Norge i 1814

  • Kieltraktaten

    Traktaten blir underskrevet. Norge blir gitt til Sverige av DK. Vi skal nå være i union, og ikke underlagt. Det betyr at vi skal få mer selvstendighet enn da vi var under DK.
  • Stormannsmøtet

    Kristian Fredrik innkaller til stormannsmøte på Eidsvoll. Her ønsker han å drøfte situasjonen og hva han som stattholder burde gjøre nå. Han nektet å godta at Norge ble gitt til Sverige. I møtet ble det bestemt at en riksforhandling skulle lage en ny grunnlov.
  • Riksforsamlingen

    I riksforsamlingen var det samlet 112 representanter som skulle utarbeide en ny grunnlov. I sentrale spørsmål ble forsamlingen delt i to grupper; selvstendighetspartiet og unionspartiet. Her var det snakk om vi skulle gå i union med Sverige eller ikke. Norge var dårlige militært og økonomisk.
    I forsamlingen ble grunnloven vedtatt, og selvstendighetspartiet fikk sin vilje.
  • Period: to

    Et selvstendig Norge

    I denne perioden var vi et selvstendig Norge med en egen grunnlov. Kristian Fredrik var valgt konge.
  • Period: to

    Krig mellom Norge og Sverige

    Karl Johan hadde ikke fått det han var blitt lovet under Kieltraktaten, noe han ville ha. Dermed innvanderte han/Sverige Norge 26. juli. Norge hadde ikke mye til sitt forsvar, og overgav seg i våpenhvile 5.august.
  • Mossekonvensjonen, Norge i union med Sverige

    5.august inngikk partene N og S våpenhvile. Karl Johan lovet å godkjenne Grunnloven fra Eidsvoll, og N skulle få selvstyre som egen stat i union med S. Da måtte N overgi seg og Kristian Fredrik forlate landet. Dette var det beste nordmennene kunne oppnå.
    14. august ble M. undertegnet. Da var vilkårne over bestemt. Eidsvollgr.lov skulle gjelde med de endringene en union mellom N og S krevdes. Dette kom ut i novembergrunnloven som ble vedtatt den 4, og skulle gjelde som grunnlov for en periode.