Literatura

Línia del temps de la literatura medieval

By toni4
  • 476

    Inici de l'edat mitjana

    Inici de l'edat mitjana
    La literatura medieval és un ampli període literari que inclou totes les obres literàries escrites a Europa i arreu durant l'edat mitjana. Abraça aproximadament el miler d'anys que van de la caiguda de l'imperi Romà l'any 476 fins a l'inici del Renaixement italià (a finals del segle XV). Durant aquest període tan llarg es desenvolupa sobretot una important literatura en llatí.
  • Jan 1, 711

    Entrada dels musulmans a la península

    Entrada dels musulmans a la península
    Els arabs musulmans seguint Tariq i Mussa, van entrar a la península Ibèrica i van aconseguir conquerir gran part d'aquesta.
  • Jan 1, 1000

    Naixement llengües romàniques

    Naixement llengües romàniques
    El naixement de les llengües romàniques és un factor d'una gran importància. Aquestes llengües eren procedents del llatí col·oquial. Primerament eren presents en l'àmbit oral i molt poc a poc, s'introdueixen en el terreny escrit.
  • Jan 1, 1080

    Homilies d'Organyà

    Homilies d'Organyà
    Les Homilies d'Organyà són un dels primers documents literaris localitzats en llengua catalana. Es diu que per l'època i l'arcaisme d'escriptura el seu llenguatge és troba entre el llatí vulgar i la llengua romanç del català. Són un fragment d'un sermonari destinat a la predicació de l'evangeli, elaborat pel mossèn d'Organyà.
  • Jan 1, 1130

    Naixement del trobador Guillem de Berguedà

    Naixement del trobador Guillem de Berguedà
    Guillem de Berguedà és el trobador del qual es conserven més textos i obres. La narració de la seva vida ens arriba a partir dels Cançoners, dels documents de l'època i de les seves pròpies composicions.
    L'any 1131 apareix documentat Guillem de Berguedà, però no és fins 1138, que apareix la primera menció del trobador.
  • Jan 1, 1137

    Unió de Catalunya amb Aragó

    Unió de Catalunya amb Aragó
    La Corona d'Aragó va ser l'entitat política nascuda de la unió dinàstica reial al 1137 entre el Regne d'Aragó i el Comtat de Barcelona mitjançant el matrimoni de Ramon Berenguer IV amb Peronella d'Aragó, els descendents dels quals tingueren sota els seus dominis reials tant el regne d'Aragó com els comtats catalans i, més tard, les seves conquestes.
  • Jan 1, 1180

    Llibre Jutge o Forum Iudicum

    Llibre Jutge o Forum Iudicum
    A.M. Mundó va ser el que va identificar al 1960 aquest text anomenat Forum Iudicum. Ell diu que aquest manuscrit pot ser datat entre 1180 i 1190. És una versió catalana de les lleis godes o Liber iudiciorum visigot, conservada només fragmentàriament en un full de pergamí a la biblioteca del monestir de Montserrat.
  • Jan 1, 1212

    Mort el trobador Guillem de Cabestany

    Mort el trobador Guillem de Cabestany
    Guillem de Cabestany va ser un trobador del qual no es conserven molts detalls contrastables de la seva vida que segons es diu, va ser especialment destacada per la seva popularitat.
  • Jan 1, 1229

    Llibre dels fets o crònica de Jaume I "el conqueridor"

    Llibre dels fets o crònica de Jaume I "el conqueridor"
    El Llibre dels fets o Crònica de Jaume I és la primera de les quatre grans Cròniques. Diuen que la conquesta de Mallorca al 1229 va impulsar la redacció d'aquesta obra. Jaume I va morir el 1276, per això es dedueix que l'obra va diguer ser acabada poc abans. No obstant això, les còpies que en tenim són posteriors a aquestes dates. El manuscrit més antic conservat és de 1343. La Crònica narra, de forma autobiogràfica, la vida i les gestes més importants del rei.
  • Jan 1, 1232

    Naixement de Ramon Llull

    Naixement de Ramon Llull
    L'escriptor mallorquí és considerat el crador del català literari. La seva obra és importantíssima tant per la quantitat com per la qualitat literària. Aquest autor dels segles XIII-XIV va ser el primer d'europa a utilitzar una llengua romànica per parlar de filosofia, ciència, religió...
    Se'l considera com el màxim exponent de la narrativa didàctica medieval. Le obres que destaquen d'aquest autor són: El llibre de Blanquerna i el de les bèsties.
  • Jan 1, 1259

    Naixement de Cerverí de Girona

    Naixement de Cerverí de Girona
    La poesia amorosa de Cerverí de Girona segueix les normes tradicionals de l'amor cortès trobadoresc, però també és característica la seva misogínia. N'és remarcable la poesia religiosa, on s'expressa de manera nova i original. Gran defensor dels joglars, reivindica, però, la seva categoria de trobador.
  • Jan 1, 1283

    Llibre del rei en Pere d'Aragó e dels seus antecessors passats o crònica de Bernat Desclot.

