Händelser under 2000 år

  • 400

    Riddare

    Riddare
    När en adelsman blir 20 så blir han myndig. Om han hade gjort kungen en stor tjänst så kunde det hända att han dubbades till riddare. Om han skulle det, så hände allting på en stor fest. Den blivande riddaren föll på knä framför kungen och angav tre löften. Han lovade att försvara den kristna tronen. Han lovade att skydda kvinnor och föräldralösa barn. Och det sista var att han lovade att vara trogen i mot kungen. Sedan fick han ett svärd och en sköld som en symbol på att han hade blivit riddare
  • 400

    Vesuvius i Italien

    Vesuvius i Italien
    VESUVIUS Neapel ligger vid vulkanen Vesuvius. Neapel är Italiens tredje största stad. År 79 e. kr. fick Vesuvius utbrott som ödelade staden Pompeji. Allt täcktes av ett tjockt lager av aska, som har bevarat föremål och byggnader så väl att vi idag kan se hur man levde på den tiden.
  • 570

    Profeten Muhammed föds

    Muhammed är islams profet och kallas "Guds budbärare". Muhammed föddes cirka 570 i Mekka i nuvarande Saudiarabien
  • Apr 20, 1149

    Aosehus

    Aosehus
    AOSEHUS Under 1950-talet kunde man hitta rester av vikingaskepp i ån. Skeppen hade troligen sänkts i hamninloppet för att spärra inseglingsrännan mot fiender. Det sägs att Åhus historia började år 1149. Denna ruin grävdes ut i mitten av 1900-talet, sen dess har den varit en av alla attraktionerna i Åhus.
  • Mar 31, 1155

    DJINGIS KHAN

    DJINGIS KHAN
    Djingis Khan föddes år 1155-1227. 1206 Blev han Mongolisk härskare. Han erövrade Nora Kina och Nord Korea. När han dog delades hans rike upp mellan hans söner och en sonson. Monggolerna var ett fruktansvärt folk från inre asien. Djingis rike blev det största i värds historien. Djingis riktiga namn var temudjirin. Djingis Khan betyder värds härskare.
  • May 5, 1254

    Marco Polo

    Marco Polo Marco Polo föddes i Venedig, Italien runt 1254. År 1271 när han var 17 år reste han till Asien med sin far och farbror. På denna resa blev han en favorit av Kublai Khan, han var borta i 24 år. Han dog den 8 januari 1324 i Venedig. Hans far, Niccolo och fabror Maffeo, venetiska köpmän av adlig börd, hade i början av 1260-talet företagit en landresa till Khubilai Khan i Cambuluc (Peking). Denne hade mottagigt med välvilja och låtit dom återvända
  • Apr 27, 1303

    Birgitta

    Birgitta
    Heliga Birgitta var den första svenskan som blev känd i Europa. hon föddes år 1303.På fiesta gård, ett par mil väster om Norrtälje. Hon var dotter till lagmannen birger Persson. En natt när hon var sju år, det var på natten då såg hon Jesus mor ”Maria” Maria hade en krona hon frågade om Birgitta ville ha den. Hon sa ja. Hon skulle gifta sig när hon var 13 år. Med en man som heter uff gudmarsson. Hon sa till sin pappa att hon inte ville gifta. Men pappan sa att hon skulle göra det.
  • Apr 14, 1330

    Digerdöden

    Digerdöden
    DIGERDÖDEN I början av 1300-talet inträffade ovanligt många naturkatastrofer i Kina. Jordbävningar, vulkanutbrott och flodvågor krävde 400 000 dödsoffer enbart under år 1333. På andra håll i landet härjade svår torka med missväxt och hungersnöd som följd. Samtidigt bröt pesten ut och folk dog som flugor, fem miljoner kineser under ett enda år. Inte bara människor blir hemlösa när t.ex. jordbävningar förstör deras hem. Råttorna som har deras bo under jorden först
  • May 6, 1449

    svenska flaggans historia

    Svenska flaggans historia Sverige har det näst äldsta flaggen i världen den äldsta är Danmarks . Sveriges flagga grundades 1449. Karl Knutsson var kung när dom gjorde svenska flaggan och han bestämde att den skulle vara gul och blå för det var hans personliga färger. Han tog fram korset på flaggan för den var lik Danmarks men med sina egna färger. Han ville retas med Danmark därför hade han samma form på flaggan.
  • Apr 27, 1451

