Danmark og europæisk integration efter 1989

By Shukri
  • Den tyske genforening

    Den tyske genforening
    Opløsning af Sovejetunionen og demokratisering af af Østeuropa. Man overvejer Tysklands rolle i Europa => førte til at EF skulle udvikle sig hen imod en politisk og økonomisk union. Frankring ønskede en økonomisk union => en fælles valuta for at nedbryde tyske D-marks dominans i Europa. Tyskland ønskede en politisk union --> Tysklands svage postion kunne stykres politisk
  • Maastricht-traktaten

    EF skifter navn til Den Europæiske union (EU) Søjle 1 beslutningstagning = overstatsligt (navnet EF opretholdes i denne søjle), søjle 2 (beslutningstagning = mellemstatsligt) vedrørte det udvidede samarbejde om udenrigs- og sikkerhedspolitik og søjle 3 (beslutningstagning = mellemstatsligt) vedrørte samarbejdet om det retlige og indre anliggender – bla. indvandring og kriminalitetsbekæmpelse.
  • Danskerns nej til Maastrichttrakten 1992

    Frygt for mere unionen, tab af national selvbestemmelse og udvilje mod en "militrsering" af EF.
  • Den udvidelse

    En række kriterer (også kaldet Københavner-kriterier) blev definerede hvilke overordnet betingelser som markedsøkonomi , demokrati og menneskerettigheder mm.
  • Danskernes ja til de 4 forbehold

    Deltager ikke i samarbejdet om unionsborgerskabet, dansk deltagelse i ØMU'ens 3. fase (– fælles mønt og europæisk centralbank, forsvarssamarbejdet) og indgår kun i de mellemstatslige dele af samarbejdet om retlige og indre anliggender.
    Et Europa i to hastigheder = landene, der ønsker det, kan have et tættere samarbejde, mens ’integrationsskeptiske lande’ kan stå uden for dele af samarbejdet.
  • Debatten og afstemningen om Amsterdamtrakten 98

    Mere fleksibilitet => Et Europa i to hastigheder = landene, der ønsker det, kan have et tættere samarbejde, mens ’integrationsskeptiske lande’ kan stå uden for dele af samarbejdet.
    * Mangel på fælles asylpolitik ifb. flygtningestrømmen fra Balkan
    * Efter forhandling omkring Amsterdam-traktaten --> EU landene udbyger det udenrigspolitiske militlær, det politi mæssige og juridiske samarbejde (samarbejde mellem USA og NATO)
  • Afstemning om Euroen

    Flertallet af danskerne stemte NEJ
  • Nice-traktaten

    Formålet: tættere og samarbejdet ml. medlemslandende
    trimme EU-apperatet til at være ml. 25 medlemmer
  • Lissabon-trakten

    Formål: EU's lovtekster 80.000 sider skulle skæres => gøre lovene lettere forstålige for borgerne
  • Afstemning om retsforbeholdet

    Den danske afstemning om retsforbeholdet i 2015 handlede om det retlige samarbejde, der havde til formål at nedbryde det danske forbehold fra 1993 på retsområdet, der dækker over asyl- og indvandringspoliti => ersattes af en tilvalgsordning
    Danskerene stemte nej