Historia de espaa el el siglo xx 1 728

Eix cronològic Espanya del segle XX

  • Alfons XIII

    Alfons XIII
    Alfons XIII d'Espanya (Madrid, 17 de maig de 1886 - Roma, 28 de febrer de 1941), fou rei d'Espanya (1902-1931). Permetia el sistema canovista.
  • Setmana Tràgica

    Setmana Tràgica
    Es coneix amb el nom de Setmana Tràgica als successos esdevinguts a Barcelona i altres ciutats de Catalunya entre el 26 de juliol i el 2 d'agost de 1909. El desencadenant d'aquests violents esdeveniments va ser el decret del primer ministre Antoni Maura d'enviar tropes de reserva a les possessions espanyoles al Marroc, en aquest moment molt inestable, sent la majoria d'aquests reservistes pares de família de les classes obreres. Els sindicats van convocar una vaga general.
  • Mancomunitat de Catalunya

    Mancomunitat de Catalunya
    La Mancomunitat de Catalunya va ser una institució activa entre 1914 i 1925 que agrupà les quatre diputacions catalanes: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. Va adquirir una gran importància política: representava el primer reconeixement per part de l'estat espanyol de Catalunya des del 1714.
    Va ser presidida per Enric Prat de la Riba i un cop mort aquest, per Josep Puig ,tots dos de la Lliga Regionalista. Després del cop d'Estat de Primo de Rivera, Alfons Sala la va presidir.
  • Guerra del Marroc

    Guerra del Marroc
    Conflicte derivat de la insurrecció de les tribus que vivien a la zona del Rif (regió de muntanya, al nord del Marroc) contra l'ocupació del colonialisme espanyol i francès, tot i que va afectar, sobretot, a les tropes espanyoles.
  • Dictadura de Primo de Rivera

    La dictadura de Primo de Rivera fou el règim polític autoritari que s'instaurà a Espanya entre el 13 de setembre del 1923 i el 28 de gener del 1930 sota la direcció del general Miguel Primo de Rivera y Orbaneja i l'acceptació per part del rei Alfons XIII.
  • Francesc Macià i la República Catalana

    Francesc Macià i la República Catalana
    Francesc Macià proclamà la República Catalana com estat integrant de la Confederació Ibèrica el 14 d'abril de 1931.
  • Cop d'Estat de Franco

    Cop d'Estat de Franco
    El cop d'estat del 17 i 18 de juliol de 1936 fou una revolta militar dirigida contra el govern de la Segona República Espanyola el fracàs general del qual va conduir a la Guerra Civil Espanyola i, derrotada la República, a l'establiment del règim franquista, que va mantenir-se en el poder a Espanya fins a 1975.
  • Batalla del Sud

    Batalla del Sud
    La batalla del Sud van ser els combats entre les forces lleials al govern de la Segona República Espanyola i els militars revoltats durant el mes de novembre del 1936 per aconseguir el control de la ciutat de Madrid a l'inici de la Guerra Civil espanyola.
  • La batalla del Nord

    La batalla del Nord
    És el conjunt d'operacions i combats que van tenir lloc a la franja cantàbrica des de la primavera a la tardor de 1937, entre les forces revoltades i les de la zona lleial al govern republicà durant la Guerra Civil Espanyola.
  • Batalla de l'Ebre

    Batalla de l'Ebre
    La batalla de l'Ebre fou un intens combat entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes iniciat el 25 de juliol de l'any 1938.
  • Franquisme (autarquia)

    Franquisme (autarquia)
    Són anys d'autarquia econòmica i d'aïllament internacional.
    A l'estil dels règims totalitaris, el franquisme procura superar la difícil postguerra tancant-se en si mateix, per convicció i pel rebuig que troba a fora. En aquests primers anys, el règim comença una intensa repressió política i cultural amb l'objectiu d'eliminar qualsevol signe de manifestació democràtica i d'oposició als principis ideològics franquistes.
  • Franquisme (tecnòcrates)

    Franquisme (tecnòcrates)
    Són els anys del "miracle" econòmic espanyol, amb un desenvolupament econòmic notable, però força desequilibrat, que va tenir un fort impacte demogràfic i social. Malgrat tot, l'expansió econòmica tampoc serveix per canviar l'estructura política, que segueix aferrada, amb poques variacions, a la mateixa ideologia amb què es va forjar.
  • Concert al Palau de la Música

    Concert al Palau de la Música
    Els fets del Palau de la Música es van produir al Palau de la Música Catalana de Barcelona el 19 de maig de 1960. Són considerats com l'inici del renaixement del catalanisme polític després de la Guerra Civil Espanyola i l'inici de la carrera política de Jordi Pujol, futur president de la Generalitat de Catalunya.
  • La Caputxinada

    La Caputxinada
    La Caputxinada és el nom amb què es coneixen els fets que varen tenir lloc al convent dels Pares Caputxins de Sarrià (Barcelona), entre el 9 i l'11 de març de 1966.
  • La mort de Franco

    La mort de Franco
    L'agonia de Franco va ser lenta i dolorosa. Va morir el 20 de novembre de 1975, i amb la seva mort va acabar la seva dictadura.
  • Transició democràtica

    Transició democràtica
    La Transició democràtica espanyola, transició espanyola o simplement, transició, és el període comprès entre la fi de la dictadura franquista i el restabliment de les institucions democràtiques a Espanya. Va durar tres anys, des de la mort de Franco al 1975 fins l'any 1978.
  • Constitució del 1978

    Constitució del 1978
    La Constitució espanyola de 1978 és la norma suprema de l'ordenament jurídic espanyol, a la qual estan subjectes els poders públics i els ciutadans d'Espanya,2 en vigor des del 29 de desembre de 1978.
    La Constitució va ser ratificada en referèndum el 6 de desembre de 1978
  • Cop d'estat de Tejero

    Cop d'estat de Tejero
    El fallit cop d'Estat del 23 de febrer de 1981 a Espanya, també conegut com 23-F, va anar un intent de cop d'estat perpetrat per alguns comandaments militars, sent la part més representativa l'assalt al Congrés dels Diputats per un nombrós grup de guàrdies civils al comandament dels quals es trobava el tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero, durant la votació del candidat a la Presidència del Govern, Leopoldo Calvo Sotelo, de la UCD.