    Christofer Columbus

    Christofer Columbus
    Christofer Columbus. Christofer kom från staden Genua i Italien. Han föddes 1451. Hans mamma hette Susanna och hans pappa hette Domenico. Hans riktiga namn var Christofero. Han hade 4 syskon. Columbus var fattig i hela sitt liv. På sin första resa fick han tre skepp med sig. Skeppen hette Pinta, Nina och Sankta Maria. Sankta Maria var det största skeppet och Nina var det minsta skeppet. Columbus första resa var 1492. Då kom han till Cuba.
  • Jan 1, 1452

    Leonardo da´Vinci

    Lenardo da´vinci Leonardo var en väldigt intelligent människa. Många säger att han var inte från sin egen tid. Leonardo levde under 1452-1519. Hans uppfinningar uppskattades inte då men nu är dom värda miljoner. Leonardo hade väldigt många yrken tex: konstnär forskare och uppfinnare. Hans konst var det enda som uppskattades på hans tid tex målningen Mona lisa ochNattvarden. När han var liten bodde han i en liten stad kallad Vinci alltså LeonardoDa´Vinci
  • Apr 21, 1483

    Martin Luther

    Martin Luther
    Martin Luther Martin föddes 1483 i den tyska staden Eisleben. Martin var en munk som vågade säga emot påven. Påven var elak tillexempel att prästerna skulle prata latinska i kyrkan och det förstådde inte bönderna och man fick betala för att få ett förlåtelse brev. År 1517 så spikade Martin upp en stor lapp om 95 protester om påven. Då bestämde påven sej för att bannlysa Martin Luther. Martin gjorde en lära som hette reformationen.
  • Jan 30, 1500

    vanilj

    vanilj
    Vanilj är en art i växtfamiljen orkidéer. Det är en gammal ört från Mexico. den fick sitt namn av Columbus på 1500-talet. Bladen är formade som lansar. Blommorna är grön-gula. Dom sitter i klasar. stjälken är fäst i marken. Den leder upp och klättrar i träd. Vanilj sprids med insekter. frukten vanilj är ca 25cm lång. Vanilj odlas på bland anat på Tahiti. Vanilj hade sitt ursprung Europa som en krydda i choklad. Vanilj kom till Europa av Cortez´. Ordet vanilj kom till Sverige år 1770.
  • Mar 31, 1502

    CHOKLAD

    CHOKLAD
    Kakaobönan är den viktigaste ingrediensen i choklad. Kakaoträdet växer i Sydamerika. Bönorna har använts sen 600-talet men inte till choklad förstås.
    Bönorna har används 2500 år bak i tiden. Första gången kakaobönan nådde eropas länder var 1502 av Chritoffer Columbus. Runt 1845 började man sälja chokladkakor i Usa. På 1872 såldes choklad kakor i Sverge.
  • Dec 13, 1533

    Erik XIV

    Den 13 december 1533 föddes prinsen Erik på Stockholms slott. Fadern hette Gustav Vasa och modern hette Katarina av Sachsen-Lauenburg. Erik var två år när hans mor dog, det gick rykten om att om att kungen slagit ihjäl henne. När Erik var tre år gifte kungen om sig med Margareta Leijonhufvud. Erik växte upp med fem halvsystrar och tre halvbröder. Gustav bestämde att Erik skulle uppfostras av en lärd och ansedd man från en adelssläkt i Tyskland.
  • Skolan på 1600-talet

    Det var inte många barn som fick gå i skolan på 1600-talet. Det var vanligare att alla kristna barn fick lära sig läsa och alla olika sorter av människor t.ex. Bönder och adelsmän har egna skolor med privatlärare och adelsmän fick lära sig mest om uppförande och rida. Det var bara pojkar som fick gå i skolan på den tiden men på c år 1650 tilläts flickor också att gå i skolor för dom hade innan mest träning att laga mat av sina egna mammor. Alla bönder lärde sig mest om skötsel och skörd.
  • Häxtro och processer

    Häxor var en väldigt stor grej som många kände till på 1600-talet. När skörden var dålig eller någon var mycket framgångsrik trodde man att han eller någon var en häxa. Det finns en grej som kallas visgossar som har en uppgift och kan se vem som är häxa eller ej. Präster gav dom mycket pengar för att dom pekade ut och dom fick pengar för att INTE peka ut dom. Visgossarna började till slut peka ut präster och andra så då upphördes visgossar och häxor.
  • Etna

    Etna
    Etna Vulkanen Etna ligger i Sicilien i Italien. Den fick utbrott på 1600-talet. Etna är Europas största vulkan. Etna har också area omkring 58000. Etna ligger i östra Sicilien. När Etna hade sitt kändaste utbrott så förstördes ön Catania. Etna är Europas högsta aktiva vulkanen. Den kan bli kylig där uppe. Etna täcks med snö varje vinter och på sommaren så kan man se rester av snön på Etna.
  • sverige

