Taloutta ihmisen alusta asti

  • 500

    Varhaiskeskiajan luontoistalous

    Ei rahaa, kauppaa käytiin vaihtamalla, köyhää
  • Jan 1, 1200

    1200-luvun esikapitalismi

    Nykyaikaiset pankit, kauppaliitot ym. syntyvät, raha otetaan käyttöön
  • Period: Jan 1, 1400 to Jan 1, 1500

    1400-1500-lukujen Medicit ja Fuggerit

    Medicit oli vauras firenzeläinen kauppiassuku, joka vaurastui pankitoiminnalla ja kaupankäynnillä. Fuggerit olivat saksalaisia kauppiaita, jotka toimivat erityisesti pankki-ja rahoitusalalla.
  • Period: Jan 1, 1500 to

    Merkantilismi

    Merkantilismin ydinajatus oli, että maailman vauraus oli kuin kakku, josta kaikkien oli saatava mahdollisimman suurin pala. Tavoitteena oli saada talous ylijäämäiseksi, ja sen saavuttamiseksi käytettiin tulleja, kauppakieltoja ja monopoleja. Kilpailu nähtiin haitallisena. Teollisuutta edistettiin voimakkaasti.
  • Fysiokratismi

    Fysiokratismissa korostettiin alkutuotantoa (esim. maatalous). Vauraus oli alkutuotannon seuraus, teollisuudella ja kaupalla oli vähäinen merkitys vaurauden tavoittelussa. Maatalouden ylijäämä johti vahvaan valtioon. Fysiokratismin juuret ovat Ranskassa.
  • Period: to

    Taloudellinen liberalismi

    Adam Smithin Kansojen varallisuus loi pohjan taloudelliselle liberalismille. Taloudellisessa liberalismissa vapaa kilpailu johtaa taluskasvuun. Valtion rooli on toimia "yövartijavaltiona". Taloutta ohjaa "näkymätön käsi", siis kysynnän ja tarjonnan laki.
  • Period: to

    Marxilainen suunnitelmatalous

    Taloutta ohjataan valtiojohtoisesti suunnitelman mukaan. Kysyntä luodaan tarjonnalla, joka on suunniteltu etukäteen. Kilpailu on hyvin vähäistä. Suunnitelmataloutta toteutettiin erityisesti sosialistisissa maissa.
  • Period: to

    Keynesiläisyys

    Valtio voi sekaantua talouteen lyhyellä aikavälillä finanssipolitiikalla. Suhdannevaihteluita pitää tasoittaa työttömyyden hallitsemiseksi. Teoria kumpuaa John Maynard Keynesin ajatettelusta ja hänen kirjasta Työllisyys, korko ja raha. Keynesiläisyys ei kyennyt selittämään stagflaatiota tehokkaasti.
  • Period: to

    Uusliberalismi

    Ei tarkasti rajattu suuntaus. Tiukka talouskuri, valtion omaisuuden yksityistäminen ja sääntelyn vähentäminen kuuluvat uusliberalismiin. Uusliberalismi pyrkii esim. talouden vapauteen, kilpailuun ja verojen vähentämiseen. Muun muassa Margaret Thatcherin ja Ronald Reaganin talouspolitiikka lasketaan uusliberalismiksi.
  • Period: to

    Monetarismi

    Monetarismi painotti rahavarannon sääntelyn merkitystä. Inflaatio torjutaan keskuspankin toimilla, esim. rahavarannon kasvatuksella ja koroilla. Rahamäärän liiallinen kasvu johtaa inflaatioon. Monetarismin keskeisin henkilö oli Milton Friedman.