Contrails and colour

Azi, ... peste timpuri ...

  • Jul 6, 1415

    reformatorul religios ceh Jan Hus

     reformatorul religios ceh Jan Hus
    1415: A fost ars pe rug reformatorul religios ceh Jan Hus (condamnat ca eretic); erou national al poporului ceh; creator al limbii literare cehe ("De orthographia boemica") (n. ~1369).
  • Jul 4, 1466

    Stefan Cel Mare - Manastirea Putna

    Stefan Cel Mare - Manastirea Putna
    1466: Stefan cel Mare a inceput zidirea Manastirii Putna.
  • Jul 4, 1494

    Tratatul de la Tordesila

    1494: Iscalirea tratatului de la Tordesila, privind sferele de influenta intre spanioli si portughezi.
  • Jul 6, 1535

    Sir Thomas More

    Sir Thomas More
    1535: Sir Thomas More (Thomas Morus), cancelar al Anglei, scriitor si filosof englez este executat din ordinul regelui Henric al VIII-lea pentru ca se impotrivise reformelor bisericesti, pentru refuzul renuntarii la credinta catolica (n. 7 februarie 1478).
  • Mihai Viteazul - "domn al tarii Romanesti si Ardealului si a toata tara Moldovei"

    Mihai Viteazul - "domn al tarii Romanesti si Ardealului si a toata tara Moldovei"
    1600: Mihai Viteazul se intituleaza intr-un hrisov "domn al tarii Romanesti si Ardealului si a toata tara Moldovei", confirmand, documentar, prima unire politica a celor trei tari romane (unirea efectiva fusese realizata la sfarsitul lunii mai 1600).
  • Philosophiae Naturalis Principia Mathematica

    Philosophiae Naturalis Principia Mathematica
    1687: Este publicata lucrarea lui Isaac Newton, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica
  • SUA - Ziua Independentei

    SUA - Ziua Independentei
    1776: A fost adoptat documentul numit Declaratie de independenta Statelor Unite ale Americii prin ratificarea sa de catre Congresul Continental, prima entitate conductoare a noului stat creat. SUA - Ziua Independenei, sarbtoare naionala.
  • Primul zbor cu baloane cu aer cald

    Primul zbor cu baloane cu aer cald
    1783: Doi frati, Joseph si Etienne Montgolfier, au facut prima demonstratie in public a zborului cu baloane cu aer cald. Au repetat experimentul cateva luni mai tarziu cu oameni la bord zburand vreo 9 kilometri in 25 de minute.
  • Mark Twain si-a inceput activitatea de reporter in Virginia City

    Mark Twain si-a inceput activitatea de reporter in Virginia City
    1862 Mark Twain si-a inceput activitatea de reporter in Virginia City. Sub pseudonimul Mark Twain, Samuel Clemens a inceput sa publice articole in ziarul Territorial Enterprise din Virginia City. El s-a nascut la Missouri in 1835. In tinerete, a fost ucenic de tipograf si a lucrat la St. Louis, New York si Philadelphia. In 1856, s-a gandit sa plece in Africa de Sud, unde credea ca va putea face bani adunand frunze de coca.
  • 1866: a fost emis in Statele Unite un brevet de inventie pentru un creion chimic cu mana ce nu poate fi stearsa

    1866: a fost emis in Statele Unite un brevet de inventie pentru un creion chimic cu mana ce nu poate fi stearsa
    Brevetul a fost obtinut de the Edson P. Clark din Northampton, pentru o inventie denumita "creion ce produce scris permanent pe panza si pe alte tesaturi". Mana creionului era compusa din gips (un compus solid rezistent la umezeala), plumb (ca agent colorant) si azotat de argint. Azotatul de argint se innegreste, lasand o urma permanenta, prin actiunea luminii sau caldurii. Creionul nu trebuia ascutit, datorita prezentei ghipsului si a plumbului.
  • 1866: a fost emis in Statele Unite un brevet de inventie pentru un creion chimic cu mana ce nu poate fi stearsa

    1866: a fost emis in Statele Unite un brevet de inventie pentru un creion chimic cu mana ce nu poate fi stearsa
    Brevetul a fost obtinut de the Edson P. Clark din Northampton, pentru o inventie denumita "creion ce produce scris permanent pe panza si pe alte tesaturi". Mana creionului era compusa din gips (un compus solid rezistent la umezeala), plumb (ca agent colorant) si azotat de argint. Azotatul de argint se innegreste, lasand o urma permanenta, prin actiunea luminii sau caldurii. Creionul nu trebuia ascutit, datorita prezentei ghipsului si a plumbului
  • Societatea nationala de Cruce Rosie a Romaniei

    Societatea nationala de Cruce Rosie a Romaniei
    1876: S-a creat, la Bucuresti, "Societatea nationala de Cruce Rosie a Romaniei" (Ca urmare a aderarii, la 30 noiembrie 1874, a Romaniei la Conventia de la Geneva din anul 1864, la 4 iulie 1876, in actualul local al Spitalului Coltea din Bucuresti. La 23 august acelasi an, societatea a fost recunoscuta de Comitetul International al Crucii Rosii de la Geneva. (4/16)).
  • 1878: In Anglia arbitrul pentru prima data utilizeaza fluierul (pana la aceasta arbitrii strigau).