    Hur Sverige blev en stor makt Om något land hade stormakt fanns där oftast stor befolkning men trots att Sverige var stormakt så var det en liten befolkning.
    Det som gjorde Sverige så mäktigt var den goda ekonomin. Sverige var rika genom sina gruvor där det fanns mycket järn och koppar.
    Dom pengarna som dom fick från gruvorna använde dom till att bygga upp armerna. Dom byggde upp armerna på så sätt att dom fick utbildning och hästar och bättre vapen. Sverige var stor ma
  • Trettioåriga kriget

    Trettioåriga kriget
    Mellan 1613-1643 var det ett krig i tyskland mellan katoliker och protestanter. Dom började närma sej Östersjön och Sverige blev hotat Gustav Adolf II han ville hjälpa protestanterna men i äntligen ville han göra Sverige större och mäktigare. Han tog med sig 30000 man till Tyskland. Han vann ett stort slag i Bretenfelt 1631. Gustav Adolf II dog i slaget i lutzen fast svenskarna vann kriget. Kriget pågick i 5 år till men sen blev det fred om Tyskarna lämnade ifrån sig en del av sitt land.
  • VasaSkeppet

    VasaSkeppet
    Läs merUnder det 30-åriga kriget var det oroligt ute på haven. Man skulle bygga ett starkt skepp vid namn Vasaskeppet. 1626 började man bygga på Vasaskeppet. I början av augusti 1628 var allt klart för avfärd. På eftermiddagen den 10 augusti 1628 lossades fartyget och Vasaskeppet drogs sakta ut från bryggan. Det myllrade av liv om bord den här vackra sommardagen. Snart började man göra skeppet klart för segling. Vinden var svag, och sakta började skeppet glida fram på Stockholms ström.
  • Gustav II Adolf dör

    den 6 november 1632 är ett av de mest kända datumen i den svenska historien. Denna dimmiga morgon stod ett slag mellan den svenska och den tyska armén.
  • Carl von Linne

    Carl von Linne
    Carl von Linne Carl von Linne föddes 1707 i Stenbrohult i Råshults socknen i Småland. Carl skickades till gymnasiet i Växjö för att bli präst. Carls föräldrar tvingade honom att bli präst. Carl von Linne kom på blomman Linne den är rosa och har rund spetsiga blad och bladen är gröna och stjälken är grön och smal. När Carl von Linne var tjugo år så skrev han en uppsats om hur lång tid det tar för olika blommor att växa i olika miljöer.
  • George Washington,

    George Washington,
    Han levde 1732 till 1799 och han var USA:s första president mellan 1789-97. George blev vald till ordförande. George kom från London och hans pappa var plantageodlare. Hans första jobb var lantmätare när han var 16år. George starta krig mellan fransmännen med engelsk männen hjälpte till amerikanen så att Frankrike backade amerikanerna men då backade dom och också tappade. Sedan slutade karriären i militären och blev lantmätare. Han dog av lunginflammation
    Han var presidiet i 8år
  • den franska revolutionen

    den franska revolutionen
    Den Franska revolutionen Tiden förre revolutionen. Så ägde adeln och prästerna tillsammans rätt så nära hälften av Frankrikes jord. Dom var som gott helt skatte fria. 1789 det va då revolutionen startade.
    Den 5 maj sammlade kungen generalständerna
    På ett möte. Det va då 175 år sedan det förra mötet. Adeln och prästerna hade cirka 300
    Repesitanter. SLUT.
  • Gustave Eiffel

    Gustave Eiffel
    Gustave Eilffel Gustave Eiffel föddes den 15 december 1832 i Dijon i bourgogne han dog 27 december 1923 i paris. Han var ingenjör och arkitekt och specialist på metallkonstruktioner. Han är mest känd för Eiffeltornet i paris inför världsutställningen 1889 och tidigare år 1881 stommen till frihetsgudinnan i Newyork.
  • Hospital för spetälska

    Hospital för spetälska
    HOSPITAL FÖR SPETÄLSKA På medeltiden varade en hemsk sjukdom kallad spetälska. Den är också kallad lepra. Den drabbade hela Europa svårt. Spetälskan spreds bland människor som bodde trångt och hade dålig hygien. Den sjuke tappar känseln och till sist tappade kroppsdelar som t.ex. fingrar, näsa och tår. De som är sjuka måste använda särskilda kläder, och en speciell skramla så man vet att en sjuk kommer.
  • Eiffeltornet