    Llibre del rei en Pere d'Aragó e dels seus antecessors passats o crònica de Bernat Desclot.
    El Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot. Narra els fets històrics succeïts des del regnat de Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran, tot i que majoritàriment se centra en aquest darrer. La data de redacció de la Crònica no s'esmenta en cap moment, però sembla que va ser la conquesta de Sicília al 1283 l'estímul que va determinar la seva redacció.
  • Jan 1, 1325

    Crònica de Ramon Muntaner

    Crònica de Ramon Muntaner
    La Crònica de Ramon Muntaner va ser escrita a Xilvella entre el 1325 i el 1328. És la més llarga de les Quatre grans cròniques i narra els fets des de l'engendrament de Jaume I el Conqueridor al 1207 fins a la coronació d'Alfons el Benigne al 1328.
  • Jan 1, 1328

    Naixement de Francesc Eiximenis (1328, 1332 -1409)

    Naixement de Francesc Eiximenis (1328, 1332 -1409)
    Francesc Eiximenis va ser un frare franciscà que va escriure literatura per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia.
    Es va dedicar a l'ensenyament, a la predicació i a efectuar gestions polítiques encarregades per l'Ajuntament de Barcelona o de València, on va viure entre el 1383 i el 1408. També va ser conseller dels reis.
    La seva obra més representativa és el Llibre de les dones.
  • Jan 1, 1340

    Naixement de Bernat Metge

    Naixement de Bernat Metge
    La seva data de naixement és dubtosa però les hipòtesi apunten entre els anys 1340 i 1346 a la capital del Barcelonés.
    Bernat Metge és l'escriptor més destacat de la prosa humanista de caire didàctic en llengua catalana. El seu llibre més important s'anomena Lo Somni ja que es tracta de la primera obra humanista de la península Ibèrica. Metge va escriure aquest llibre, poc després de sortir de la presó, amb la intenció de defensar-se de les acusacions d'haver participat en la mort de Joan I.
  • Jan 1, 1349

    Crònica de Pere III el Cerimoniòs

    Crònica de Pere III el Cerimoniòs
    És la darrera de les quatre grans cròniques medievals catalanes. Explica en primera persona, 50 anys de la seva vida (entre 1319, data del seu naixemet, i 1369), 33 dels quals corresponen al regnat que va exercir al llarg de 51 anys. Va començar a escriure la Crònica l'any 1349. Posteriorment el treball va ser encomanat a Bernat Descoll, un oficial reial. Aquest, el 8 d'agost de 1375 va rebre una carta del rei dient que havia llegit els 3 primers capítols i quins són els detalls que cal afegir.
  • Jan 1, 1350

    Naixement de Sant Vicent Ferrer (1350-1419)

    Naixement de Sant Vicent Ferrer (1350-1419)
    Sant Vicent Ferrer va néixer a València el 1350 i morí a Gwened, Bretanya el 1419. Va ser un dominic valencià que va recòrrer mitja Europa predicant la seva moral i visió del cristianisme. D'elevada formació intel·lectual, influí marcadament a la cort del Papa Benet XIII d'Avinyó i en l'elecció de la dinastia castellana dels Trastàmara per regnar a la Corona d'Aragó.
  • Jan 1, 1355

    Naixement d'Anselm Turmeda (1355-1423)

    Naixement d'Anselm Turmeda (1355-1423)
    Va néixer a Ciutat de Mallorca el 1355. Primer es va fer frare franciscà i posteriorment, desenganyat de la societat occidental i del cristianisme, es va convertir a l'islam i va viure com a musulmà a Tunis on va morir el 1423.
    Destaquen el Llibre dels bons amonestaments i La disputa de l'ase com a obres més importants d'aquest autor.
  • Jan 1, 1400

    Naixement d'Ausiàs Marc

    Naixement d'Ausiàs Marc
    Ausiàs Marc va néixer a Gandia, l'any 1400 en el si d'una família de cavallers i poetes. Va ser un dels autors més destacats del segle XV (segle d'or valencià)
    La seva obra poètica es caracteritza per:
    - La sinceritat
    - La valoració de l'amor humà (s'allunya de la idealització de la dona trobadoresca)
    - L'ús del català sense occitanismes
    - L'ús de versos decasíl·labs
    Els poemes d'Ausiàs es classifiquen en cicles a partir dels senyals que designen les dames a les quals s'adreça.
  • Nov 15, 1405

    Naixement de Joanot Martorell (1405-1468)

    Naixement de Joanot Martorell (1405-1468)
    Joanot Martorell és el creador d'una de les obres més importants dins de les novel·les cavalleresques com de la literatura catalana.
    Era un cavaller nascut a Gandia. Va viatjar per diverses corts europees. Bona part de les seves experiències queden reflectides en el llibre publicat el 1490, Tirant lo Blanc.
  • Jan 1, 1416

    Alfons el Magnànim (1416-1458)

    Alfons el Magnànim (1416-1458)
    Amb el regnat d'Alfons el Magnànim s'assoleix la màxima expanció territorial de la corona d'Aragó.
  • Jan 1, 1424