    1878: In Anglia arbitrul pentru prima data utilizeaza fluierul (pana la aceasta arbitrii strigau).
    1878: In Anglia arbitrul pentru prima data utilizeaza fluierul (pana la aceasta arbitrii strigau);
  • In Anglia arbitrul pentru prima data utilizeaza fluierul

    In Anglia arbitrul pentru prima data utilizeaza fluierul
    1878: In Anglia arbitrul pentru prima data utilizeaza fluierul (pana la aceasta arbitrii strigau).
  • primul experiment cu prima bomba atomica asupra atolului Bikini

    primul experiment cu prima bomba atomica asupra atolului Bikini
    1946: SUA fac primul experiment cu prima bomba atomica asupra atolului Bikini (Pacific); testele nucleare vor continua pana in 1958.
  • Inventarea "bikini"-lor

    Inventarea "bikini"-lor
    Imediat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand Franta incerca sa-si revina in urma conflagratiei, doi designeri francezi au creat aproape simultan ceea ce numim de atunci bikini. Primul designer, Jacques Heim, a creat un costum minuscul, poreclit "l'atome". Cel de-al doilea, Louis Reard, si-a prezentat designul dupa ce Statele Unite testasera bomba atomica in atolul Bikini. El si-a denumit costumul "le bikini", sugerand ca acesta este la fel de exploziv, scandalos si modern ca noua bomba.
  • Arhiva Nationala de Filme

    Arhiva Nationala de Filme
    1957 - S-a infiintat, la Bucuresti, Arhiva Nationala de Filme.
  • filmul Beatles, "A Hard Day's Night"

    filmul Beatles, "A Hard Day's Night"
    1964: A avut loc premiera primului film Beatles, "A Hard Day's Night", in prezenta Printesei Margaret si a Lordului Snowdon.
  • Louis "Satchmo" Armstrong

    Louis "Satchmo" Armstrong
    Moare la New York la varsta de 69 de ani, Louis "Satchmo" Armstrong, unul dintre cei mai importanti muzicieni ai secolului XX. Armstrong a fost un trompetist si vocalist renumit in toata lumea, pionier al improvizatiei in jazz si al stilului denumit swing. Louis Daniel Armstrong s-a nascut in 1901 la New Orleans, locul de nastere al jazzului. Deoarece a raspandit jazzul in lume prin calatoriile si hiturile sale, multi l-au numit "Ambasadorul Satch".Desi sanatatea i s-a deteriorat in ultimii ani.
  • "Tezele din iulie"

    "Tezele din iulie"
    1971: Comitetul Executiv al CC al PCR adopta si da publicitatii faimoasele "Propuneri de masuri pentru imbunatatirea activitatii politico-ideologice, de educare marxist-leninista a membrilor de partid, a tuturor oamenilor muncii", prezentate de Nicolae Ceausescu; vadit inspirate din vizitele acestuia in China si Coreea de Nord, "Propunerile" au marcat sfarsitul perioadei de liberalizare si inceputul instalarii treptate a unui regim neostalinist in Romania.
  • oaia Dolly

    oaia Dolly
    1996: Cercetatorii de la Institutul "Roslin" din Edinburg, Scotia, condusi de dr. Ian Wilmut, au creat prima clona de mamifer; oaia Dolly a trait doar sase ani, pana la 14.02.2003, fiind apoi impaiata si expusa la Muzeul Regal Edinburg.
    Produsele alimentare provenind de la animalele clonate nu prezint pericol pentru populaie, se arat ntr-un document emis de Autoritatea European pentru Sigurana Alimentelor (AESA).
  • Pathfinder a aterizat pe Marte.

    Pathfinder a aterizat pe Marte.
    1997: Nava spatiala americana Pathfinder a aterizat pe Marte.
  • Water Park - Bucuresti

    Water Park - Bucuresti
    2004: A fost inaugurat "Water Park" cel mai mare parc acvatic din Romania (langa Aeroportul Otopeni).
  • Podul de la Celei (Sucidava)

    Podul de la Celei (Sucidava)
    328 - Imparatul Constantin cel Mare inaugureaza podul de piatra peste Dunare intre Sucidava (Celeiu), sat inglobat in orasul Corabia, jud. Olt, si Oescus (Ghighen-Bulgaria), construit de arhitectul roman Theophilus Patricius. Podul era unul dintre cele mai lungi poduri din antichitate, aminteste Dimitrie Cantemir in Hronicul vechimii romano-moldo-vlahilor.