UTBILDNING OCH SKOLA

  • Period: to

    Utbildning och skola

  • Folkskolestadgan

    Folkskolestadgan
    År 1842 så gick folkskolestadgan igenom. Skolor grundades alltså med avsikt att ersätta bristande föräldrar undervisning och för att göra barnen delaktiga i de värden som betraktades som centrala för samhällets utveckling.
  • Folkskoleinspetionen

    Folkskoleinspetionen
    1861 beslutade riksdagen att inrätta folkskoleinspektionen. 20 st inspektörer anställdes på deltid för att följa folkskolans utveckling i sitt distrikt, genom besök i skolor. De skull ge sina synpunkter till skolstyrelsen och skolläraren och dessutom skicka en skriftlig berättelse årligen till domkapitlet och departementet. De flesta folkskoleinspektörer var präster eller läroverkslärare.
  • Normalplanen

    Normalplanen
    1878 bildades normalplanen som idag kallas läroplanen. (folkskolans läroplan)
    innebar att staten beskrev hur progretionen i skolans undervisning skulle se ut. normalplanerna ersattes sedan år 1919 då undervisningsplanen skapades.
  • Skolplikten

    Skolplikten
    1882 som skolplikten för barn formulerades tydligt och förhöll sig till en viss tid i barns liv, det vill säga 1-14 år.
    Formellt sett kan skolplikten i Sverige betraktas i ljuset av 1842 års folkskolestadga som föreskrev skolplikt från senast 9 års ålder. Skolplikten enligt denna stadga var emellertid inte ett obligatorium för barnen utan endast för kommunerna. Först genom 1882 års skolstadga kan vi tala om en skolplikt av den typ vi har idag.4 Att hänföra skolplikten till 1800-talets folkskol