Caballero 1 2327

Època Medieval

By xesco18
  • Nov 18, 1080

    Les Homilies d'Organyà

    Les Homilies d'Organyà
    Les Homilies d'Organyà són un dels documents literaris més antics escrits en català, per l'època i l'arcaisme d'escriptura el seu llenguatge és troba entre el llatí vulgar i la llengua romanç del català. Més informació aquí
  • Nov 18, 1130

    Neix Guillem de Berguedà

    Neix Guillem de Berguedà
    És el trobador del qual ens han arribat més textos. A part de la informació que ens ofereix la vida de Guillem de Berguedà que es troba en els Cançoners, el que podem conèixer sobre el trobador ens arriba a través de documents de l'època i de les seves pròpies composicions.
  • Nov 18, 1137

    Matrimoni Ramón Berenguer IV i Petronila

    Matrimoni Ramón Berenguer IV i Petronila
    El matrimoni de Ramón Berenguer IV i Petronila uneix Catalunya i Arago
  • Nov 19, 1195

    Mor Guillem de Berguedà

    Mor Guillem de Berguedà
  • Nov 18, 1208

    Neix Jaume I el Conqueridor

    Neix Jaume I el Conqueridor
    Rei d'Aragó, de Mallorca i de València, Comte de Barcelona i d'Urgell, i senyor de Montpeller (1213-1276).
    Cronica de Jaume 1
  • Nov 18, 1232

    Neix Ramón Llull

    Neix Ramón Llull
    Raymond Lully en la tradició anglosaxona, va ser un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner mallorquí del segle XIII. És considerat un dels creadors del català literari i un dels primers a fer servir una llengua romànica per transmetre coneixements filosòfics, científics i tècnics, a més de textos novel·lístics. També va escriure en llatí, àrab i occità.
  • Nov 18, 1235

    Neix Arnau de Vilanova

    Neix Arnau de Vilanova
    va ser un alquimista, astròleg, teòleg i metge valencià.
    Escrigué obres molt importants per a la medicina europea medieval, com per exemple Medicinalium introductionum speculum i d'altres tractats, com un de patologia general. Se'l coneixia com el "metge de Reis i Papes" i se'l reconeix avui dia com un dels més grans alquimistes de tots els temps.
  • Nov 18, 1265

    Neix Ramon Muntaner

    Neix Ramon Muntaner
    És l'autor d'una Crònica històrica que relata els fets esdevinguts entre el 1208 (naixement de Jaume I) i el 1328 (coronació d'Alfons III el Benigne) i que s'ocupa dels regnats dels monarques que Muntaner va conèixer personalment i al servei d'alguns dels quals va treballar: Jaume I, Pere el Gran, Alfons el Franc, Jaume II, Alfons el Benigne i els reis de Mallorca i de Sicília.
    Petit resum aquí
  • Nov 19, 1276

    Llibre de l'ordre de cavalleria

    Llibre de l'ordre de cavalleria
    Escrita per Ramón Llull on es reflecta el model a seguir per ser un bon cavaller.
  • Nov 19, 1276

    Mor Jaume I

    Mor Jaume I
  • Nov 18, 1283

    Blanquerna

    Blanquerna
    És una novel·la de Ramon Llull que va tenir una enorme influència en la narrativa de l'edat mitjana i en els escriptors posteriors. Escrita a Montpeller el 1283, l'obra descriu amb molta vivacitat i de manera realista la vida medieval, en contrast amb les novel·les de cavalleries de l'època, amb una presència molt més marcada de l'element fantàstica. Seguint la seva vocació religiosa, el protagonista prova d'arribar a Déu a través d'un viatge vital que, a desgrat d'ell mateix, el durà a ser monj
  • Nov 18, 1285

    Crònica de Bernat Desclot

    Crònica de Bernat Desclot
    El Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot, una de les quatre grans Cròniques, i narra els fets històrics succeïts des del regnat de Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran, tot i que el nucli principal d'aquesta crònica se centra en aquest darrer.
  • Nov 19, 1311

