T3 30 conceptes: Núria i Marina W.

Timeline created by Marina W
In History
 • Triple Aliança

  Triple Aliança
  La Triple Aliança estava formada per: Alemanya, Itàlia i Austria-Hongria.
 • Triple Entesa

  Triple Entesa
  França, Rússia i Gran Bretanya formen una aliança perquè França temia el poder de l'Alemanya.
 • Escissió entre Bolxevics i Menxevics

  Escissió entre Bolxevics i Menxevics
  Entre els obrers es va difondre la ideología marxista i el 1898 es va fundar el Partit Socialdemocràcia Rus. El 1912 el Partit Socialdemocràcia Rus es va dividir en menxevics i bolxevics. Els menxevics eren més moderats i els bolxevics eres liderats per Lenin, que van impulsar a Rússia una revolució social, que acaba triomfant.
 • Assassinat de l'Arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'Arxiduc Francesc Ferran
  L'Arxiduc Francesc Ferran va heredar el tron d’Àustria-Hongria, amb la seva esposa, a Sarajevo, capital de Bòsnia.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia
  Àustria declara la guerra a Sèrbia perquè estava convençuda que acabria guanyant la guerra i que podria estendre el seu domini als Balcans.
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  Alemanya va intentar atacar un altre cop al front occidental i els francesos van aguantar mesos, sense que Alemanya els vènces.
 • Intervenció de la EUA

  Intervenció de la EUA
  Els EEUU entren a la guerra perquè un submarí alemany va enfonsar el transatlàntic Lusitània, on va morir més de 125 ciutadans americans (1915). Al final l'entrada dels EEUU a la guerra va ser decisiva pel triomf de l'Entesa perquè aporten soldats, armes, etc.
 • Rússia surt de la guerra

  Rússia surt de la guerra
  Al 1917, Rússia triomfa a la revolució bolxevic i els revolucionaris preocupats pels seus problemes interns van signar la pau amb Alemanya.
 • Esclatat de la Revolució Bolxevic

  Esclatat de la Revolució Bolxevic
  Durant la Primera Guerra Mundial, va esclatar la revolució bolxevic a Rússia. Aquesta va enderrocar el tsar Nicolau II i va instaurar el primer Estat comunista del món
 • Inici Guerra Civil Russa

  Inici Guerra Civil Russa
  El nou govern va tindre de fer front a una guerra civil que va durar entre el (1918-1921). Una fracció de l’exèrcit tsarista, formada per membres de les antigues classes privilegiades i per pagesos benestants. Però, la guerra havia deixat el país a la misèria: la fam havia ocasionat cinc milions de morts i la producció s’havia enfonsat.
 • República de Weimar

  República de Weimar
  Al final de la Primera Guerra Mundial kàiser Guillem II va
  abdicar i es va proclamar la República, que va establir la capital a Weimar i que es va fonamentar sobre una constitució democràtica.
  Després de la guerra Alemanya tenia un crisi econòmica, de misèria i d’atur. Els deutes de guerra i les reparacions van provocar una inflació i una depreciació del marc. La República de Weimar va veure amenaçada per moviments revolucionaris d’esquerra i per intents de cop d’Estat de l’extrema dreta.
 • Alemanya es rendeix

  Alemanya es rendeix
  Els alemanys van ser derrotats, havien revoltes al seu exèrcit i manifestacions obreres en contra del seu govern. Alemanya, derrotada, signa l'armistici l'11 de novembre de 1918. Guillem II, l'emperador de Alemany, marxa del país i s'hi proclama la República.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Van signar la pau amb Alemanya i les potències vencedores van imposar les condicions de pau:
  -Alemanya va ser la culpable del conflicte, per tant va haver de pagar fortes reparacions de guerra, tan en diners com en productes, principalment a França i Bèlgica. -Reducció del seu exèrcit.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  La Sociació de Nacions es un organime internacional que serverix per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra. L'organisme no va funcionar perquè els EUA no s’hi va integrar i Alemanya i Itàlia es van retirar posteriorment.
 • Creació dels Fasci Di Combatimento