    Mort de Jordi de Sant Jordi

    Cavaller i escriptor que va néixer al Regne de València.
    Era un poeta eminentment cortesà que apareix vinculat al grup d'escriptors joves que lloen la reina Margarida de Prades, vídua de Martí I, a la qual sembla que dedicà algunes de les seves més solemnes cançons, com Midons i segurament els Estramps.
  • Jan 1, 1430

    Naixement d'Isabel de Villena (1430-1490)

    Naixement d'Isabel de Villena (1430-1490)
    Isabel de Villena va néixer el 1430. Va ser filla bastarda d'Enric de Villena, noble castellà de la casa dels Trastàmares. Isabel va ser batejada amb el nom d'Elionor Manuel i va viure des de petita a la cort de Maria de Castella, educant-se dins els ambients aventurers i oberts que envoltaven a Alfons el Magnànim.
    L'única obra que s'ha conservat d'ella és Vita Christi, publicada a València el 1497 per l'abadessa que la va succeïr. Destaca l'ús d'un llenguatge senzillíssim.
  • Jan 1, 1432

    Inici de la realització anònima Curial e Güelfa

    Inici de la realització anònima Curial e Güelfa
    El període d'escriptura d'aquesta novel·la data d'entre el 1432 i el 1465. Com totes les novel·les cavalleresques introduïa una visió realitsta i satírica, abandonant el contingut fantàstic i meravellós propi del llibre de cavalleries. Aquesta obra explica la història d'una parella d'enamorats: el jove Curial, d'origen humil, i Güelfa, dama noble i culta que vol ajudar-lo a esdevenir un cavaller cèlebre perquè així pugui casar-se amb ella. Curial aconsegueix ascendir socialment i econòmicament.
  • Jan 1, 1433

    Naixement Joan Roís de Corella

    Naixement Joan Roís de Corella
    Joan Roís de Corella és un altre gran poerta del segle XV. Va néixer probablement a Gandía en vers el 1433, en una família noble.
    En la seva obra apunta característiques renaixentistes.
    La seva composició més celebrada és la Balada de la garsa i l'esmerla. Va morir el 1497.
  • Jan 1, 1479

    Unió d'Aragó amb Castella.

    Unió d'Aragó amb Castella.
    El 1469, el matrimoni del rei Ferran II d'Aragó amb Isabel de Castella, dita la Catòlica, propicià el camí cap a una monarquia hispànica, tot i que durant segles Catalunya va mantenir la seva condició d'estat, de sobirania imperfecta, però amb les seves institucions pròpies i amb la plena vigència de les seves constitucions i drets. La unió per mitja de documents formals no va ésser fins al 1479.
  • Jan 1, 1490

    Publicació del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell

    Publicació del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell
    Tirant lo Blanc és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada la novel·la en llengua catalana més important de tots els temps. Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464. Al llarg del segle XVI va ser traduïda al castellà i a l'italià, més tard al francès i més tardanament ho ha estat a l'anglès i a moltes altres llengües.
  • Jan 1, 1490

    Mort de Martí Joan de Galba

    Algunes hipòtesis afirmen que quan va morir Joanot Martorell els manuscrits de l'obra van ser heretats per Martí Joan de Galba que acabà la novel·la i la portà a la impremta.
  • Oct 12, 1492

    Descombriment d'Amèrica

    Descombriment d'Amèrica
    El 12 d'Octubre de 1492, Cristòbal Colon va descobrir Amèrica quan intentava viatjar cap a les Índies. Cal tenir en compte que el concepte de descobriment d'Amèrica només te sentit des d'una perspectiva eurocèntrica, ja que el continent americà estava habitat des de feia mil·lennis. A més, l'història ens indica que els vikings ja van arribar-hi milers d'anys abans.
    Aquest fet, juntament amb la caiguda de l'imperi Romà d'orient al 1453 es consideren el canvi de l'edat mitjana a l'edat moderna.
  • Borrell II (927-992)

    Borrell II (927-992)
    Borrell II va ser comtede Barcelona, Girona, Osona i d'Urgell. Va ser un comte molt més diplomàtic que no pas militar i va tenir una bona relació amb el Papat.
  • Independència de Catalunya dels francs

    Independència de Catalunya dels francs
    Era una època de vassallatge, de relacions feudals. Borrell II prestava vassallatge als francs a canvi de la defensa dels musulmans però un bon dia van deixar de rebre el suport. Borrell II demanà ajuda a Lotari, però el seu fill Lluís V, que era qui manava, no va respondre. El comte Català va decidir trencar el pacte feudal amb els francs i crear un estat propi, que més tard, s'anomenaria Catalunya.
  • Carlemany coronat emperador de Roma

    Carlemany coronat emperador de Roma
    Carlemany va ser coronat emperador de Roma pel Papa l'any 800. Va unificar el territori que avui dia compren la França moderna, l'Alemanya occidental i el nord d'Itàlia. Dos cents anys després de la mort de Carlemany, Europa es va trobar en conflicte, l'est i l'oest lluitant pel poder i la influència.