1500-1700

By ajda1
  • Jan 1, 1450

    Häxprocesserna

    1450-1782 pågick häxprocesserna och de va då man försökte hitta alla kvinnor som egentligen var häxor och man trodde på fullaste alvar på det här då. De var ungefär 300000 kvinnor som avrättades under den här perioden. De var en speciell bok man gick efter för att se om en kvinna var en häxa och den hette Häxhammaren och den var skriven av 2 munkar. I Sverige kom häxprocesserna i andra halvan av 1600 talet. Man trodde även att häxorna reste till Blåkulla, På en get eller häst de var upp och ner
  • Period: Jan 1, 1450 to

    1500-1700 talet

  • Jun 1, 1450

    Renässansen

    Renässansen på gick mellan 1400-1500 talet ungefär. Det är när renässansen började som människorna fick en ny ide om världen genom sjövärlden hittar tillexempel Columbus America och ordet renässansen betyder pånyttfödelse. När renässansen pågick var de typiskt att man tyckte att man var väldigt kulturell och att man levde i en ljusare tid. när detta pågick blev människorna väldigt intresserade av antiken och de var nästan som dom hamnade i nån modern form av antiken då. Europa erövrade landområd
  • Telskopet uppfanns

    Det var en man som hette Galileo Galilei som uppfann teleskopet han föddes år 1564 i Pisa i Italien han uppfann teleskopet vid 44 års ålder och de var år 1608. Efter att pushat iden som många andra också gjort om ett solsystem som visar att solen finns i centrum, fick Galileo husarrest resten av livet. Efter att suttit i rättegång hos inkvisitionen så kom han undan med livet och fick sitta på husarest istället. Så gick det när man uppfinner ett teleskop i onödan (de var de dom sa då åtminstone)
  • 30åriga kriget

    Kriget startade år 1618 och pågick till 1648. Kriget startade pågrund utav en rad konflikter mellan protestanter och katoliker men de övergick sedan till att bli ett stormaktskrig där de flesta hade slutat tänka på religion. Kriget pågick mestadels i centraleuropa framförallt på Tysklands marker. Kriget slutade 1648 efter de hade förhandlat i fyra år.Den förhandlingen handlade till stor del om religionen och de var då de blev slutgiltig fred.
  • Drottning Kristina

    Drottning Kristina var född den 8 december 1626 och hon blev drottning när hennes far Gustav II Adolf stupades i krig och hon var bara 6 år gammal då och till en början hade Kristina en assistent som hjälpte henne med allt efter som hon inte var myndig än men när sedan Kristina hade suttit på tronen i ett tag drog hon även Sveriges ekonomi till botten och efter de bestämde hon sig för att abdikera vid 28 års ålder för att bli en katolik. Drottning Kristina dog den 19 april 1689 i Rom.
  • Vasa

    Gustav Vasa var en man som ville ha mycket makt och hans sätt att visa de på var då att bygga ett krigsskepp och de var då vasaskeppet byggdes som visade sig att vara ett mycket fint skepp med många skulpturer och statyer men de var ett fiasko för de var alldeles för smalt och de sjönk på första turen.
  • Vasa del 2

    De var den 10 augusti 1628 och av hundratalet personer som var ombord dog hälften men ingen dömdes heller för detta fiasko men de var nog kungen själv som var mesta ansvarig och nu står skeppet på vasamuseet i Stockholm.