  Creació dels Fasci Di Combatimento
  En aquesta crisi, va sorgir la figura de Benito Mussolini, que va crear els "fascis de combat" i anomenats camises negres. Eren uns grups paramilitars que es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de manera violenta els sindicats obrers i els seus líders.
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d’Alemanya
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  El 1922 Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força. Al final el monarca, pressionat pels conservadors, el va anomenar cap del govern.
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  El 1922 es va crear la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, un Estat federal que agrupava totes les nacions del vell Imperi dels tsars. L’URSS es governava amb un Parlament, i un sol partit, el PCUS. El nou sistema polític es demostrava per mitjà de la dictadura del proletariat: el poder era exercit pel Partit Comunista.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Lenin era el líder de la revolució i va morir el moment en què
  es debatia quin era el millor camí per consolidar-la.
 • lL Duce arriba al poder

  lL Duce arriba al poder
  Després de 1924 l’Estat i el partit feixista van quedar totalment identificats en un règim en el qual Mussolini es va atribuir plens poders
 • Crisi de Sobreproducció

  Crisi de Sobreproducció
  Els pagesos van ser els primers en ser perjudicats, ja què durant la guerra s’havien endeutat per comprar noves terres i màquines. En acabar el conflicte, les exportacions i el mercat americà no podia absorbir tota la producció. Davant l’augment de l’oferta, els estocs es van acumular, els preus van baixar ràpidament i els pagesos no van poder tornar els préstecs. Va ser la ruïna per a milions de persones que van perdre les terres, màquines i cases.
 • Dijous Negre

  Dijous Negre
  Molts accionistes eren conscients que la cotització de les accions era superior al valor real i que no continuarien pujant. La desconfiança es va estendre entre els inversors i el 24 d’octubre del 1929 (dijous negre) una onada venedora va afectar la Borsa de Nova York
 • 13 Milions d'aturats als EUA

  13 Milions d'aturats als EUA
  Per culpa de la Gran Despressió, el nombre d'aturats va augmentar el 1932 i moltes famílies van caure en la misèria i van haver de viure de la caritat pública.
 • Arriba al poder Franklin D. Roosevelt

  Arriba al poder Franklin D. Roosevelt
  Durant un dels pitjors anys de la Gran Depressió, va guanyar les eleccions un demòcrata. Franklin D. Roosevelt es va crear el New Deal que va rellançar economia nordamericana i reduir els aturats.
 • New Deal

  New Deal
  El 1932, un dels pitjors anys de la Gran Depressió. Franklin D. Roosevelt, va proposar el New Deal per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi. El New Deal (Nou Repartiment), defensava la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia.
 • Reducció Jornada Laboral a 40 hores Setmanals

  Reducció Jornada Laboral a 40 hores Setmanals
  Per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors i per reduir l'atur, l'Estat va afavorir una política de suport als preus agrícoles, l’augment dels salaris i la reducció d'hores laborals a 40 hores.
 • El partit Nazi aconsegueix 13 milions de vots

  El partit Nazi aconsegueix 13 milions de vots
  En les eleccions, el partit nazi ha va aconseguir 13 milions de vots i, el gener del 1933, el president Hindenburg va nomenar Hitler canceller.
 • Creació camps de concentració i holocaust

  Creació camps de concentració i holocaust
  Van crear els camps de concentració per recloure els
  opositors i els enemics del Reich. Molts jueus hi van ser tancats, obligats a fer treballs forçats, i fins i tot van ser exterminats.
 • Hitler es proclama Führer

  Hitler es proclama Führer
  Els esquadrons nazis van provocar un incendi al
  Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes. Aquest incident va servir de pretext a Hitler per eliminar els seus adversaris i exigir plens poders. Hitler es va proclamar Führer i Canceller del III Reich (Imperi).
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  El 1933 es va difundir la obstrucció als negocis jueus. Les lleis de Nuremberg imposibilitaven els matrimonis mixtos i separaven els jueus de la ciutadania alemanya.