• Skuddene i Sarajevo

    Skuddene i Sarajevo
    Den østerriksk-ungarske tronfølgeren Frans Ferdinans og hans kone blir myrdet i Sarajevo
  • Østerrike-Ungarn angriper Serbia

    Østerrike-Ungarn angriper Serbia
    Krigserklæring etter drapet på FF og hans kone
  • Russia mobilizes

    Russia mobilizes
    Russland som er Serbia sin allierte mobiliserer til krig mot Østerrike-Ungarn
  • Germany declares war on Russia

    Germany declares war on Russia
    Tyskland erklærer krig mot både Russland og Frankrike på to dager, resten av europa mobiliserer, spesielt Storbritannia som også er i trippelentent med Russland og Frankrike.
  • Germany declares war against France

    Germany declares war against France
    Tyskland erklærer krig mot Frankrike
  • UK declares war on Germany

    UK declares war on Germany
    Storbritannia erklærer krig mot Tyskland.
    Krigen på vestfronten går over i stillingskrig
  • Sentralmaktene har framgang

    Sentralmaktene har framgang
    I motsetning til krigen totalt sett vant Sentralmaktene en knusende seier på østfronten, noe som kom klart frem ved freden i Brest-Litovsk. Fronten i øst var mye lengre enn den i vest. Krigsskueplassen var avgrenset av Østersjøen i vest og Minsk i øst, en lengde på 1 200 kilometer, og St. Petersburg i nord og Svartehavet i sør, en lengde på drøyt 1 600 kilometer.
  • Russian Revolution

    Russian Revolution
    Den russiske revolusjon i 1917 avskaffet det russiske keiserriket og brakte bolsjevikpartiet (kommunistpartiet) til makten i Russland. Revolusjonen var en av de viktigste historiske begivenhetene i det 20. århundre. Fram til 1991 ble Russland og mesteparten av det tidligere russiske keiserriket (fra 1922 kjent som Sovjetunionen) styrt av et parti som kalte seg kommunistisk.
  • Bolsjevikene overtar makten i Russland

    Bolsjevikene overtar makten i Russland
    Under oktoberrevolusjonen tok de makten fra den provisoriske regjeringen og etablerte en ny statsmakt basert på sovjetene (råd av arbeidere, soldater og bønder). Under valget til den grunnlovgivende forsamling høsten 1917 fikk bolsjevikene 25 prosent av stemmene, de fleste fra arbeidere i byene. I mars 1918 skiftet partiet navn til Det russiske kommunistparti (bolsjevikene).
  • USA engages in WWI

    USA engages in WWI
    Amerikas forente stater ble involvert i første verdenskrig da de erklærte krig mot Tyskland den 6. april 1917. USA var en uavhengig makt og ble aldri offisielt alliert med ententemaktene og handlet derfor selvstendig og uavhengig, men samarbeidet militært med de allierte. USA sitt store bidrag begynte i 1917 og var i form av utstyr, råvarer og penger.
  • WW 14 points

    WW 14 points
    Wilsons 14 punkter er en oversikt over president i USA Woodrow Wilsons fjorten punkter for fredsforhandlinger i Europa etter første verdenskrig. Han presenterte de fjorten punktene til Kongressen 8. januar 1918. Punktene var basert på Wilsons egne idealer om hvordan en ny storkrig kunne forhindres, noe som i ettertid har blitt kjent som wilsoniansk idealisme.
  • Russia withdraws from war

    Russia withdraws from war
    Freden i Brest-Litovsk var en fredsavtale mellom Sentralmaktene og Den russiske føderative sovjetrepublikk. Avtalen ble undertegnet den 3. mars 1918 i byen Brest-Litovsk, og førte til at Russland trakk seg ut av første verdenskrig og at sentralmaktene hadde vunnet østfronten (første verdenskrig).
  • Keiser Vilhelm II abdiserer

    at regjeringen må ha støtte i parlamentet, fikk først sitt gjennombrudd helt på slutten av keiserrikets tid. 9/11 1918 ble republikken proklamert, og den nye grunnloven trådte i kraft 11. august 1919. Statsdannelsens offisielle navn var Deutsches Reich («det tyske riket»), en betegnelse som brukes om den tyske nasjonalstaten i årene mellom 1871 og 1945. For lett å skille de tre demokratiske periodene av Tysklands historie bruker dagens historikere betegnelsene Weimarrepublikken (1918/19–1933)
  • Tyskland kapitulerer

    Tyskland kapitulerer
    På våren 1918 satte tyskerne inn en siste offensiv, i et forsøk på å vinne krigen før amerikanske tropper kunne settes inn. Tyskerne ble imidlertid stoppet og de allierte startet en motoffensiv, som til slutt tvang tyskerne til kapitulasjon.
  • Versailles-konferansen

    Versailles-konferansen
    Fredskonferansen i Paris 1919 ble gjennomført for å regulere oppgjøret mellom vinnere og tapere av den første verdenskrigen. Konferansen fant sted i og utenfor Paris fra 18. januar 1919[1] til 21. januar 1920. Den ble avholdt av seiersmaktene, men konferansedeltakerne kom fra 32 stater. Sentralmaktene som hadde tapt krigen, ble ikke invitert.
  • Tyskland skriver under på V-traktaten

