ser un estat federal amb un alt nivell d'autonomia per a les repúbliques, però sota el mandat del successor de Lennin , Stallin no fou aixi, ja que Stallin va dominar les repúbliques de la URSS sota la tutela de Moscú sense cap autonomia per a elles.
  • La mort de Lennin: mor el pare de la revolució

    La mort de Lennin: mor el pare de la revolució
    En aquesta data mor el líder dels Bolxevics, Vladimir Lennin, tot el poble queda treumatitzat per la mort del seu cap, el seu successor serà Stallin (encara que no fos un dels favorits a succeir-lo ja que hi havia altres personantges més ben situats com Trotski)