    Eiffeltornet
    Eifeltornet Eifeltornet byggdes 1887 – 1889 och det är 324meter långt. Tornet väger 10 000 ton och består av 12 000 järnblälkar. Det byggdes av Gustave Eiffel. Det byggdes för att fira hundraårsjubeleumet för franska revulitionen.
  • Tower Bridge

    Tower Bridge
    Tower bridge
    Tower Bridge är en bro som går över floden Themsen i London. Den byggdes på slutet av 1800-talet då den ersatte London Bridge, som innan var den ända bron som gick över floden Themsen. 1886 började man gjuta grunden av dem nya tornen men det var inte från 8 år efter alltså den 30 juni 1894 som man hade den kungliga öppningen. Nedre delen av bron är uppfällbar för passerande båtar. Men nu för tiden kommer det inte så många båtar igenom för dem åker några mil utanför London.
  • Titanic

    Titanic
    Titanic Titanic var det största fartyget som någonsin byggdes. Det byggdes 1912. Det är över 269m långt! Allt på Titanic var jättestort som propellerna var lika stora som på en väderkvarn! Titanics var indelat i 16 delar. Man kunde fylla 5 delar utan att det skulle sjunka. Titanic skulle åka från England till New York men sjönk på vägen. Bara 705 personer överlevde av 2206!.de 705 blev räddade av fartyget Carpathia som senare sätte kurs mot New York resan
  • andra världskriget

    andra världskriget
    Det började 1939 och slutade 1945.
    Hitler var en hemsk människa som startade andra världskriget 1939 och dog 1945. Länderna som var med var Indien, japan, USA, Kina, länder från Australien, Storbritannien och kanske flera. Flera miljoner människor dog av kriget. Många dog också av svält på grund av kriget.
    Det fanns också självmordsbombare det innebär att till exempel man kraschade med flygplan med flit på fiendens bas för att det ska bli lättare för de andra att förinta basen
  • Berlinmuren

    Berlinmuren
    Berlinmuren Berlinmuren skilde på Östberlin och Västberlin. Den är drygt 43km hög. År 1961 sa dom att dom skulle bygga en stor mur rakt igenom Berlin så att ingen kunde komma till Västberlin för dersa befolkning tog nästan slut. På östra sidan av Berlinmuren var det ganska så fattigt och på västra sidan av Berlinmuren så var det mycket lyxigare.
  • DROGBA

    DROGBA
    Drogba föddes den 11 mars 1978 i Elfenbenskusten i Abidjan som är den största staden i Elfenbenskusten. Dider yves Drogba Tebily som Drogba heter egentligen. Drogba har tre barn med sin fru från Mail Säsongen 2005/2006 flyttade han till Chelsea för 24miljone pond. 2006 slog Drogba igenom som en av värdens fresta anfallare och samma blev han utsedd till årets Afrikanska spelare.
  • LAMPARD

    LAMPARD
    Frank Lampard föddes den 20 juni 1978 i East London i England. Var Frank Lampards riktiga namn är frank jemes Lampard jr. Lampard spelar i det Engelska klubblaget Chelsea. var den andra mittfältare i Premier Leagues historia som har gjort 100 mål. Han började sin karriär i West Ham unaited prisis som hans far frank Lampard st. 2001 blev han köpt av Chelsea för 11 miljoner pond.
  • Eleverna i klass 5 föds

    Här började eleverna i klass 5 att komma till världen.
  • Michael Jackson

    Michael Jackson
    Michael Jackson var en jätte känd artist som var känd över hela världen. Han var känd för sin musik , dans och sin moonwalk.Han dog den 25 juni 2009. Han blev 50 år de bästa låtarna som han skrev är Black or White Billie Jean. Han hade 5 brödrar och systrar. När han var 10år blev han känd.Han gjorde moonwalk för första gången när han gjorde Bille Jean.
  • maria

    Maria den andre stuart
    maria var en engelsk drottning över england,skottland och irland i 5 år. maria föddes den 14 april i london år 1662.hennes mamma hette anne hyde. och pappan johan
  • vikingatiden

    vikingatiden
    Vikingatiden Vikingatiden började vid 800-talet. Och vikingatiden slutade 1000-talet. På vikingatiden fick man tillverka alltting själv. Och dom var tvungna att jaga och skörda egen mat. För att kunna göra kläder och skor så använde dom lin och ull, skinn och näver. Och deras redskap tillverkade dom av trä, järn och älghorn. Bonings hus hade man på gårdar och dom var stora och långa. Väggarna var av trä och taket var gjort av torv halm eller vass. Kvinnorna skötte hushållet och männen arbetade.