    Tyskland skriver under på V-traktaten
    Tyskland blir tvunget til å skrive under på Versailles-traktaten.
  • Kinesiske kommunistpartiet stiftes

    Kinesiske kommunistpartiet stiftes
    Kinas kommunistparti (KKP), også kjent som Det kinesiske kommunistparti, er det statsbærende parti i Folkerepublikken Kina (FRK). FRK ble grunnlagt av partiet. KKP er landets eneste lovpålagte styrende parti, men det finnes regler for samarbeid med åtte andre partier som tilsammen utgjør Enhetsfronten. Partiet ble etablert i 1921, hovedsakelig av Chen Duxiu og Li Dazhao. Det vokste raskt, og i 1949 beseiret KKP Kuomintang-regjeringen ledet av Chiang Kai-shek.
  • Kina samles - Guomindang

    Kina samles - Guomindang
    Kina er blitt noenlunde samlet under nasjonalistpartiet Guomindang.
    Chiang Kai-shek var en kinesisk militær og politisk leder. Han ledet det nasjonalistiske partiet Kuomintang fra Sun Yat-sens død i 1925 til sin død i 1975. Chiang Kai-shek var generalissimo og statssjef i Republikken Kina på fastlandet i 22 år og på Taiwan i 30 år. Chiang ledet det militære felttoget Nordekspedisjonen 1926–1928, i den hensikt å samle Kina.
  • India krever uavhengighet

    India krever uavhengighet
    Det indiske kongresspartiet krever full uavhengighet.
    I 1925 ble Mohandas Gandhi valgt til ny leder av Kongresspartiet etter Subhas Chandra Bose etter en lengre ideologisk konflikt dem i mellom. Parallelt med kampanjene mot britene, sørget Gandhi for at Kongresspartiet organiserte et konstruktivt program; hans mål var å opprette en parallell økonomi slik at inderne kunne slippe å kjøpe britiske varer eller betale skatt til britene. Særlig kjent er den såkalte saltmarsjen i 1930.
  • The Great Depression

    The Great Depression
    NY børsen bryter sammen, og en verdensomspennende økonomisk krise innledes. Børskrakk
  • Gandhis saltmarsj

    Gandhis saltmarsj
    Særlig kjent er den såkalte saltmarsjen i 1930. Gandhi ledet da titusener av indere som gikk til fots 400 kilometer fra Ahmadabad til stranda ved Dandi. Der bøyde Gandhi seg ned og plukket opp en håndfull salt. Dette var en direkte provokasjon mot engelskmennene som krevde inn en svært upopulær saltskatt. Gandhi ble mange ganger arrestert av britene, men i 1931 ble han invitert til å forhandle med den britiske regjering i London.
  • Økonomiske krisen når bunnen

    Økonomiske krisen når bunnen
    Med litt etterslep kom krisen som ble utløst av krakket på Wall Street i 1929 til Europa og Norge på begynnelsen av trettitallet. Eksporten til utlandet falt med 30 % fra første halvår 1930 til første halvår 1931. Den totale verdiskapningen gikk ifølge SSB ned med 8% fra 1930 til 1931.
  • New Deal

    New Deal
    New Deal er navnet på president Franklin Delano Roosevelts reformprogram i USA. New Deal omfatter særlig årene 1933–1938 da det ble ført en aktiv reformpolitikk, men begrepet brukes også om hele Roosevelts presidenttid fra 1933 til 1945
  • Mao Zedong blir leder

    Mao Zedong blir leder
    kommunistpartiets eneveldige leder, Mao Zedong, styrte Kina fra 1949 til sin død i 1976. Under hans ledelse ble det satt i gang et program for å få til et klasseløst, kommunistisk samfunn etter den sovjetrussiske modellen. Samtidig ønsket han ikke å modernisere det på samme måte, heller bygge makt på bøndene fremfor på industriarbeiderne. Den offisielle ideologien ble maoismen, som er en variant av marxismen-leninismen som legger vekt på folkelig mobilisering, oppvurdering av jordbruket osv.
  • Palestina rebellion

    Palestina rebellion
    I november 1935 snek Izzat al-Din al-Qassam og hans tilhengere seg for å utføre aksjoner mot det britiske mandatstyre i Palestina. Men de ble oppdaget av en britisk militær patrulje, ble omringet og alle drept. Al-Qassam ideologiske etterfølger tok hevn ved å drepe to jøder i Nablus i april 1936. Mandatstyre UK i PL. Etter mordene på de to jødene gjengjeldte den jødiske kommandogruppen Irgun dette ved å drepe to arabere. Dermed var gnisten tent. Senere i april drepte arabere 16 jøder i Jaffa.
  • Japan angriper Kina

    Japan angriper Kina
    Den andre kinesisk-japanske krig 7. juli 1937–9. september 1945 var en massiv konflikt mellom Kina og Japan både før og under andre verdenskrig. Konflikten ble avsluttet ved Japans betingelsesløse kapitulasjon i 1945. Om lag halvparten av alle skadene i Stillehavskrigen kom som en følge av denne krigen. Selv om Japan og Kina hadde hatt mindre kamper fra 1931, ble det ikke full krig før 1937. Krigen var en strategisk plan og et ledd i Japans planer for å dominere Asia politisk og militært osv.
  • American recession 1938

    American recession 1938
    Hver femte amerikanske arbeider er fortsatt uten arbeid