    Mor Arnau de Vilanova

    Mor Arnau de Vilanova
    Cap a l'any 1313 va ser convidat a anar a la cort d'Avinyó pel Papa Climent V i durant el viatge va emmalaltir i va morir, encara que altres fonts diuen que va morir durant un passeig en vaixell prop de les costes de Marsella.
  • Nov 19, 1315

    Mor Ramón Llull

    Mor Ramón Llull
  • Nov 18, 1325

    Crònica de Ramón Muntaner

    Crònica de Ramón Muntaner
    Aquest document és la crònica de Ramon Muntaner, que va ser començada el 1325 i enllestida el 1328. La narració de fets que presenta comprèn el període 1207-1328 i abraça els regnats de Jaume I, Pere II, Alfons II i Jaume II. És especialment important la narració de l'epopeia de la Companyia Catalana d'Orient i els almogàvers. En el text conflueixen la narració històrica, les memòries personals i l'èpica popular. Ramon Muntaner, natural de Peralada i ciutadà de València, és testimoni en primer
  • Nov 18, 1328

    Neix Francesc Eiximenis

    Neix Francesc Eiximenis
    Fou un frare franciscà que escrigué literatura per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia.
  • Nov 19, 1336

    Mor Ramón Muntaner

    Mor Ramón Muntaner
  • Nov 19, 1399

    Lo somni

    Lo somni
    Lo somni és l'obra mestra de Bernat Metge. Metge hi explica com, poc després de sortir de la presó, se li apareix, en somnis, el rei Joan I, mort feia poc. L'obra està en prosa, dividida en quatre llibres, i es basa en el recurs clàssic del debat (entre Metge, el rei i d'altres personatges que se li apareixen) per introduir i desenvolupar conceptes filosòfics.
  • Nov 19, 1400

    Neix Ausias March

    Neix Ausias March
  • Nov 19, 1409

    Mor Francesc Eiximenis

    Mor Francesc Eiximenis
  • Nov 19, 1413

    Neix Joanot Martorell

    Neix Joanot Martorell
    Joanot Martorell fou un escriptor medieval valencià que va escrivir el Tirant lo Blanc és la seva obra més coneguda, ja que és considerada la primera novel·la moderna d'Europa.
  • Nov 19, 1430

    Neix Isabel de Viena

    Neix Isabel de Viena
    Va ser filla bastarda d'Enric de Villena, noble castellà de la casa dels Trastàmares. Isabel va ser batejada amb el nom d'Elionor Manuel i va viure des de petita a la cort de Maria de Castella, educant-se dins els ambients aventurers i oberts que envoltaven a Alfons el Magnànim. El 1445 va professar en el Monestir de la Trinitat de les clarisses de València, on seria nomenada abadessa el 1463.
  • Nov 19, 1433

    Curial e Güelfa

    Curial e Güelfa
    Curial e Güelfa és una de les obres més importants del gènere de novel·la cavalleresca en català. Fou el 1876 quan Manuel Milà i Fontanals parlà per primera vegada d'aquest manuscrit anònim i sense títol escrit entre 1432 i 1468. L'any 1901 Antoni Rubió i Lluch la va publicar per primer cop i li va donar aquest títol. Posteriorment va ser editada per Ramon Aramon (1930-33) i per Ramon Miquel i Planas i Alfons Par (1932).
  • Nov 19, 1459

    Mor Ausias March

    Mor Ausias March
  • Nov 19, 1460

    Joanot escriu Tirant lo Blanc

    Joanot escriu Tirant lo Blanc
    Tirant lo Blanc (Tirant lo Blanch a l'original) és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada la novel·la en llengua catalana més important de tots els temps.
  • Nov 19, 1490

    Mort Isabel de Villena

    Mort Isabel de Villena
    Va morir al mateix convent on va residir quaranta-cinc anys, víctima d'una epidèmia que assolà València
  • Nov 19, 1490

    Mor Joanot Martorell

    Mor Joanot Martorell
    Martí Joan morí sis mesos abans de la publicació de l'obra a l'any 1490. Els manuscrits reals estan amagats per València.