SEGONES AVANTGUARDES

  • Pop-Art

    Pop-Art
  • Period: to

    POP-ART: Anomenat així per crític d'art Lawrence Alloway. Londres- Nova York. Representen la crítica social i en Espanya la repressió de llibertat d'espressió de Franco agafant fotográfies o obres creaven noves representacions.

    Destaquen:Andy Warhol (principalment),Lichtenstein, Rauschenberg,Johns,Wesselman,Oldenburg,Hockney i Segal.Hamilton (Europa) i a Arroyo,Genovés,l'Equip Realitat i l'Equip Crònica(Espanya).
    És cridaner i colorit visualment.
    Les tècniques de serigrafia i impressió ajudaven a impactar visualment. Es fa servir qualsevol objecte o material que representés el consumisme. Se satura o es repeteix l'objecte de l'obra per representar l'efecte anestèsic que allò banal ens crea.
  • Period: to

    SEGONES AVATGUARDES XX

    Comença amb les conseqüències de la Segona Guerra Mundial i l'esclat de les Guerres de Corea, del Vietnam, la revolució de Cuba de Fidel Castro i la mort de Franco a Espanya i amb això la divisió dels països al bàndol Capitalista i al bàndol Comunista. Amb aquest desacord es desferma la Guerra Freda en què la relació dels països era fràgil.
  • Informalisme

    Informalisme
    Jackson Pollock i Willem de Kooning com un dels principals representants. Fou el creador de l'action painting, que integrava l'artista dins l'obra i del dripping tècnica que es basava en el degoteig i els regalims de la pintura.
    Pintura cali·ligràfica: Mark Tobey i Franz Kline.
    Pintura espacialista: Rothko, Newman, Ad Reinhardt i Still
  • Period: to

    Expresionisme abstracte o Informalisme

    Era normal l'oli sobre el llenç. Sol ser abstracte, però poden haver-hi excepcions en què s'identifiqui una figura. L'espai pictòric es tracta amb frontalitat i no hi ha jerarquia entre les diferents parts de la tela. Paleta de colors limitada als colors primaris més blanc i negre. Es representa l'angoixa i el conflicte de l'època amb els traços violents.
  • Period: to

    Guerra Freda

  • Creació de Dau al Set

    Creació de Dau al Set
    A Barcelona, Joan Brossa ( poeta i creador de poesia visual), amb Antoni Tàpies, Joan Ponç, Modest Cuixart, Joan Josep Tharrats creen aquest grup. I a Madrid, el grup El Paso, format entre d'altres per Millares, qui treballava amb teles de sac, i Saura .
  • Art Conceptual: No és per a l'espectador, es tracta del que representa l'obra.

    Art Conceptual: No és per a l'espectador, es tracta del que representa l'obra.
    Kosuth li dóna diferents significats sobre l'obra.
    Van desapareixent els suports acostumats. Els espectacles artístics apareixen que són anomenats "happenings" com els "performances" que conviden l'espectador a participar-hi. També sorgeixen el Land art
    on es manipula el paisatge com a obra i el Body art on el cos participa com a obra.
  • Period: to

    Neurofiguració: Bacon: els personatges mostren situacions d'angoixa física i psíquicament. Balthus: obres d'adolescents en ambients burgesos Lucian Freud: mostra als models nus i el seu sentiment de menyspreu a ells en el món de l'art.

  • Abstracció geomètrica: s'opossa al extremisme de subjectivitat de l'Expressionisme Abstracte

    Abstracció geomètrica: s'opossa al extremisme de subjectivitat de l'Expressionisme Abstracte
    Les formes i colors d'aquest cerquen l'expressivitat.
    La pinzellada és poc perceptible i sense relleu amb formes geomètriques simples. Destaquen Frank Stella, Kenneth Noland o Ellsworth Nelly.
  • Op-Art i Art Cinètic: crean efect optics per a l'ull humà amb les figures geomètriques i els colors.

    Op-Art i Art Cinètic: crean efect optics per a l'ull humà amb les figures geomètriques i els colors.
    Destaquen: Vasarely, Riley , Sempere o Alfaro.
  • Art Minimalista: surt de l'abstracció geomètrica i és molt senzill.

    Art Minimalista: surt de l'abstracció geomètrica i és molt senzill.
    Va començar com a escultura i després va desenvolupar-se als altres camps. Volien treballar AMB i EN l'espai. Negaven referències al món figuratiu. Només es muntava l'obra, no li posaven personalitat.
    Destaquen: Flavin, Judd, André, LeWitt i Serra.
  • Period: to

    Context

    Es troba el Comunisme a Xina, la Guerra de Vietnam, el moviment hippy a U.S.A. Van matar a Martin Luther King qui advocava per els drets de la gent negre. Israel fa la Guerra dels Sis Dies. Es tracta dedistreure a la gent amb el consumisme per aixó, Wharhol inclou una important càrrega de ruptura i dessacralització
    dels mites tradicionals i es dirigeix a una societat en què la cultura i els productes de baix cost sembla que van plegats.
  • Art povera o povre: li dona oportunitat als materials que no es consideraven nobles.

    Art povera o povre: li dona oportunitat als materials que no es consideraven nobles.
    Materials poc ortodoxes com terra, pedres, sorra, etc. per donar relleu.
    Intenten restar la fredor d'altres corrents.
    Artistes a destacar: Pistoletto i Manzoni.
  • Hiperrealisme:tornem a veure a figures com a element.

    Hiperrealisme:tornem a veure a figures com a element.
    S'empra tècnica per aconseguir aquesta il·lusió de realisme semblant a una foto i feien servir una per guiar-se. Destaquen Close, Nottingham, Estes i Hanson i De Andrea que destaquen per la creació de figures escultòriques que reproduïen moments quotidians de les persones.
    A Europa hi destacà el Grup Zebra a Alemanya i Antonio López a Espanya.
  • Arquitectura postmoderna

    Arquitectura postmoderna
    Els arquitectes fan servir elements decoratius i constructius d'etapes anteriors enfront dels plantejaments proposats pel Moviment Modern. S'arrela al Japó amb Kenzō Tange i Arata Isozaki. Destaquen: Michael Graves
    Robert Venturi, Aldo Rossi i a Espanya hi destacà Ricard Bofill i Enric Miralles.
  • Mort de Franco

    Mort de Franco
    La mort de Franco indica que s'acava la dictadura a Espanya. En el cas de Tapies, ell s'inpirava en les lleis d'opressió de llibertat d'expressió de Franco, durant la seva dictadura. Com per exemple Creu i R.
  • Postmodernitat

    Postmodernitat
    Neoexpressionisme i Transvanguardia: reacció davant de l'art conceptual sorgeixen nous moviments que parteixen d'una base en comú d'ideologia postmoderna. Una d'Alemanya i Europa i l'altre d'Itàlia. S'assimilen en què utilitzen suports grans i que recupera la figuració expressiva. També tornen a treballar amb cavallet. Els corrents tenen els seus matisos: Neoexpressionisme i Transvanguardia.
    Sort, el fenomen Revival, Pattern &decoration, el Neo-Pop, l'art marginal o el Neominimalisme.